9 Ιανουαρίου 2013

Είναι αυτή η χειρότερη Υπουργός Άμυνας του κόσμου;


Πολύ συχνά επικαλούμαστε τους γείτονες μας και τις δύο παγκόσμιες πυριτιδαποθήκες με τις οποίες συνορεύει η χώρα μας (Βαλκάνια και Μέση Ανατολή) για να δικαιολογήσουμε τις υπερβολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, ενώ συνηθίζουμε να λέμε ότι "ε, δεν είμαστε και Σουηδία". Η αλήθεια είναι ότι η Σουηδία έχει σχετικά αρμονικές σχέσεις με τους γείτονες της και δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα από ξένη επίθεση - μεταξύ μας, ούτε και η Ελλάδα διατρέχει άμεση απειλή. Πώς θα αισθανόσασταν, όμως, αν κατοικούσατε σε μια χώρα, ακόμη κι αν αυτή ήταν η Σουηδία, και ακούγατε την Υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να παραδέχονται ότι θα ήταν αρκετό, αν ο στρατός της χώρας αυτής κατάφερνε να αποκρούσει μια εχθρική εισβολή μόνο για μία εβδομάδα;

Η δήλωση ανήκει στον Sverker Göransson, που είναι ο επικεφαλής του σουηδικού στρατού. Ο Göransson παραδέχτηκε ότι η στρατιωτική ικανότητα της Σουηδίας είναι πολύ χαμηλή, κάτι που καθιστά τη χώρα ευάλωτη. Όπως ανέφερε, η Σουηδία θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα σύνορα της μόνο για μία εβδομάδα, αν δεχόταν εχθρική επίθεση. 
Με την άποψη αυτή όχι απλά συμφώνησε η Υπουργός Άμυνας της χώρας, Karin Enström, αλλά έκανε ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι "λογική, αν αναλογιστεί κανείς τις απειλές που υπάρχουν", καθώς και αν συγκρίνει την κατάσταση του σουηδικού στρατού με εκείνη των γειτονικών κρατών. Όντως, δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει κάποιος σκανδιναβικός πόλεμος, όπως γινόταν παλιότερους αιώνες, όμως πόσο αφελής μπορεί να είναι κάποιος υπουργός που όχι απλά παραδέχεται δημόσια αλλά και επικροτεί το γεγονός ότι ο στρατός της χώρας δεν μπορεί να την υπερασπιστεί;
Όπως ήταν φυσικό ακολούθησαν αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ένας βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού σημείωσε ότι "μια ουδέτερη χώρα θα πρέπει να έχει υψηλότερες φιλοδοξίες, παρά την όποια τρέχουσα κατάσταση. Συμφωνώ ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης είναι χαμηλή, όμως κανείς πολιτικός δεν μπορεί ν' αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επίθεσης". 
Δεν ασπάζομαι μιλιταριστικές απόψεις - το ακριβώς αντίθετο - όμως προσωπικά θα ένιωθα ανασφαλής να ξέρω ότι ζω σε μια χώρα, που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους πολίτες της από μια ξένη απειλή. Σίγουρα η Σουηδή υπουργός διεκδικεί το βραβείο για την πολιτική γκάφα της χρονιάς, πριν καλά καλά αυτή αρχίσει.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου