30 Απριλίου 2013

Dead man eating. Τα τελευταία γεύματα διάσημων θανατοποινιτών.


Υπάρχουν ορισμένα νομικά συστήματα, που έχουν την ψευδαίσθηση ότι με "δρακόντιες ποινές" πατάσσεται η εγκληματικότητα -άσχετα αν στην πράξη αυτό δεν επιβεβαιώνεται- ή ότι τιμωρείται "δίκαια" ο δράστης κάποιας απάνθρωπης εγκληματικής πράξης -αλλά ουσιαστικά πέφτουμε σαν κοινωνία στο επίπεδο του, αν βέβαια η δικαιοσύνη απονεμήθηκε σωστά και δεν έγινε κάποιο δικαστικό λάθος. Στα περισσότερα από αυτά έχει επικρατήσει η παράδοση, ώστε η τελευταία μέρα ενός θανατοποινίτη να είναι μια μέρα εκπλήρωσης ευχών. Κι επειδή η κοινωνία μας είναι αρκούντως ματεριαλιστική και φαγητολάγνα, μια από τις "χάρες" προς τους μελλοθανάτους περιλαμβάνει και το τελευταίο τους γεύμα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να φάνε ό,τι επιθυμούν για τελευταία φορά. 

Το πιο διάσημο τελευταίο γεύμα ήταν, ίσως, του Αδόλφου Άιχμαν, του περιβόητου Ναζί που εξόντωσε χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Λίγο πριν κρεμαστεί, λέγεται ότι ο Άιχμαν προτίμησε ένα μπουκάλι ξηρού, ερυθρού οίνου από το Ισραήλ. Μαύρο χιούμορ ή απλά χαρακτηριστική αντίφαση μιας παραληρηματικής, ρατσιστικής ιδεολογίας;
Άλλα περίεργα "τελευταία γεύματα" διάσημων μελλοθανάτων ήταν και τα εξής:
- Ο Τίμοθι Μακβέι, ο βομβιστής της Οκλαχόμα, ζήτησε δύο μπάλες παγωτό μέντας με μπισκότο σοκολάτας, πριν εκτελεστεί με ένεση στις 11 Ιουνίου 2001. 
- Ο Βίκτορ Φεγκουέρ, ο τελευταίος ομοσπονδιακός κρατούμενος που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ στις 15 Μαρτίου 1963, δέκα μέρες μετά την καταδίκη του σε θάνατο για την απαγωγή και το θάνατο ενός γιατρού, ζήτησε για τελευταίο γεύμα μια ελιά με κουκούτσι.
- Αντίθετα, ο Ρίκυ Ρέι Ρέκτορ, που στις 24 Ιανουαρίου 1992 εκτελέστηκε με ένεση - χρειάστηκαν 50 λεπτά για να μπορέσουν οι γιατροί να βρουν κατάλληλη φλέβα - για τη δολοφονία ενός αστυνομικού, πεινούσε αρκετά και ζήτησε ένα πλούσιο γεύμα, που περιελάμβανε μπριζόλα, τηγανητό κοτόπουλο, χυμό κεράσι και καρυδόπιτα. Ωστόσο, δεν έφαγε την καρυδόπιτα και μάλιστα είπε σ' ένα φρουρό ότι "την κρατούσε γι' αργότερα".
- Ο Ρόνι Λι Γκάρντνερ εκτελέστηκε δια τυφεκισμού στις 18 Ιουνίου 2010, ύστερα από 25 χρόνια αναβολών λόγω άσκησης ένδικων μέσων, επειδή πυροβόλησε θανάσιμα ένα δικηγόρο σε μια απόπειρα απόδρασης του από τις φυλακές της Γιούτα, όπου εξέτιε ποινή φυλάκισης λόγω ληστείας. Το γεύμα του ήταν επίσης λουκούλειο και αποτελούνταν από ουρά αστακού, μπριζόλα, μηλόπιτα, και παγωτό βανίλια. Όλα αυτά τα απόλαυσε παρακολουθώντας την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και διαβάζοντας το βιβλίο "Divine Justice". Πάντως, όταν ο ιερέας τον ρώτησε αν έχει κάποια τελευταία κουβέντα, ο Γκάρντνερ δεν ήταν εξίσου λαρτζ και αρκέστηκε σ' ένα, "Όχι, δεν έχω".
- Ο Άλλεν Λι Ντέιβις, ο τελευταίος άνθρωπος που εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα στην πολιτείας της Φλόριντα, αφού κρίθηκε ένοχος για την άγρια δολοφονία μιας γυναίκας, που ήταν έγκυος 3 μηνών, ήταν αρκετά απαιτητικός στο τελευταίο του γεύμα, καθώς ζήτησε (και έφαγε) ουρά αστακού, τηγανητές πατάτες, μισή λίβρα τηγανητές γαρίδες, 6 ουγκιές τηγανητές αχιβάδες, μισό καρβέλι σκορδόψωμο και 32 oz συγκεκριμένης μπίρας.
- Ο Τζον Γουέιν Γκέισι, δολοφόνος και βιαστής τουλάχιστον 33 αγοριών και νεαρών αντρών κατά τη δεκαετία του '70, εργαζόταν ως διευθυντής στα KFC πριν μπει στη φυλακή. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που το τελευταίο του γεύμα αποτελείτο από 12 τηγανητές γαρίδες, μια συνταγή από τα KFC, τηγανητές πατάτες και 1 λίβρα φράουλες.  
- Ο Τεντ Μπάντι δεν ζήτησε ένα ξεχωριστό τελευταίο γεύμα κι έτσι έφαγε το παραδοσιακό τελευταίο γεύμα που προσέφεραν οι φυλακές της Φλόριντα, δηλαδή μέτρια ψημένη μπριζόλα, αβγά μάτια, πατάτες hash brown, τοστ με βούτυρο και ζελέ, γάλα και χυμό. Ο Μπάντι είχε κριθεί ένοχος για σειρά δολοφονιών -ο ίδιος ομολόγησε 30- όπως και για βιασμούς, απαγωγές, νεκροφιλία κ.ά. κατά τη δεκαετία του '70. Εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα στις 24 Ιανουαρίου 1989.
- Όσον αφορά τον Άνχελ Νιέβες Ντίαζ, που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός ιδιοκτήτη στριπ κλαμπ το 1978 και εκτελέστηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2006, δεν αρνήθηκε απλά ένα ξεχωριστό τελευταίο γεύμα, αλλά αρνήθηκε και το φαγητό που του προσφέρθηκε από τις φυλακές της Φλόριντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου