6 Ιανουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 6 Ιανουαρίου


Σήμερα είναι Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έχει γενέθλια και κλείνει τα 71. Τα 74 κλείνει ο γλωσσολόγος Γιώργος Μπαμπινιώτης, ενώ τα κλείνει ο δημοσιογράφος και εκδότης Θέμος Αναστασιάδης. Σαν σήμερα το 1955 γεννήθηκε ο διάσημος Βρετανός κωμικός ηθοποιός Ρόουαν Άτκισον (Mr. Bean), ενώ το 1938 γεννήθηκε ο τραγουδιστής Αντριάνο Τσελεντάνο, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πιο εμπορικός Ιταλός τραγουδιστής όλων των εποχών (ως προς τις πωλήσεις άλμπουμ).  

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Σήμερα γιορτάζονται τα Θεοφάνεια, τα οποία όμως έχουν διαφορετικό περιεχόμενο στη Ρωμαιοκαθολική και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ενώ εμείς γιορτάζουμε αποκλειστικά τη βάπτιση του Ιησού στον ποταμό Ιορδάνη, οι Ρωμαιοκαθολικοί γιορτάζουν κυρίως το προσκύνημα των τριών μάγων στο βρέφος Ιησού και δευτερευόντως τη βάπτιση στον Ιορδάνη και το πρώτο θαύμα του Ιησού στο γάμο της Κανά. 
Σύμφωνα με την ιταλική παράδοση σήμερα κάνει την εμφάνιση της η μάγισσα Μπαφάνα, μια γριούλα που ταξιδεύει σε σκουπόξυλο και μοιράζει δώρα στα παιδιά, ενώ η ιστορία της συμπλέκεται με αυτή των τριών μάγων. Επίσης, στην Ιρλανδία η σημερινή μέρα ονομάζεται και "μικρά Χριστούγεννα", ενώ τηρείται μια παράδοση που μοιάζει πολύ με το έθιμο της Γυναικοκρατίας, που ακολουθείται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου. Σήμερα οι γυναίκες της Ιρλανδίας δεν κάνουν δουλειές στο σπίτι, αλλά τις αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι άντρες! Περισσότερα για το πώς γιορτάζεται η σημερινή μέρα σε διάφορα μέρη του κόσμου, μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενη σχετική ανάρτηση κάνοντας κλικ εδώ.
Η 6η Ιανουαρίου αποτελεί δημόσια αργία - ή έστω περιλαμβάνεται στις επίσημες γιορτές του έτους - στις εξής χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ανδόρα, Κροατία, Αυστρία, Φινλανδία, Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Βατικανό, Δομινικανή Δημοκρατία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Πολωνία, Πουέρτο Ρίκο, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ουρουγουάη, καθώς και σε ορισμένα ελβετικά καντόνια και σε ορισμένα γερμανικά κρατίδια.  
Στην Αρμενία σήμερα γιορτάζονται τα Χριστούγεννα. Γιατί στις 6 Ιανουαρίου; Δεν είναι θέμα παλιού ή νέου ημερολογίου, καθώς στις χώρες εκείνες, όπου η Εκκλησία ακολουθεί το παλιό ημερολόγιο, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται αύριο, 7 Ιανουαρίου. Η εξήγηση είναι απλή. Τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, τα Χριστούγεννα γιορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου, μέχρι που αποφασίστηκε η μετάθεση της ημερομηνίας τις 25 Δεκέμβρη, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παγανιστικές γιορτές του χειμερινού ηλιοστασίου, που παρέμεναν αρκετά δημοφιλείς. Η Αρμενική Εκκλησία δεν υιοθέτησε αυτήν την αλλαγή κι έτσι διατήρησε τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 6 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ειδικά το Αρμενικό Πατριαρχείο των Αγίων Τόπων γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις... 18 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο.
Στο Ιράκ γιορτάζεται η Ημέρα του Στρατού. Σαν σήμερα το 1921, οι Βρετανοί ανέλαβαν τη συγκρότηση και εκπαίδευση ιρακινού στρατού. Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο, μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, το Ιράκ τελούσε υπό καθεστώς βρετανικής εντολής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 6 Ιανουαρίου 1994, η Αμερικανίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Νάνσι Κέριγκαν - φαβορί για να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λιλεχάμερ - δέχτηκε επίθεση από αγνώστους κατά τη διάρκεια των αμερικανικών trials, μια περίεργη ιστορία που προκάλεσε ντόρο στις ΗΠΑ όταν αποκαλύφτηκαν οι δράστες και τα κίνητρα τους, ενώ έμεινε γνωστή ως "το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των (χειμερινών) Ολυμπιακών Αγώνων". Περισσότερα για την περίεργη αυτή υπόθεση, μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον πιο πάνω σύνδεσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου