8 Μαρτίου 2013

Γιατί οι γκέι είναι οι καλύτεροι φίλοι των γυναικών;


"Ο γκέι κολλητός μου...", είναι μια φράση που ακούμε συχνά από το στόμα μιας γυναίκας, ενώ συνοδεύεται από μελιστάλαχτα λόγια θαυμασμού, που σχεδόν ποτέ δεν θα την ακούσεις να τα λέει για την κολλητή της. Τι συμβαίνει τέλος πάντων; Γιατί οι γυναίκες και οι γκέι (άνδρες) είναι B.F.F.;

Την ίδια απορία είχε ο Έρικ Ράσελ, ψυχολόγος ερευνητής του Πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας, ο οποίος μελέτησε το θέμα και δημοσίευσε τα συμπεράσματα του στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Psychology. Αυτό που τον ενδιέφερε να μάθει ήταν αν οι γυναίκες έρχονται πιο κοντά με τους γκέι επειδή δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο ζευγάρωμα κι επομένως ανταλλάσσουν περισσότερες συμβουλές μαζί τους.
Στην έρευνα του Ράσελ συμμετείχαν 88 στρέιτ γυναίκες και 58 γκέι άνδρες, προπτυχιακοί φοιτητές του Texas Christian University. Στα υποκείμενα της έρευνας υποδείχθηκε ένα υποθετικό σενάριο για κάποιο άγνωστο πρόσωπο ονόματι "Τζόρνταν", που ήταν το εφεδρικό τους ραντεβού για κάποιο πάρτι την τελευταία στιγμή. Στις γυναίκες του πειράματος, ο "Τζόρνταν" εμφανιζόταν είτε ως μια άλλη ετεροφυλόφιλη γυναίκα είτε ως άνδρας - στρέιτ ή γκέι. Αντίστοιχα, στους 58 γκέι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα, ο "Τζόρνταν" εμφανιζόταν ως γκέι άντρας, γκέι γυναίκα ή στρέιτ γυναίκα.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να ψάξουν λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόσωπο στο Facebook και μετά ν' απαντήσουν σε σειρά προσωπικών ερωτήσεων για το πόσο αξιόπιστο φίλο θεωρούσαν αυτόν τον άγνωστο (ή άγνωστη) Χ, με ερωτήσεις όπως, "Θα σου το'λεγε αν είχε κολλήσει κάτι στα δόντια σου, λίγο πριν μιλήσει σ' έναν όμορφο άνδρα" ή "Εμπιστεύεσαι τις συμβουλές του για τη μόδα" κλπ.
Από τις απαντήσεις, διαπιστώθηκε ότι όντως οι γυναίκες παραδέχτηκαν ότι θα εμπιστεύονταν περισσότερο τις συμβουλές που θα τους έδινε ο γκέι "Τζόρνταν", όπως αντίστοιχα οι ομοφυλόφιλοι άνδρες εμπιστεύονται περισσότερο τις συμβουλές μιας ετεροφυλόφιλης γυναίκας. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι ο μεταξύ τους βαθμός εμπιστοσύνης ήταν ακριβώς ο ίδιος, δηλαδή όσο οι γυναίκες εμπιστεύονται τους γκέι, τόσο εμπιστεύονται και οι γκέι τις στρέιτ γυναίκες - περίπου 20% περισσότερο απ' ό,τι τις άλλες πληθυσμιακές ομάδες.
Σύμφωνα με τον Ράσελ, το αποτέλεσμα της έρευνας επιβεβαίωσε την εξήγηση ότι η στενή φιλική σχέση στρέιτ γυναικών και γκέι ανδρών οφείλεται ακριβώς "στην απουσία ανταγωνισμού ή απώτερων ή δόλιων κινήτρων ως προς το ζευγάρωμα", που ευνοεί "να συντρέχει αυτή η μοναδική, δυναμική". Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ποιον θεωρούν οι στρέιτ άνδρες ως τον καλύτερο τους φίλο - εκτός από το σκύλο τους φυσικά. Κάτι μου λέει, όμως, ότι μάλλον.. δεν είναι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου