17 Φεβρουαρίου 2013

Οι πιο περίεργοι αυτόματοι πωλητές στον κόσμο

Γνωρίζατε ότι το πρώτο μηχάνημα αυτόματων πωλήσεων κατασκευάστηκε μόλις τον 1ο μ.Χ. αιώνα από έναν Έλληνα μηχανικό; Ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς είναι ένας από τους σπουδαιότερους εφευρέτες όλων των εποχών, καθώς δημιούργησε την πρώτη ατμομηχανή στον κόσμο, αυτόματες πόρτες στους ναούς, οδόμετρο, καταπέλτες, αυτόνομες μηχανές και, όπως προείπαμε, το πρώτο μηχάνημα αυτόματης πώλησης νερού.
Οι πιστοί που κατέκλυζαν τους αρχαίους ναούς έπαιρναν περισσότερο νερό απ' όσο πλήρωναν και ο Ήρων κλήθηκε να κατασκευάσει ένα μηχάνημα που θα ρυθμίζει αυστηρότερα την πώληση του νερού, ώστε να μην πέσουν έξω τα οικονομικά των ναών. Έτσι, λοιπόν, κατασκεύασε ένα κουτί που λειτουργούσε με κέρματα. Ο διψασμένος πιστός έριχνε το κέρμα του σε ειδική υποδοχή στην κορυφή ενός κουτιού και το νόμισμα χτυπούσε ένα μεταλλικό μοχλό, στην άλλη άκρη του οποίου υπήρχε ένα βύσμα, το οποίο ανασηκωνόταν και ελευθέρωνε το νερό.
Με τα χρόνια η εφεύρεση αυτή περιέπεσε σε αχρησία και ξεχάστηκε, ενώ οι πρώτοι σύγχρονοι αυτόματοι πωλητές κατασκευάστηκαν στις αρχές του 1880 στο Λονδίνο και λειτουργούσαν με κάρτες, ενώ ο μηχανισμός ήταν παρόμοιος με εκείνον που είχε επινοήσει ο Ήρων. Εν τω μεταξύ, τα μηχανήματα έγιναν ηλεκτρικά κι έχουν κατακλύσει τα πάντα (από σχολεία μέχρι φαρμακεία), ενώ έχουν εξελιχθεί σ' ένα από τα πιο διαδεδομένα, πλην όμως "αθόρυβα" παγκόσμια τρεντ. Και όπως είναι φυσικό, δεν λείπουν και οι εκκεντρικότητες, δηλαδή μηχανήματα πώλησης που απαιτούν... ειδική μεταχείριση για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους ή που προμηθεύουν ότι πιο απίθανο θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Ας ρίξουμε μια ματιά:

1. Οι φοιτητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης δεν μπορούν ν' αγοράσουν ένα μπουκαλάκι Κόκα-Κόλα, αν προηγουμένως δεν... αγκαλιάσουν τον αυτόματο πωλητή!  Σύμφωνα με την εταιρία, σκοπός του μηχανήματος "Hug Me" είναι "να μεταδώσει λίγη ευτυχία". Τώρα τι ευτυχία μπορεί να νιώσει κάποιος που αγκαλιάζει ένα μηχάνημα, αυτό είναι άλλο θέμα.



2. Το μηχάνημα πώλησης καφέδων της εταιρίας Kenco Millicano, που βρίσκεται στο Λονδίνο, έχει interactive επικοινωνία με τους υποψήφιους αγοραστές που θέλουν απεγνωσμένα ένα κυπελάκι καφέ και τους ζητάει να.. χορέψουν, να φωνάξουν ή να αγκαλιάσουν τον Κένεθ, όπως ονομάζεται το μηχάνημα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο αγουροξυπνημένος υπάλληλος θα ξυπνήσει πριν πιει τον καφέ του.


3. Ξεμείνατε από πάνες, αλλά το σουπερμάρκετ έχει κλείσει. Και τώρα; Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν είχαμε και στην Ελλάδα ένα μηχάνημα WeGoBabies, το οποίο προμηθεύει τους ξεχασιάρηδες γονείς που θέλουν ν' αγοράσουν την τελευταία στιγμή κρέμες, μέχρι πάνες και μωρομάντηλα - οτιδήποτε χρειάζεται ένα μωρό. 


4. Και τι γίνεται όταν η έγκυος γυναίκα σας μυρίσει μπανάνες μέσα στη μέση της νύχτας; Στην Ιαπωνία το πρόβλημα μάλλον έχει λυθεί χάρη σε ειδικούς αυτόματους πωλητές του δημοφιλούς φρούτου.


5. Στη χώρα των απίστευτων εκκεντρικοτήτων, στην Ιαπωνία δηλαδή, θραύση σημειώνουν και τα μηχανήματα που πουλούν αβγά. Γιατί πώς θα φτιάξεις κέικ ή μια ομελέτα αν σου σπάσουν όλα, ενώ χτυπάς το τσόφλι. Αντίστοιχους πωλητές θα βρείτε και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. στη Ρουμανία 


6. Κι επειδή οι Ιάπωνες τρώνε πολύ ρύζι, δεν θα μπορούσαν να μην επινοήσουν κι ένα σχετικό μηχάνημα αυτόματης πώλησης.


7.Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει κι ένα μηχάνημα για ζεστά νουντλ της στιγμής.


8. Στη Γερμανία, όπου το εθνικό φαγητό είναι τα λουκάνικα, κανένας Γερμανός δεν θα μείνει παραπονεμένος, αν στην περιοχή του είναι εγκατεστημένο ένα μηχάνημα που πουλάει λουκάνικα xxl και μάλιστα προσφέρει και ποικιλία επιλογών. 


9. Στη Μόσχα, όπου μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού αναδύθηκε μια κατηγορία νεόπλουτων, έτοιμων να ξοδέψουν εξωφρενικά ποσά για το τίποτα, σκέφτηκαν να διαθέσουν αυτόματο... χαβιάρι. 


10. Εν τω μεταξύ, ένας Ιταλός επιχειρηματίας, που όμως δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε τη φαεινή ιδέα να ικανοποιήσει τους πιο δύσκολους πελάτες του, εκείνους που θέλουν την πίτσα τους και ζεστή και γρήγορα, με το παρακάτω μηχάνημα που παρασκευάζει ένα κομμάτι πίτας σε 2.5 λεπτά. 

11. Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ένας κρεοπώλης σκέφτηκε να μειώσει την ουρά μπροστά από τον πάγκο του προτείνοντας το πρώτο αυτόματο μηχάνημα πώλησης ωμού κρέατος, που ονομάζεται "Smart Butcher". 


12. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν το παιχνίδι με την αγορά ενός ζωντανού αστακού, ένας επιχειρηματίας από τη Φλόριντα προτείνει το αυτόματο μηχάνημα που πιάνει αστακούς.


13. Κι επειδή στην κινεζική κουζίνα πολλοί βρίσκουν πεντανόστιμα τα καβούρια, υπάρχει και ο ειδικός αυτόματος πωλητής. 



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου