6 Δεκεμβρίου 2013

Η ομιλία του Νέλσον Μαντέλα, όταν ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής: "Ήρθε η ώρα να γεφυρώσουμε τα χάσματα που μας χωρίζουν"


Στις 10 Μαΐου 1994, ο Νέλσον Μαντέλα ορκίστηκε πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής , δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου, οι πρώτες πραγματικά ελεύθερες, πολυφυλετικές εκλογές στη χώρα αυτή, που επί δεκαετίας ήταν συνώνυμο της ρατσιστικής πολιτικής του Απαρτχάιντ. Η ομιλία δόθηκε στην πρωτεύουσα Πρετόρια λίγο μετά τις 13.30΄ μπροστά σε πλήθος Νοτιοαφρικανών, αλλά και ξένων προσκεκλημένων, που πανηγύριζαν για την ορκωμοσία του πρώτου μαύρου πρόεδρου της Νοτίου Αφρικής.
"Σήμερα, όλοι μας, με την παρουσία μας εδώ και με τους εορτασμούς μας σε άλλα μέρη της χώρας μας και του κόσμου, απονέμουμε λαμπρότητα και ελπίδα στην νεογέννητη ελευθερία.
Από την εμπειρία μιας ασυνήθιστης ανθρώπινης καταστροφής που διήρκεσε πάρα πολύ, πρέπει να γεννηθεί μια κοινωνία, για την οποία όλοι οι άνθρωποι θα είναι περήφανοι.
Οι καθημερινές μας υποχρεώσεις ως καθημερινοί Νοτιοαφρικανοί πρέπει να παράξουν μια συγκεκριμένη νοτιοαφρικανική πραγματικότητα, που θα εμφυσήσει και πάλι την πίστη της ανθρωπότητας στη δικαιοσύνη, θα δυναμώσει την εμπιστοσύνη της στην ευγένεια της ανθρώπινης ψυχής και θα διατηρήσει όλες μας τις ελπίδες σε μια λαμπρή ζωή για όλους. 
Όλα αυτά τα οφείλουμε τόσο στους εαυτούς μας όσο και στους ανθρώπους του κόσμου, που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ.
Στους συμπατριώτες μου δεν έχω κανένα δισταγμό να πω ότι ο κάθε ένας από εμάς είναι εξίσου βαθιά συνδεδεμένος με το χώμα αυτής της όμορφης χώρας, όσο και τα διάσημα δέντρα τζακαράντα της Πρετόρια και οι μιμόζες των συμπλεγμάτων Bushveld.
Κάθε φορά που ένας από εμάς ακουμπά το χώμα αυτής της γης, αισθανόμαστε μια αίσθηση προσωπικής ανανέωσης. Η εθνική διάθεση αλλάζει, καθώς αλλάζουν οι εποχές. 
Διαπνεόμαστε από μια αίσθηση χαράς και ενθουσιασμού, όταν το χορτάρι γίνεται πράσινο και τα δέντρα ανθίζουν. 
Αυτή η πνευματική και σωματική μοναδικότητα, που όλοι μοιραζόμαστε μ' αυτήν την κοινή πατρίδα, εξηγεί το βάθος του πόνου που όλοι κουβαλήσαμε στις καρδιές μας βλέποντας τη χώρα μας να κομματιάζεται σε μια τρομερή σύγκρουση και όπως είδαμε περιφρονήθηκε, τέθηκε εκτός νόμου και απομονώθηκε από τους ανθρώπους του κόσμου, ακριβώς επειδή έχει γίνει η παγκόσμια έδρα της ολέθριας ιδεολογίας και πρακτικής του ρατσισμού και της φυλετικής καταπίεσης.
Εμείς, ο λαός της Νοτίου Αφρικής, αισθανόμαστε ικανοποιημένοι, επειδή η ανθρωπότητα μας δέχτηκε πίσω στην αγκαλιά της, επειδή σ' εμάς, που ήμασταν παράνομοι μέχρι πριν λίγο καιρό, έχει δοθεί σήμερα το σπάνιο προνόμιο να είμαστε οι οικοδεσπότες των εθνών του κόσμου στο έδαφός μας.
Ευχαριστούμε όλους τους διακεκριμένους, διεθνείς καλεσμένους μας, που έχουν έρθει να μοιραστούν μαζί με τους ανθρώπους της χώρας μας αυτό που σε τελική ανάλυση είναι μια κοινή νίκη για τη δικαιοσύνη, για την ειρήνη, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε να στέκεστε δίπλα μας, καθώς θα αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του να οικοδομήσουμε την ειρήνη, την ευημερία, την κατάργηση του σεξισμού, την κατάργηση του φυλετισμού και τη δημοκρατία.
Εκτιμούμε βαθιά το ρόλο που έχουν παίξει οι μάζες του λαού μας και οι πολικές δημοκρατικές μάζες, οι άνθρωποι της θρησκείας, οι γυναίκες, οι νέοι, οι επιχειρήσεις, οι παραδοσιακοί και άλλοι ηγέτες για να φέρουν αυτή την κατάληξη. Δεν υπολείπεται μεταξύ αυτών ο Δεύτερος Αντιπρόεδρός μου, ο Αξιότιμος Φρεντερίκ ντε Κλερκ.
Θα θέλαμε επίσης να αποτίσουμε φόρο τιμής στις δυνάμεις ασφαλείας μας, σε όλες τους τις βαθμίδες, για τον εξέχοντα ρόλο που έχουν παίξει στη διασφάλιση των πρώτων δημοκρατικών εκλογών μας και στη μετάβαση στη δημοκρατία από τις αιμοδιψείς δυνάμεις, που ακόμη αρνιούνται να δουν το φως.
Έχει έρθει η ώρα για την επούλωση των πληγών.
Έχει έρθει η στιγμή να γεφυρώσουμε τα χάσματα που μας χωρίζουν.
Η ώρα για να οικοδομήσουμε είναι μπροστά μας.
Έχουμε, επιτέλους, κατορθώσει την πολιτική μας χειραφέτηση. Ορίζουμε τους εαυτούς μας να ελευθερώσουμε όλο το λαό μας από τη συνεχιζόμενη δουλεία της φτώχειας, της εξαθλίωσης, του πόνου, του γένους και άλλων διακρίσεων. 
Πετύχαμε να κάνουμε τα τελευταία μας βήματα προς την ελευθερία μέσα σε συνθήκες σχετικής ειρήνης. Αφιερώνουμε τους εαυτούς μας στην οικοδόμηση μιας πλήρους, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης. 
Έχουμε θριαμβεύσει στην προσπάθεια να εμφυσήσουμε ελπίδα στα στήθη των εκατομμυρίων του λαού μας. Εισερχόμαστε σ' ένα συμβόλαιο ότι θα χτίσουμε την κοινωνία στην οποία όλοι οι Νοτιοαφρικανοί, μαύροι και λευκοί εξίσου, θα μπορούν να περπατούν περήφανοι, χωρίς οποιονδήποτε φόβο στις καρδιές τους, σίγουροι για το απαράγραπτο δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια - ένα έθνος του ουράνιου τόξου [που θα βρίσκεται] σε ειρήνη με τον εαυτό του και με τον κόσμο.
Ως ένδειξη της αφοσίωσής της στην ανανέωση της χώρας μας, η νέα Μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα ασχοληθεί, ως επείγον θέμα, με το ζήτημα της αμνηστίας διαφόρων κατηγοριών πολιτών μας, που τώρα είναι φυλακισμένοι.
Αφιερώνουμε αυτήν την ημέρα σε όλους τους ήρωες και τις ηρωίδες αυτής της χώρας και του υπόλοιπου κόσμου, που θυσιάστηκαν με πολλούς τρόπους και έδωσαν τις ζωές τους, ώστε εμείς να είμαστε ελεύθεροι.
Τα όνειρα τους έχουν γίνει πραγματικότητα. Η ελευθερία είναι το βραβείο τους.
Είμαστε εξίσου ταπεινοί και ανυψωμένοι από την τιμή και το προνόμιο ότι εσείς, ο λαός της Νοτίου Αφρικής, έχετε δώσει σ' εμάς την τιμή, ως ο πρώτος Πρόεδρος μιας ενωμένης, δημοκρατικής, μη ρατσιστικής και μη σεξιστικής Νοτίου Αφρικής, να οδηγήσουμε τη χώρα μας έξω από την κοιλάδα του σκότους.
Κατανοούμε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την ελευθερία. 
Γνωρίζουμε καλά ότι κανείς από εμάς δεν μπορεί να πετύχει, εάν ενεργεί μόνος.
Πρέπει επομένως να ενεργήσουμε μαζί ως ένας ενωμένος λαός για την εθνική συμφιλίωση, για την εθνική οικοδόμηση, για τη γέννηση ενός νέου κόσμου.
Είθε να υπάρχει δικαιοσύνη για όλους.
Είθε να υπάρχει ειρήνη για όλους.
Είθε να υπάρχει δουλειά, ψωμί, νερό και αλάτι για όλους.
Ας γνωρίζει ο καθένας ότι για τον καθένα το σώμα, το μυαλό και η ψυχή έχουν ελευθερωθεί για να ολοκληρωθούν.
Ποτέ, ποτέ και ποτέ ξανά δεν πρέπει αυτή η όμορφη γη να ζήσει την καταπίεση του ενός από τον άλλο και να υποφέρει την ατιμία του ν' αποτελεί τον παρία του κόσμου.
Ας κυριαρχήσει η ειρήνη.
Ο ήλιος ποτέ δεν θα φωτίσει τόσο λαμπερό ένα ανθρώπινο επίτευγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου