8 Φεβρουαρίου 2013

Οι Έλληνες πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή, αλλά και οι Γερμανοί δεν βρίσκονται πολύ πίσω!

Την επιβεβαίωση της αίσθησης ότι οι Έλληνες και οι Ιταλοί επιβεβαιώνει έρευνα του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Εφαρμοσμένη Οικονομική Έρευνα (IAW) με έδρα την πόλη Tübingen σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Λιντζ. Μάλιστα, οι Έλληνες φαίνεται να έχουμε την πρωτιά με αισθητή διαφορά. Ωστόσο, το ενδιαφέρον είναι ότι οι Γερμανοί, που συνηθίζουν να κουνούν επιδεικτικά το δάχτυλο σε θέματα φοροδιαφυγής, δεν είναι και τόσο.. αδιάφθοροι τελικά, αλλά κατατάσσονται στη μέση της κλίμακας. 

Να διευκρινιστεί ότι η έρευνα έγινε μεταξύ 21 εθνικών οικονομιών και αφορά το 2012, χωρίς να περιλαμβάνει τα εισοδήματα που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις, ενώ διεξάγεται ετησίων από το ίδιο Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή εκτείνεται στο 24.6% επί του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που όμως δεν επιβεβαιώνει την ισοπεδωτική - και εν πολλοίς βολική - αντίληψη ότι "όλοι κλέβουμε". 
Στην δεύτερη θέση βρίσκονται η Ιταλία, όπου η φοροδιαφυγή αντιπροσωπεύει το 21.1% και έπονται οι Πορτογάλοι (19%) και οι Ισπανοί (18.6%). Αρκετά υψηλά είναι τα επίπεδα της φοροδιαφυγής στη Σοτηδία, γνωστή για την υψηλή φορολόγηση των μισθωτών. Συγκεκριμένα, η φοροδιαφυγή στη Σουηδία αγγίζει το 13.9%, ελαφρά υψηλότερο σε σχέση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες - 13.6% στη Νορβηγία και 13% στη Δανία και τη Φινλανδία. 
Αντίστοιχο είναι το ποσοστό της φοροδιαφυγής και στη Γερμανία, που η έρευνα το εκτιμά στο 13.2% του γερμανικού ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να κατατάσσεται στη μέση των 21 κρατών της έρευνας. Πάντως, είναι σαφώς μικρότερο από το ιστορικό υψηλό του 17.1% που είχε καταγράψει η αντίστοιχη έρευνα του 2003. 
Αντίθετα, κάθε λόγο να πανηγυρίζουν έχουν οι Γάλλοι (9.9%) και οι Βρετανοί (9.7%), ενώ για δωδέκατη συνεχή χρονιά, οι ΗΠΑ ανακηρύχθηκαν ως η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό φοροδιαφυγής ως προς το σύνολο του ΑΕΠ - μόλις 6.6%!

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου