3 Φεβρουαρίου 2013

Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Σουηδία


Συντριπτική ήταν η υπεροχή των Χολιγουντιανών παραγωγών στις προτιμήσεις των Σουηδών και για το 2012, αν και με εμφανώς πτωτικές τάσεις σε σχέση με το 2011. Συγκεκριμένα, οι ταινίες made in USA απέσπασαν το 60% της κινηματογραφικής πίτας (από 65% το 2011) έναντι 22% των Σουηδικών ταινιών (από 20%) και  18% των ευρωπαϊκών παραγωγών (από 15% το 2011). Γενικά, η απόδοση των σουηδικών ταινιών θεωρείται άκρως ικανοποιητική, καθώς οκτώ από αυτές κατάφεραν να βρεθούν μεταξύ των 25 δημοφιλέστερων της χρονιάς, αλλά η δημοφιλέστερη αυτών βρέθηκε μόλις στην έβδομη θέση του ετήσιου box office.

Η εμπορικότερη ταινία του 2012 στη Σουηδία ήταν το "Skyfall", που άλλωστε σημείωσε εξαιρετική επιτυχία σ' όλον τον κόσμο κι έγινε η δημοφιλέστερη ταινία του μυστικού πράκτορα 007. Ειδικότερα, 1.045.219 Σουηδοί είδαν τον Ντάνιελ Κραιγκ να κυνηγάει τρομοκράτες στην Κωνσταντινούπολη, έναντι 833.145 θεατών που παρακολούθησαν το "Αναπάντεχο ταξίδι" του Χόμπιτ, που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον, ανεβάζοντας τη συγκεκριμένη ταινία στη δεύτερη θέση του box office της χρονιάς.  
Και βέβαια, στην τρίτη θέση συναντούμε τον "Μπάτμαν" του Κρίστοφερ Νόλαν να επιστρέφει και να γοητεύει 717.958 Σουηδούς κινηματογραφόφιλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες τρεις ταινίες  κυριαρχούν στο ετήσιο box office των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών και η Σουηδία δεν αποτέλεσε την εξαίρεση.
Εν τω μεταξύ, η δημοφιλέστερη σουηδική ταινία του 2012 - και έβδομη στο σύνολο - ήταν μια σουηδική εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, με τον πράκτορα Χάμιλτον να ταξιδεύει μέχρι την Αιθιοπία, για να ερευνήσει την απαγωγή ενός Σουηδού μηχανικού. Η δράση, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στην Αιθιοπία, αλλά σ' όλον τον κόσμο. Ο τίτλος της ταινίας είναι "Agent Hamilton: I Nationens Intresse" ("Πράκτορας Χάμιλτον: Για το δημόσιο συμφέρον") και έκοψε 512.661 εισιτήρια. 
Δεύτερη πιο πετυχημένη σουηδική ταινία της χρονιάς - αλλά δέκατη πέμπτη στο σύνολο - ήταν η κωμωδία "En gång i Phuket", δηλαδή "Μια φορά κι έναν καιρό στο Πουκέ". Και αυτής της ταινίας τα γυρίσματα έγιναν εκτός Σουηδίας σε κάποιον εξωτικό προορισμό, κάτι που μάλλον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τους κινηματογραφικούς παραγωγούς της χώρας. Ο Σβεν, ένας μάλλον βαριεστημένος τύπος, πηγαίνει στην Ταϊλάνδη για να εμπνευστεί το επόμενο βιβλίο του και ερωτεύεται. Τις περιπέτειες του παρακολούθησαν συνολικά 395.264 θεατές.
"Snabba cash II", δηλασή "Εύκολο Χρήμα 2) είναι ο τίτλος της τρίτης πιο πετυχημένης σουηδικής ταινίας του 2012. Πρόκειται για το σίκουελ μιας ταινίας δράσης του 2010 και ασχολείται με τη σουηδική και την αραβική μαφία της χώρας. Λίγο ρατσιστικό φαίνεται το θέμα της ταινίας, όμως ο σκηνοθέτης της είναι ο ιρανικής καταγωγής Babak Najafi, που είχε σκηνοθετήσει και την πρώτη ταινία δυο χρόνια νωρίτερα. Το "Εύκολο Χρήμα 2" τράβηξε τα βλέμματα 323.475 θεατών.
Στις τέταρτη θέση συναντούμε την κωμωδία "Cockpit" (272.600 εισιτήρια), με θέμα την απόφαση ενός πιλότου που μόλις απολύθηκε και τον χώρισε η γυναίκα του κι έτσι αποφασίζει να βρει δουλειά ντυμένος... γυναίκα, ενώ η πέμπτη πιο πετυχημένη σουηδική ταινία του 2012 ήταν το θρίλερ δράσης "Hypnotisören" ("Ο υπνωτιστής", 266.087 εισιτήρια), όπου ένας αστυνομικός συνεργάζεται με μία ψυχίατρο, προκειμένου να βοηθήσουν ένα αγόρι να θυμηθεί - μέσω υπνωτισμού - ποιος σκότωσε τους γονείς και την αδερφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου