6 Φεβρουαρίου 2012

12 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ


Αν και βρίσκεται στην καρδιά της γειτονικής μας ιταλικής χερσονήσου, το μικροσκοπικό κρατίδιο του Σαν Μαρίνο με έκταση μόλις 61.2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό γύρω στους 32.000 κατοίκους (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2011) έγινε γνωστό στους περισσότερους από τις πρόσφατες συμμετοχές του στη Eurovision. Ωστόσο είναι πολλές οι "πρωτιές", αλλά και οι ιδιαιτερότητες του γειτονικού μας κράτους.

1. Το Σαν Μαρίνο ιδρύθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου, το 301 μ.Χ., από τον Άγιο Μαρίνο, που καταγόταν από ένα νησί της Αδριατικής θάλασσας, ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά σε ένα "Castellum Sancti Marini" έγινε το 754. Ο Άγιος Μαρίνος θεωρείται φυσικά προστάτης του μικροσκοπικού κράτους, δεν είναι όμως ο μόνος. Δεύτερη ιεραρχικά, αλλά επίσης προστάτιδα του Σαν Μαρίνο θεωρείται και η Αγία Αγκάθα.

2. Θεωρείται η παλαιότερη δημοκρατία στον κόσμο. Ακόμα κι αν αυτό δεν μπορεί να αποδειχτεί, το σίγουρο είναι ότι μέχρι το 1968 αποτελούσε τη μικρότερη δημοκρατία στον κόσμο. Εκείνη τη χρονιά έγινε ανεξάρτητο το νησιωτικό κράτος του Ναουρού στον Ειρηνικό ωκεανό, το οποίο απέκτησε έκτοτε τον τίτλο αυτό.

3. Το Σαν Μαρίνο είναι το κράτος με το παλαιότερο Σύνταγμα στον κόσμο. Ισχύει από το 1600 και δεν έχει τροποποιηθεί.

4. Σε όλη την Ιστορία του, το μικροσκοπικό αυτό κράτος δέχτηκε μόνο δύο φορές εχθρική εισβολή. Το 1503 από τον Καίσαρα Βοργία και το 1739 από τον καρδινάλιο Αλμπερόνι, όμως και οι δύο καταλήψεις κράτησαν λίγους μόλις μήνες.

5. Ο Ναπολέων αρνήθηκε να εισβάλλει στη χώρα αποκαλώντας την "πρότυπη δημοκρατία", ενώ πρότεινε και την εδαφική επέκταση του κράτους, κάτι που το Σαν Μαρίνο το απέρριψε. 

6. Στη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου δεν κατελήφθη από τις δυνάμεις του Άξονα, αν και δέχτηκε επιθέσεις, χάρη στη βοήθεια των Συμμάχων.

7. Ο Αβραάμ Λίνκολν, ένας από τους σημαντικότερους προέδρους των ΗΠΑ, ονομάστηκε επίτιμος πολίτης της χώρας.

8. Το Σαν Μαρίνο έγινε η πρώτη δυτική χώρα, οι κάτοικοι της οποίας εξέλεξαν δημοκρατικά μια κομμουνιστική κυβέρνηση, η οποία κυβέρνησε δώδεκα ολόκληρα χρόνια, από το 1945 έως το 1957.

9. Παρότι δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως επίσημο νόμισμα το ευρώ, το οποίο αντικατέστησε τη σαμμαρένιζικη λίρα. Μάλιστα, το Σαν Μαρίνο έχει δικές του παραστάσεις στις δύο όψεις του νομίσματος. 

10. Στο Σαν Μαρίνο βρίσκεται το μοναδικό πανεπιστήμιο στον κόσμο που έχει ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας - μεταξύ άλλων - και την τεχνητή γλώσσα "εσπεράντο". Πρόκειται για τη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών του Σαν Μαρίνο (Accademia Internazionale delle Scienze San Marino), ένα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

11. Σύμφωνα με τη Λίστα Παγκόσμιου Πληθυσμού Φυλακών, η δωδεκαμελής φυλακή του Σαν Μαρίνο είχε μόνο έναν φυλακισμένο από το 2008 μέχρι σήμερα.

12. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας έχει να καταδείξει μόλις μία νίκη στο ενεργητικό της, όταν νίκησε την εθνική ομάδα του Λιχτενστάιν (ενός άλλου μικροσκοπικού, ευρωπαϊκού κράτους) με σκορ 1-0 σε μια φιλική αναμέτρηση "γιγάντων" στις 28 Απριλίου 2004. Πάντως σε επίσημο αγώνα δεν έχει κερδίσει ποτέ μέχρι σήμερα. Έχει όμως τρεις ισοπαλίες σε αγώνες με τις εθνικές ομάδες της Λετονίας, του Λιχτενστάιν (και πάλι), αλλά και της Τουρκίας. Με την εθνική Ελλάδας αναμετρήθηκε δύο φορές γνωρίζοντας δύο ισάριθμες ήττες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου