23 Φεβρουαρίου 2013

Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας.


Συνεχίζεται το αφιέρωμα στα τραγούδια που θα ακούσουμε στη φετινή Γιουροβίζιον με έξι ακόμα συμμετοχές, που προσωπικά μου άφησαν ανάμεικτες εντυπώσεις. Θα ξεκινήσουμε με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Αυστρία και θα συνεχίσουμε με το τραγούδι της Ιρλανδίας, που επιλέχτηκε μόλις χθες, με τη συμμετοχή της Νορβηγίας, που θεωρείται ένα από τα μέχρι στιγμής φαβορί, θα περάσουμε στα τραγούδια της Λετονίας και της Λιθουανίας και θα τελειώσουμε με τα Βαλκάνια - αλλά μ' ένα καθόλου "βαλκανικό" τραγούδι - και πιο συγκεκριμένα με το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει τη Σλοβενία.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Natália Kelly - "Shine"
Το τραγούδι μεταδίδει μια εξαιρετικά θετική αύρα, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο θετικό - αν και λίγο κλισέ - στίχο, αλλά κυρίως στην τραγουδίστρια, που είναι πολύ καλή τόσο φωνητικά όσο και σκηνικά. Η 18χρονη Ναταλία εν κάνει τίποτα ιδιαίτερο, όμως κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Από την άλλη, το τραγούδι χάνει την ευκαιρία να γίνει κάτι περισσότερο από ένα απλά καλούτσικο ποπ τραγουδάκι, ενώ αναλώνεται στην ανακύκλωση του ίδιου πράγματος με άλλες λέξεις. Επίσης, απογοητεύει το ρεφρέν, που μοιάζει μάλλον επίπεδο και καταφέρνει να είναι κατώτερο σε σχέση με το κουπλέ!
Βαθμός: 7.2/10


ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ryan Dolan - "Only Love Survives"
Γίνεται να κρατήσουν τη μουσική και τους τύπος που παίζουν τα κρουστά - άντε και τις κοπέλες στα φωνητικά - αλλά ν' αλλάξουν τον τραγουδιστή; Η εισαγωγή του τραγουδιού είναι πολύ καλή και σε προδιαθέτει για κάτι ενδιαφέρον, μέχρι που ανοίγει το στόμα του ο τραγουδιστής. Ok, λες, έχουμε ακούσει και χειρότερες φωνές, δεν έγινε και τίποτα. Και φτάνουμε στο ρεφρέν όπου προσπαθεί να βγάλει κορώνα, αλλά δεν του βγαίνει, μέχρι που στο τέλος θέλουμε να κλείσουμε τ' αυτιά μας από τον πόνο. 
Το δεύτερο δυστύχημα είναι ότι και σ' αυτό το τραγούδι το κουπλέ επίσης μου αρέσει περισσότερο από το ρεφρέν. Εντελώς ανέμπνευστα επαναλαμβάνονται εκνευριστικά μονότονα τα "be love", "we are love", "only love" κλπ. Ωστόσο, το τραγούδι έχει μια υπόγεια γοητεία - κυρίως μουσικά - και θα το βαθμολογήσω με πολύ μεγάλη επιείκεια.
Βαθμός: 5.6/10



ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Margaret Berger - "I Feed You My Love"
Είναι μακράν ό,τι πιο σύγχρονο έχει επιλεγεί μέχρι στιγμής. Το τραγούδι "τα σπάει" - κυριολεκτικά και μεταφορικά - και κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα από τα φαβορί. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει την πρώτη θέση - δεν ξέρω πόση απήχηση μπορεί να έχει το τραγούδι στις μεγαλύτερες ηλικίες ή σε κάποιες πιο συντηρητικές χώρες - το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πλασαριστεί ψηλά. Ίσως κάποιες φορές η μουσική μάλλον υπερκαλύπτει την πολύ καλή φωνή της τραγουδίστριας, που το 2004 είχε βγει δεύτερη στο τάλεντ σόου Norwegian Idol, σίγουρα όμως το τελικό αποτέλεσμα επί σκηνής - λιτό και ουσιαστικό - καθηλώνει.
Βαθμός: 9/10



ΛΕΤΟΝΙΑ
PeR - "Here We Go"
Ένα τραγικά κακό τραγούδι με αρκετά catchy ρεφρέν, που όμως δεν αρκεί για να το σώσει. Οι τρεις τύποι με τα λαμέ και τις παγιέτες πετυχαίνουν εύκολα να μεταδώσουν τη θετική τους ενέργεια, που είναι στα ύψη, αλλά το τραγούδι παραμένει πολύ κακό και ξεπερασμένο. Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια - δεν υπάρχουν άλλωστε.
Βαθμός: 3/10



ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Andrius Pojavis - "Something"
Το αποτέλεσμα είναι λίγο περίεργο, έως αμήχανο. Η τεχνικά σωστή φωνή του ερμηνευτή είναι υπερβολικά ουδέτερη για ένα δυνατό τραγούδι, όπως αυτό. Το ίδιο άχρωμη ήταν και η παρουσίαση στον εθνικό τελικό της Λιθουανίας. Γενικά, το τραγούδι αδυνατεί να περάσει το μήνυμα του, ενώ μπορεί ακόμη και να αποκοιμίσει τον κουρασμένο τηλεθεατή - κάτι μάλλον παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς τον επιθετικό τόνο της μελωδίας.
Βαθμός: 5/10


ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Hannah Mancini - "Straight Into Love"
Πρόκειται, ίσως, για μια από τις λιγότερο χαρισματικές τραγουδίστριες που πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο - όταν δείτε το βίντεο θα καταλάβετε. Όσον αφορά το τραγούδι καθ'αυτό, ξεκινάει δυνατά, παρακινεί το ενδιαφέρον και σε λίγα δευτερόλεπτα έρχεται η απογοήτευση. Τελείως αδιάφορο και συνηθισμένο, από τη μέση και μετά καταντάει μονότονο και βαρετό. Ο τηλεθεατής δεν θα κοιμηθεί, αλλά θα κάνει σίγουρα ζάπινγκ περιμένοντας να δει κάτι πιο ενδιαφέρον μέχρι ν' αρχίσει το επόμενο τραγούδι - το ταξίδι μιας φάλαινας στον ωκεανό, πώς κατασκευάζεται ένα πήλινο βάζο κλπ.
Βαθμός: 4/10



Σχετικά θέματα:
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Κύπρου, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας και της Ελβετίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Ουγγαρίας, της Αρμενίας, της Γεωργίας, της Εσθονίας και της Ρωσίας.
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Ισραήλ
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ισλανδίας
Γιουριβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο
Γιουροβίζιον 2013: Τα τραγούδια της Αλβανίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου