3 Μαΐου 2013

Σαν σήμερα: 3 Μαΐου


Σήμερα είναι (Μεγάλη) Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Γεννημένοι την 3η Μαΐου ήταν τρεις επιστήμονες βραβευμένοι με Νόμπελ Φυσικής: ο Τζορτζ Τόμσον (1892-1975, Νόμπελ Φυσικής 1937 "για την πειραματική ανακάλυψη της σκέδασης ηλεκτρονίων από κρυστάλλους"), ο Αλφρέντ Καστλέρ (1902-1984, Νόμπελ Φυσικής 1966 "για την ανακάλυψη και εξέλιξη οπτικών μεθόδων για τη μελέτη των ερτζιανών συντονισμών των ατόμων") και ο Στίβεν Γουάινμπεργκ (1933-σήμερα, Νόμπελ Φυσικής 1979 "για τη συμβολή του στη θεωρία των ενοποιημένων ηλεκτρασθενών αλληλεπιδράσεων των στοιχειωδών σωματιδίων, η οποία συμπεριλάμβανε μεταξύ άλλων και την πρόβλεψη των φορέων της ασθενούς αλληλεπίδρασης, τα W και Ζ μποζόνια", το οποίο μοιράστηκε με δυο άλλους επιστήμονες.
Σαν σήμερα γεννήθηκε η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, Μαρίκα Κοτοπούλη (1887-1954), αλλά και ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος τραγουδιστής Ζορζ Μουστακί (79 ετών). Για τη Μαρίκα Κοτοπούλη λέγεται ότι γεννήθηκε σχεδόν στο σανίδι. Οι γονείς της, ο Δημήτριος και η Ελένη Κοτοπούλη, ήταν ηθοποιοί και εκείνη την περίοδο ανέβαζαν την παράσταση "Μυλωνάδες" στο θέατρο "Ευτέρπη" κοντά στο σταθμό του Λαυρίου. Ο Δημήτρης Κοτοπούλης υποδυόταν τον Μπαμπαγιώργη το μυλωνά και η σύζυγος του, τη γριά Συλβέστρα. Το τέταρτο βράδυ, η παράσταση διακόπηκε λίγο πριν το τέλος, επειδή "έσπασαν τα νερά" της Ελένης Κοτοπούλη, η οποία και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο σπίτι της, όπου τρεις ώρες αργότερα γεννήθηκε η Μαρίκα. Μάλιστα, το γεγονός ανήγγειλαν στην ξενυχτισμένη γειτονιά με καντάδες δέκα τραγουδιστές της παράστασης, με επικεφαλής τον τενόρο Ιωάννη Αποστόλου, που αργότερα θα σημειώνει σημαντική καριέρα στην Ιταλία.
Στις 3 Μαΐου γεννήθηκαν δύο σημαντικά ονόματα της αμερικανικής μουσικής, ο τραγουδιστής και ηθοποιός Μπινγκ Κρόσμπι (1903-1977), όπως και ο Τζέιμς Μπράουν (1933-2006), ο αποκαλούμενος και "Νονός της Σόουλ".
Τέλος, σαν σήμερα γεννήθηκε η πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και μια από τις πρώτες "σιδηρές κυρίες" της πολιτικής, η Γκόλντα Μέιρ (1898-1978).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
Την Ημέρα του Συντάγματος γιορτάζουν σήμερα στην Ουγγαρία, δηλαδή την επέτειο από το Σύνταγμα της 3ης Μαΐου 1791, που αποτελούσε το πρώτο Σύνταγμα στην Ευρώπη (και δεύτερο παγκοσμίως μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ). Το πρώτο εκείνο Σύνταγμα, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά συντηρητικό, εφαρμόστηκε στην Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία για διάστημα μόλις 14 μηνών και 3 εβδομάδων, μέχρι το Δεύτερο Πολωνικό Διαμελισμό το 1793. 
Όμως και στην Ιαπωνία γιορτάζεται σήμερα η Ημέρα του Συντάγματος. Η σημερινή γιορτή είναι αφιερωμένη στο Σύνταγμα του 1947, με το οποίο η χώρα εκσυγχρονίστηκε και αποκόπηκε από την παραδοσιακή και αναχρονιστική οργάνωση της.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, με αφορμή την επέτειο από τη Διακήρυξη του Βίντχουκ (Windhoek, η πρωτεύουσα της Ναμίμπια), σαν σήμερα το 1991, όταν Αφρικανοί δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν μια διακήρυξη αρχών για την ελευθερία του τύπου στην Αφρική, στα πλαίσια σεμιναρίου της UNESCO. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 3 Μαΐου 1892, πραγματοποιήθηκαν βουλευτικές εκλογές, κατά τις οποίες θριάμβευσε το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη, αποσπώντας 160 με 170 έδρες σε σύνολο 207. (Οι ψηφοφόροι έδιναν την προτίμηση τους σε υποψηφίους, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν "αδήλωτοι", δηλαδή ανεξάρτητοι κι επομένως η πολιτική τους θέση δεν ήταν σταθερή). Αυτή ήταν η τελευταία εκλογική νίκη του Τρικούπη.
Χαρακτηριστικό του πολιτικού φανατισμού της εποχής ήταν το περιβόητο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Το Άστυ" την παραμονή των εκλογών, που φιλοδωρούσε με... ανοιχτές παλάμες τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, τον αποκαλούμενο από τους οπαδούς του και ως "Εθνάρχη", που ήταν ο κύριος αντίπαλος του Τρικούπη.


Στις 3 Μαΐου 1946, ξεκίνησε στο Τόκιο η δίκη 28 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Χιντέκι Τόγιο, κατηγορούμενοι για τέλεση εγκλημάτων πολέμου. Στην πρώτη συνεδρίαση του ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου, έγινε μόνο η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, που αποτελείτο από 20.000 λέξεις.

Στις 3 Μαΐου 1979, η Μάργκαρετ Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, καθώς το Συντηρητικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές με 43.9% έναντι 36.9% του μέχρι τότε κυβερνητικού κόμματος των Εργατικών.

Στις 3 Μαΐου 1991, μια δήλωση του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τότε ήταν υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις. Από την τουρκική πρωτεύουσα, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Θεοδωράκης δήλωσε ότι ήταν "υπέρ της συνομοσπονδίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", ενώ πρότεινε "στο Αιγαίο, όπου υπάρχουν πετρέλαια, να γίνει κονσόρτσιουμ ελληνοτουρκικό, ώστε το Αιγαίο που μας χωρίζει να μας ενώνει".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου