4 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 4 Μαρτίου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σημαντικότερος Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), ο "κοσμοκαλόγερος" των ελληνικών γραμμάτων, τα έργα του οποίου (νουβέλες και διηγήματα) συνιστούν διαμάντια της ελληνικής πεζογραφίας.
Στο χώρο της μουσικής, η προσωπικότητα που δεσπόζει μεταξύ όσων γεννήθηκαν στις 4 Μαρτίου είναι του Ιταλού συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741), οι "Τέσσερις Εποχές" του οποίου - και κυρίως η "Άνοιξη" - είναι γνωστές και στους πιο άσχετους με την κλασική μουσική.
Άλλοι γνωστοί, πιο σύγχρονοι, που γεννήθηκαν σαν σήμερα είναι ο 65χρονος Αμερικανός συγγραφέας νουάρ μυθιστορημάτων Τζέιμς Ελρόι ("Η Μαύρη Ντάλια", "Λ.Α. Εμπιστευτικό" κλπ.), ο Ιταλός τραγουδιστής Λούτσιο Ντάλα (1943-2011), αλλά και ο ηθοποιός Ρον Μος - ή αλλιώς ο (πρώην) Ριτζ της σαπουνόπερας "Τόλμη και Γοητεία". Ο Ρον Μος γεννήθηκε στις  4 Μαρτίου 1952 και είναι περίπου οκτώ χρόνια μικρότερος από τον τηλεοπτικό του "πατέρα" Τζον Μακ Κουκ, που υποδύεται τον Έρικ Φόρεστερ στην ίδια σειρά.
Τέλος, αν σήμερα ήταν ανοιχτά τα νυχτερινά κέντρα, θα είχατε ακόμη ένα λόγο να πάτε στον "Μαζώ", καθώς ο Γιάννης Μαζωνάκης κλείνει τα 41.


ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Αν και η σημερινή μέρα δεν είναι αργία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία γιορτάζεται ο άγιος Καζιμίρ, ο προστάτης των δύο κρατών. Ο Καζιμίρ ήταν εγγονός του βασιλιά Βλαδισλάβου, που εισήγαγε το Χριστιανισμό στην περιοχή το 1387, ενώ και ο ίδιος έγινε Πρίγκιπας της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας στα μέσα του 15ου αιώνα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 4 Μαρτίου 1953 βίαια επεισόδια σημειώθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης με αίτημα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Στις 4 Μαρτίου 1955 πραγματοποιήθηκε η μετακομιδή των οστών 172 Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο της Κορέας, ενώ επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στην ακτή Βασιλειάδη. 

Στις 4 Μαρτίου 1977, στις 21.23΄, ισχυρός σεισμός 7.2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή Βράντσεα της ανατολικής Ρουμανίας έγινε αισθητός και στη βόρεια Ελλάδα. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές στη Ρουμανία, όπου περισσότερα από 1.500 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 11.000 ήταν οι τραυματίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου