6 Φεβρουαρίου 2013

Το γυμνό αριστούργημα της Αναγέννησης που "τρομάζει" τα παιδιά


Ο "Δαβίδ" είναι ίσως το πιο φημισμένο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου (Μικελάντζελο) και ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης της Αναγέννησης. Εν τω μεταξύ, ένα ακριβές αντίγραφο του "Δαβίδ" έχει κατασκευαστεί και εκτίθεται στην ιαπωνική πόλη Οκουιζούμο από το καλοκαίρι του 2012, όμως οι κάτοικοι δε φαίνεται να συμμερίζονται τις απόψεις των κριτικών τέχνης όλου του πλανήτη και ζητούν να του φορέσει κάποιος ένα παντελόνι, επειδή το γυμνό γλυπτό... τρομάζει τα παιδιά! 

Σύμφωνα με αξιωματούχο της πόλης, μια μερίδα κατοίκων υποστηρίζει ότι το μεγάλο... μέγεθος του αγάλματος φοβίζει τα μικρά παιδιά. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πολλοί φοβούνται ότι τα αγάλματα "δεν κάνουν καλό στα παιδιά", επειδή είναι γυμνά και δε συνηθίζονται στην περιοχή. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχουν παρόμοια αγάλματα στην Ιαπωνία. Έτσι, ζητούν από τη δημοτική αρχή να φορέσει στο άγαλμα.. παντελόνι!
Για το άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου, ύψους 5.17 μέτρων, να σημειώσουμε ότι αναπαριστά γυμνό το Δαβίδ, την ώρα που ετοιμάζεται να μονομαχήσει με το Γολιάθ. Το πρωτότυπο εκτίθεται τα τελευταία 140 χρόνια στην Galleria dell'Accademia της Φλωρεντίας, ενώ από το 1504 που κατασκευάστηκε μέχρι το 1873 κοσμούσε την είσοδο του Παλάτσο Βέκιο. Η αλλαγή κρίθηκε σκόπιμη για να προφυλαχτεί από τυχόν ζημιές ή βανδαλισμούς - κάτι που τελικά το άγαλμα δεν το απέφυγε το 1991. 
Γενικά, αν και οι Ιάπωνες θεωρούνται αρκετά εκκεντρικοί και η βιομηχανία ερωτικών ταινιών ανθεί στη χώρα, εξακολουθούν να επιβιώνουν ορισμένες αρκετά συντηρητικές αντιλήψεις. Για παράδειγμα,  πριν λίγες ημέρες, μία διάσημη φωτογράφος από τη Σιγκαπούρη συνελήφθη επειδή πουλούσε βιβλία που περιείχαν εικόνες αντρικών γενετικών οργάνων, ενώ κινδυνεύει με φυλάκιση 2 ετών ή επιβολή χρηματικής ποινής 25 εκατομμυρίων γιεν. 

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου