Η Κάσιντι Χούπερ, όπως είναι σήμερα, λίγο πριν την τελική εγχείρηση που θα της χαρίσει μια μύτη για πρώτη φορά. (Πηγή: wbtv.com) |
Της αρέσει να διαβάζει και να τραγουδάει, ενώ φιλοδοξεί να γίνει ραδιοφωνική παραγωγός. Η 16χρονη Κάσιντι Χούπερ από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, που γεννήθηκε χωρίς μάτια και χωρίς μύτη, αποτελεί μια μοναδική απόδειξη της δύναμης που έχουν οι άνθρωποι να υπερβούν ακόμη και τις μεγαλύτερες προκλήσεις.
Οι αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την ιδιαιτερότητα παραμένουν άγνωστες, αλλά οι γιατροί εκτιμούν ότι μάλλον οφείλεται σε κάποια μόλυνση κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της κύησης. Πάντως, εκτός από την έλλειψη ματιών και μύτης - άρα και των αντίστοιχων αισθήσεων της όρασης και της οσμής - η Κάσιντι δεν έχει κανένα άλλο πρόβλημα υγείας. Η καρδιά και ο εγκέφαλος της λειτουργούν κανονικά.
Όταν το κοριτσάκι γεννήθηκε, οι γιατροί συνέστησαν στους γονείς της να περιμένουν αρκετά χρόνια, μέχρι η Κάσιντι σταματήσει ν' αναπτύσσεται, προτού απευθυνθούν σε ειδικούς, που θα βοηθούσαν τον ανασχηματισμό του προσώπου της. Ωστόσο, σε μικρή ηλικία είχε δύο προσθετικά μάτια, τα οποία όμως κόστιζαν πάρα πολλά χρήματα (5.000$ το κομμάτι) κι έτσι, όταν αναπτύχθηκε και έπρεπε να τα αλλάξει, οι γονείς της δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο κόστος, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν πλήρωναν ούτε ένα σεντ. Ωστόσο, οι δυο γονείς υποσχέθηκαν στην Κάσιντι ότι θα της αγόραζαν νέα μάτια, όταν θα αποκτούσε μύτη.
Οι πρώτες επεμβάσεις ξεκίνησαν σε ηλικία 11 ετών, τον Ιούνιο του 2008, με στόχο την προσθήκη μύτης, ενώ οι γιατροί εκτιμούσαν ότι θα χρειαζόντουσαν δέκα με δώδεκα επεμβάσεις σε διάστημα τριετίας, μέχρι αυτό να συμβεί. Τελικά, χρειάστηκαν δύο χρόνια ακόμη, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Κάσιντι θα υποβληθεί στις τελικές επεμβάσεις, που θα της χαρίσουν για πρώτη φορά μια μύτη, από την οποία θα μπορεί να αναπνέει και να μυρίζει. Οι γιατροί θα τραβήξουν το δέρμα πάνω από το στόμα της, όπου έχουν μεταμοσχεύσει ένα οστό ή χόνδρο από άλλο σημείο του σώματος της.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το εξωτερικό τμήμα της μύτης μας, αυτό δηλαδή που βλέπουμε, δεν είναι λειτουργικό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα πτερύγια των αυτιών μας. Είναι ένα χαρακτηριστικό που όλοι περιμένουμε να δούμε στην εξωτερική εμφάνιση ενός ανθρώπου - κι επομένως κατ' αυτήν την έννοια είναι ένα απαραίτητο στοιχείο, ώστε ένα άτομο σαν την Κάσιντι να μην τραβάει τα βλέμματα των αδιάκριτων.
Επειδή το συγκεκριμένο σημείο, όπου βρίσκεται η ανθρώπινη μύτη, είναι αρκετά περίπλοκο και οι επιστήμονες δυσκολεύονται ν' αναπλάσουν μια μύτη, απαιτείται μια συγκεκριμένη, μακροχρόνια διαδικασία. Πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί μια εσωτερική μεμβράνη και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας μια μίξη χόνδρου και οστού είτε από το κρανίο είτε από κάποιο άλλο σημείο του σώματος, ώστε να διαρθρώσουν τη μύτη και τελικά να την καλύψουν με νέο δέρμα.
Τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι πολύ πετυχημένες, ειδικά όταν γίνονται σε παιδιά, τα οποία είναι σε γενικές γραμμές κατά πολύ υγιέστερα των ενηλίκων, ενώ ο οργανισμός τους έχει μια καταπληκτική θεραπευτική δύναμη και είναι λιγότερο πιθανό να υποστεί κάποια μόλυνση.
Όσον αφορά την Κάσιντι, έχει έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη με την αδιάκριτη περιέργεια των ανθρώπων και πολύ περισσότερο των παιδιών, που κάνουν συνήθως τα σκληρότερα σχόλια και πειράγματα, όμως κατάφερε να τα υπερβεί όλα αυτά χάρη και στην ανατροφή που πήρε από τους γονείς της. Μάλιστα, η Κάσιντι είναι εξαιρετικά εξωστρεφής και συχνά ζητάει από τους γονείς της να την αφήνουν μόνη της, όταν πηγαίνουν κάπου βόλτα, ώστε να κάνει νέους φίλους.
Το ίδιο το 16χρονο κορίτσι παραδέχεται ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, όμως σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "Δεν χρειάζομαι την ευκολία, χρειάζομαι να είναι κάτι δυνατό". Εξάλλου, η συμβουλή που έχει να δώσει στους συνομηλίκους της, αλλά και σε κάθε άτομο που έχει κάποια μορφή αναπηρίας, είναι σαφής: "Αν αντιμετωπίζεις προκλήσεις, πρέπει να σκέφτεσαι θετικά γι' αυτές".
Πηγή: ABC News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου