21 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σήμερα: 21 Φεβρουαρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο ιδρυτής του οίκου μόδας Ζιβανσί, ο κόμης Υμπέρ ντε Ζιβανσί γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1927 και σήμερα θα γιορτάσει τα 86α γενέθλια του. Ο ίδιος πάντως έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση από το 1995.
Ωστόσο, η πιο ξεχωριστή προσωπικότητα που γεννήθηκε μια μέρα σαν τη σημερινή ήταν η Γαλλίδα υπεραιωνόβια Ζαν Καλμάν, η οποία κατέχει επισήμως το ρεκόρ μακροζωίας, καθώς έζησε συνολικά 122 χρόνια και 164 ημέρες (21.02.1875-09.08.1997). [Ένα μικρό αφιέρωμα στην Καλμάν και στουυ υπεραιωνόβιους μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: ΟΙ ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΙ: ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.]
Σαν σήμερα γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες φωνές της τζαζ (και όχι μόνο), η Νίνα Σιμόν (1933-2003), ενώ μεταξύ αυτών που ζουν και θα γιορτάσουν σήμερα τα γενέθλια τους περιλαμβάνεται ο Νορβηγός βασιλιάς Χάραλαντ Ε' (γεν. το 1937), ο ηθοποιός Κρίστοφερ Άτκινς (γεν. το 1961), η "Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι" Τζένιφερ Λοβ Χιούιτ (34 ετών), ο Ιταλός τραγουδιστής Τιζιάνο Φέρο (33 ετών) που έγινε γνωστός και στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια χάρη στο τραγούδι "Perdono" και τέλος, ο διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώργος Σαμαράς (28 ετών). 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Η 21η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητρικής Γλώσσας, σκοπός της οποίας είναι η προστασία των χιλιάδων γλωσσών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Αφορμή για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας αποτέλεσαν τα γεγονότα της 21.02.1952 στο Μπαγκλαντές - τότε ονομαζόταν "ανατολικό Πακιστάν" - όταν φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους της Ντόκα διεκδικώντας το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, την Μπενγκάλι, αντί της Ούρντου, της γλώσσας δηλαδή που είχε επιβληθεί υποχρεωτικά από το Πακιστάν. Η διαδήλωση πνίγηκε στο αίμα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και θεωρείται σύμβολο του αγώνα για τα γλωσσικά δικαιώματα. Μάλιστα, στο Μπαγκλαντές η σημερινή μέρα αποτελεί εθνική αργία. 
Στο μικρό, νησιωτικό κράτους του Ειρηνικού ωκεανού, Βανουάτου, ένα σύμπλεγμα 80 νησιών, στα οποία μιλιούνται 113 γλώσσες, η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στον Πατέρα Γουόλτερ Λίνι, έναν Αγγλικανό ιερέα που θεωρείται ο "πατέρας της ανεξαρτησίας" της χώρας. Ο Λίνι ίδρυσε το κόμμα Vanua'aku Pati και υπήρξε ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας μετά την ανεξαρτησία από τη γαλλική και την αγγλική συγκυριαρχία το 1980. Πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 1999 και η επέτειος του θανάτου του τιμάται ιδιαίτερα στο Βανουάτου.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 21 Φεβρουαρίου 1913, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τα Ιωάννινα. Ύστερα από πολιορκία λίγων ημερών, τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Τούρκος διοικητής της πόλης, Εσάτ πασάς, δήλωσε ότι επιθυμεί να παραδοθεί, ενώ λίγες ώρες αργότερα υπογράφτηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Η χαρμόσυνη είδηση έφτασε στην πρωτεύουσα από τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου επικρατούσε πανζουρλισμός στους δρόμους. 
Η ανακοίνωση της σπουδαίας νίκης έγινε από το Γραφείο Τύπου του ελληνικού στρατού με τα κάτωθι τηλεγραφήματα:
"ΕΜΙΝ-ΑΓΑ, 21 Φεβρουαρίου, 6 π.μ.-- Αλωθέντος υπό του Ελληνικού στρατού ολοκλήρου του δυτικού μετώπου των φρουρίων των Ιωαννίνων και κυκλωθείσης της γραμμής των ερυμάτων Μπιζάνι και Κατρίτζας, ο Εσσάτ πασσάς μοι εδήλωσεν ότι ο στρατός του παραδίδεται αιχμάλωτος πολέμου. Λεπτομερείας της μεγίστης νίκης του ανδρείου στρατού μας τηλεγραφήσω προσεχώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ"

"ΕΜΙΝ-ΑΓΑ, 21 Φεβρουαρίου, 8 π.μ.-- Σήμερον την 2 1/2 μετά το μεσονύκτιον ο Εσσάτ πασσάς εδήλωσεν εις την Α.Υ. τον Διάδοχον ότι επιθυμεί να παραδοθή. Μετά δύο περίπου ώρας αυτοκίνητον φέρον τον Ρεούφ πασσάν και τον Ταλαάτ βέην μετά του Πρωτοσυγγέλου Μητροπόλεως Ιωαννίνων έφθασαν εις Εμίν-Αγά.
Οι αντιπρόσωποι του ηττημένοι αρχιστρατήγου άνευ περιφράσεων ωμολόγησαν ότι η κατάστασις του Τουρκικού στρατού είνε τελείως απελπιστική μετά την χθεσινή γενικήν των ημετέρων επίθεσιν και ότι η παράδοσις είνε η ευκταία διά τον Εσσάτ λύσις. 
Από της στιγμής ταύτης ο εχθρικός στρατός κατέστη αιχμάλωτος πολέμου. Έκαστον τμήμα της Τουρκικής στρατιάς θα υψώνη λευκήν σημαίαν και θα παραδίδεται εις τους ημετέρους. 
Η μεγάλη είδησις γνωσθείσα εις το στρατόπεδον περί το λυκαυγές, εχρησίμευσεν ως το πλέον ευφρόσυνον εγερτήριον σάλπισμα διά τον αναπαυόμενον μετά τους μόχθους του χθεσινού αγώνος στρατόν μας.
Οι άνδρες, εγείροντες αλλήλους, αναφωνούν: "Χριστός Ανέστη", ζητωκραυγάζουν υπέρ της Α.Β.Υ. του Διαδόχου και εορτάζουν με σεμνότητα νικητών τον ηρωικών θρίαμβον των Ελληνικών όπλων".

"ΕΜΙΝ-ΑΓΑ, 21 Φεβρουαρίου, 4.30 μ.μ.-- Εις τας 3.40'  επανήλθον εξ Ιωαννίνων οι πληρεξούσιοι του Διαδόχου φιά την υπογραφήν του πρωτοκόλλου.
Το φρούριον και η φρουρά παραδίδεται άνευ όρων.
Το συνταχθέν πρωτόκολλον περιλαμβάνει τας τέσσαρας επομένας παραγράφους:
1) Το φρούριον των Ιωαννίνων παραδίδεται εις τον Ελληνικόν στρατόν.
2) Τα σήμερον εν τω φρουρίων ευρισκόμενα στρατεύματα παραδίδονται ως αιχμάλωτοι πολέμου.
3) άπαν το πολεμικόν υλικόν, όπλα, σημαίαι και ίπποι, τα ανήκοντα εις τον στρατόν, παραδοθήσονται των Ελληνικών στρατεύματι εις ην κατάστασιν ευρίσκονται.
4) Πάντες οι αξιωματικοί και στρατιώται, οι πληγωμένοι και ασθενείς υπάγονται εις τον νόμον του πολέμου.
Κατά τας πληροφορίας του απεσταλμένου του Εσσάτ παρά τω Στρατηγείω εις Εμίν Αγά, σήμερον την πρωίαν η όλη φρουρά συνέκειτο εκ 33.000 ανδρών.
Ο υπίλαρχος Στάικος αναφέρει εξ Ιωαννίνων, όπου απεστάλη παρά του Στρατηγού, ότι χθες το εσπέρας ισχυρόν σώμα στρατού εν τελεία αποσυνθέσει απεχώρησε προς Λυκόστομον.
Ο Εσσάτι πασσάς εδικαιολογήθη λέγων ότι δεν ηδυνήθη να εμποδίση την υποχώρησιν τούτψν ναθ' όσον ούτοι υπήγοντο εις την δικαιοδοσίαςν του Αρχιστρατήγου Αλή-Ριζά πασσά, επί τούτου δε ουδεμίαν είχε δικαιοδοσίαν ο Εσσάτ.
Η Α.Β.Υ. ο Διάδοχος καταγίνεται ήδη επί της λήψεως διαφόρων μέτρων σχετικών προς την νέαν κατάστασιν".

"ΕΜΙΝ-ΑΓΑ, ώρα 6 μ.μ.-- Σήμερον το απόγευμα συνετάχθη το οριστικόν πρωτόκολλον περίπ αραδόσεως του στρατού και της πόλεως των Ιωαννίνων.
Εν ονόματι της Α.Β.Υ. του Διαδόχου υπέγραψαν οι λοχαγοί του Επιτελείου κ.κ. Στρατηγός και Μεταξάς, εκ μέρους δε των Τούρκων ο αδελφός του Εσσάτ και τέως διοικητής των Ιωαννίνων Βεχίπ βέης".
[Αναλυτικότερο αφιέρωμα μπορείτε να διαβάσετε κλικάροντας στον παρακάτω σύνδεσμο: Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων της εποχής]

Στις 21 Φεβρουαρίου 1945, στην αίθουσα του Πρωτοδικείου Αθηνών ξεκίνησε η δίκη των δοσίλογων πρώην πρωθυπουργών και υπουργών κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Ο συνολικός αριθμός των κατηγορουμένων ήταν 33, ενώ οι 10 από αυτούς είχαν συλληφθεί: οι πρώην πρωθυπουργοί Τσολάκογλου και Ράλλης και οι πρώην υπουργοί Ι. Παπαδόπουλος, Ι. Καραμάνος, Εμ. Κανακουσάκης, Δ. Πολύζος, Ν. Λούβαρης, Β. Καραπάνος, Α. Γέροντας και Κ. Πουρναράς. Τρεις άλλοι είχαν σκοτωθεί: ο Γ. Πειρουνάκης και ο Μπάκος είχαν εκτελεστεί από μέλη του ΕΛΑΣ, ενώ ο Καλύβας είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της Κατοχής.Οι υπόλοιποι (μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Λογοθετόπουλος, ο Γκοτζαμάνης, ο Τσιρονίκος, ο Ταβουλάρης κ.ά.) είχαν διαφύγει στο εξωτερικό και δικάστηκαν ερήμην.

Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, εκατοντάδες - αν όχι χιλιάδες - φοιτητές κατέλαβαν τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ζητώντας την κατάργηση του νόμου 1347 για την επιστράτευση των φοιτητών, που τις προηγούμενες μέρες είχαν απόσχει από τα μαθήματα τους, ενώ στην ουσία στρέφονταν εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος. Να σημειωθεί ότι εκατοντάδες φοιτητές σ' ολόκληρη τη χώρα είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες κατ' εφαρμογή του νόμου 1347.
Μετά την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης τις πρώτες πρωινές ώρες, οπότε και αποφασίστηκε η κατάληψη της σχολής, οι συγκεντρωμένοι έδωσαν τον εξής όρκο: 
"Εμείς οι φοιτητές των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στο όνομα της ελευθερίας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών του πανεπιστημιακού ασύλου και την ανάκληση όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων. Ορκιζόμαστε συμπαράσταση σ' όλον τον φοιτητικό κόσμο της Ελλάδας που βασανίζεται. Η βία και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν. Ζήτω ο φοιτητικός κόσμος της Ελλάδας". 
Σε ένδειξη συμπαράστασης, έξω από το κτίριο της Νομικής συγκεντρώθηκαν στους γύρω δρόμους - Ακαδημίας, Σίνα, Σόλωνος, Ιπποκράτους και Ομήρου. Εντός του κτιρίου οι φοιτητές φώναζαν συνθήματα, όπως "Συμπαράσταση λαέ", "Ελευθερία", "Ο λαός είναι μαζί μας" και "Ελευθερώστε τ' αδέρφια μας", τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά", ενώ στην ταράτσα του κτιρίου της Νομικής ανήγειραν ένα μεγάλο πλακάτ, όπου ήταν γραμμένη η λέξη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ". 
Επτακόσιοι επαγγελματίες από διάφορους κλάδους εξέδωσαν δήλωση συμπαράστασης: "Εκφράζουμε διαμαρτυρία για το αντιφοιτητικό και αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης φοιτητών Τους στερεί το δικαίωμα της μόρφωσης, επειδή αγωνίσθηκαν για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες τους, για την αυτοτέλεια και την αυτοδιοίκηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ζητάνε μα ανακληθεί η απόφαση της επιστράτευσης". 
Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και ο Εθνικός Σύλλογος Φοιτητών των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Έλληνες φοιτητές και να αποκατασταθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς τη στρατιωτική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου