18 Φεβρουαρίου 2013

Τα γράμματα που ο δολοφόνος του Λένον έγραψε στον αστυνομικό που τον είχε συλλάβει


Λίγα λεπτά πριν τις 11 η ώρα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 1980, ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός στην είσοδο του σπιτιού του στο Μανχάταν. Δράστης ήταν ο 25χρονος φωτογράφος Μάικλ Τσάπμαν, ο οποίος παραμόνευε πίσω από κάτι θάμνους απέναντι από το σπίτι. "Κύριε Λένον", φώναξε βλέποντας τον να πλησιάζει, ο τραγουδιστής γύρισε και ο Τσάπμαν πυροβόλησε πέντε φορές προς το μέρος του με το 38αρι περίστροφο που κρατούσε. Λίγη ώρα αργότερα, ο Λένον θα άφηνε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Ρούζβελτ του Μανχάταν. 

Οι πρώτοις αστυνομικοί που έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος μόλις 2 λεπτά μετά τους πυροβολισμούς - καθώς βρίσκονταν ήδη στην περιοχή - και συνέλαβαν τον ατάραχο Τσάπμαν ήταν ο Πίτερ Κούλεν και ο Στίβεν Σπάιρο. Για κάποιο λόγο, μέσα από τη φυλακή ο δράστης προσπάθησε να γίνει φίλος με τον Σπάιρο, προς τον οποίο έγραψε τρία γράμματα το 1983. Μάλιστα, τον αποκαλούσε ως τον "καλύτερο αστυνομικό της Νέας Υόρκης". Τα γράμματα αυτά βγαίνουν σε δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 75.000 δολάρια και αποκαλύπτουν ένα διαταραγμένο μυαλό. 
"Από τη στιγμή της σύλληψης μου ένιωσα κοντά σε σένα... Είναι κάτι που θα συνέβαινε στον Χόλντεν Κόλφιλντ", του έγραφε στο δεύτερο από τα γράμματα. Ο Κόλφιλντ είναι ο ήρωας του μυθιστορήματος "Ο φύλακας στη σίκαλη" ("The Catcher in the Rye") του Ντ. Τζ. Σάλιντζερ, ένας 16χρονος που μεταβαίνει από την εφηβεία στην ενηλικίωση - δεν το καταφέρνει στο τέλος - νιώθοντας προδομένος από ανθρώπους που τους αποκαλεί "υποκριτές" (phonies). 
Το συγκεκριμένο βιβλίο, που στην εποχή του είχε λογοκριθεί, έχει συνδεθεί με αρκετές περιπτώσεις πυροβολισμών από διαταραγμένες προσωπικότητες, μεταξύ αυτών και ο Τσάπμαν. Το βράδυ που είχε συλληφθεί, στην κατοχή του είχε βρεθεί ένα αντίτυπο του βιβλίου, στο οποίο ο δράστης είχε γράψει, "Αυτή είναι η δήλωση μου" ("This is my statement"), ενώ υπέγραφε ως "Χόλντεν Κόλφιλντ". Στο γράμμα του προς τον αστυνομικό Στίβεν Σπάιρο, ο Τσάπμαν έδινε μια εξήγηση για το νόημα αυτής της φράσης αποκαλύπτοντας τη σύγχυση που είχε μέσα του:
"Για να απαντήσω την ερώτηση, τι σήμαινε το "Αυτή είναι η δήλωση μου", θυμάσαι εκείνη τη νεαρή γυναίκα στη Σαϊγκόν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ που αυτοπυρπολήθηκε... Πίστευε τόσο έντονα στο σκοπό της, που επέλεξε να τερματίσει την ζωή της, παρά να συνεχίσει να ζει σ' αυτόν τον υποκριτικό ("phony") κόσμο. Πάνω της βρέθηκαν ποιήματα. Αυτή ήταν η δήλωση της. "Ο βασιλιάς της σίκαλης" είναι η δικιά μου δήλωση". Στη συνέχεια ακόμη μια δήλωση γρίφος: "Ήμασταν όλοι μέρος κάτι μεγάλου, Στιβ. Κάτι εντυπωσιακού. Όλα πρόκειται ν' αποκαλυφθούν", του έγραφε.
Στο τρίτο γράμμα, ο Τσάπμαν συνέδεσε τον Λένον με το βιβλίο του Σάλιντζερ και τον "υποκριτικό κόσμο" που τον ώθησε να πάρει το πιστόλι σκοτώνοντας τον τραγουδιστή. "Ο Λένον ήταν υποκριτής στο μέγιστο βαθμό, όμως υπήρχαν άλλοι που θα μπορούσαν και θα είχαν όντως υπηρετήσει τον ίδιο σκοπό.... Στιβ, όλα βρίσκονται στο "Βασιλιά της Σίκαλης". 
Το παιδί που δεν μεγάλωσε, δεν ενηλικιώθηκε ποτέ γιατί ο ίδιος έτσι το θέλησε, ένας έφηβος που δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο και να εμπιστευτεί τους ανθρώπους, αυτός ήταν ο Χόλντεν Κόλφιλντ, ο ήρωας του "Βασιλιά της Σίκαλης". Όμως, ο Χόλντεν ποτέ δεν πήρε το όπλο να σκοτώσει, ούτε σκέφτηκε καν να κάνει κακό σε άλλους ανθρώπους, παρά μόνο στον εαυτό του. Αυτή είναι και η διαφορά της παράνοιας του μυθιστορηματικού ήρωα από την παράνοια του Τσάπμαν, που σήμερα βρίσκεται φυλακισμένος στο Άλντεν της Νέας Υόρκης σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου