5 Φεβρουαρίου 2013

Η ψυχολογία του νικητή


Υπάρχει άνθρωπος που δεν επιθυμεί την επιτυχία, τη νίκη; Ο Ίαν Ρόμπερτσον, καθηγητής ψυχολογίας στο Trinity College του Δουβλίνου και συγγραφέας του βιβλίου "The Winner Effect", πιστεύει ότι ενδεχομένως η νίκη να είναι "το καλύτερο πράγμα που διαμορφώνει τις ζωές μας". Σύμφωνα με την ανάλυση του, "η νίκη αυξάνει την τεστοστερόνη, που με τη σειρά της αυξάνει το χημικό διαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη ενεργοποιώντας το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο μας, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε καλύτερα".

Βέβαια, ορισμένες φορές η έννοιας της νίκης και της ήττας είναι σχετικές, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες σχετικά με την ψυχολογία των νικητών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου είναι συχνά ο πιο στενοχωρημένος, καθώς σκέφτεται αυτό που έχασε, δηλαδή το χρυσό μετάλλιο. Αντίθετα, ο τρίτος αθλητής, αν και σημείωσε μικρότερη επίδοση, πετάει στα ουράνια - ίσως να είναι εξίσου χαρούμενος με το χρυσό Ολυμπιονίκη - αναλογιζόμενος ότι παρά λίγο ενδεχομένως να μην βρισκόταν καν στο βάθρο των νικητών. 
Ωστόσο, ο πρώτος είναι πάντα πρώτος, ο αδιαμφισβήτητος νικητής, και όλος ο κόσμος είναι στα πόδια του. Ειδικά μεταξύ των αθλητών, το συναίσθημα αυτό είναι κάτι περισσότερο από κοινό. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμ Γουίνερ, αθλητικό ψυχολόγο, όλοι οι πελάτες του - επαγγελματίες αθλητές αλλά και οι γονείς τους - έχουν ένα κοινό στοιχείο, "θεωρούν την ήττα καταστροφική". 
Όμως δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στο χώρο του αθλητισμού. Έχει διαπιστωθεί ότι οι νικητές των βραβείων Νόμπελ ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από τους συναδέλφους τους που παρέμειναν απλά... υποψήφιοι. Αντίστοιχα, οι κάτοχοι βραβείων Όσκαρ ζουν κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους ηθοποιούς - ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν σχετικές έρευνες. 
Ποια είναι η συμβουλή που ο Γουίνερ δίνει στους πελάτες του; "Να θέτετε στόχους, τους οποίους μπορείτε να ελέγξετε, παρά να βάζετε ανεφάρμοστους στόχους. Αν βάζετε ως στόχο να κερδίσετε χρυσό μετάλλιο, αυτός δεν είναι αποδοτικός. Αν όμως πείτε, "θέλω να τρέξω 40 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα", αυτός είναι υπό τον έλεγχο σας", χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουμε και τον παράγοντα τύχη.

Πηγή: CBS News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου