6 Φεβρουαρίου 2012

Η ΑΠΟΥΛΗΤΗ ΒΙΛΑ ΤΩΝ ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ


Χτισμένη πάνω σ' ένα βράχο στην ιταλική Ριβιέρα, κοντά στο Portofino,η βίλα Altachiara είναι μια από τις πιο πολυτελείς μεσογειακές βίλες με μία υπέροχη θέα. Έχει έκταση πάνω από χίλια τετραγωνικά μέτρα, πάνω από σαράντα δωμάτια, ενώ η αξία της εκτιμάται στα 33.7 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο παραμένει απούλητη πάνω από δέκα χρόνια, μετά τον περίεργο θάνατο της τελευταίας ιδιοκτήτριας, αναβιώνοντας τη φιλολογία που συνδέει την βίλα με την κατάρα του Τουταγχαμών.

Η βίλα Altachiara χτίστηκε το 1874 και πρώτος της ιδιοκτήτης ήταν ο 4ος κόμης του Carnarvon. Μετά το θάνατο του περιήλθε στον γιο του George Edward Herbert, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος που χρηματοδότησε τις ανασκαφές για την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών στην Αίγυπτο από τον Howard Carter. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1907 και ολοκληρώθηκα το 1922, οπότε ανακαλύφτηκε ο τάφος του διάσημου αγοριού-Φαραώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Από την πρώτη στιγμή που δημοσιεύτηκε η είδηση της πολύ σπουδαίας αυτής αρχαιολογικής ανακάλυψης, άρχισαν να διαδίδονται φήμες περί "κατάρας" εναντίον όσων θα ενοχλούσαν την ανάπαυση του Φαραώ. Ο Carter, ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε και τον τάφο, πέθανε πολλά χρόνια αργότερα, το 1939, αλλά δε συνέβη το ίδιο και με τον 5ο κόμη του Κάρναρβον, τον Edward Herbert, ο οποίος πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, τον Απρίλιο του 1923, στο Κάιρο.
Η πολυτελής βίλα στο Portofino περιήλθε στην ιδιοκτησία του γιου του, Audrey Herbert, ο οποίος όμως πέθανε λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1923, στο Λονδίνο. Τους τελευταίους μήνες πριν το θάνατό του ήταν σχεδόν τυφλός και πίστεψε ότι αν έβγαζε όλα τα δόντια θα ανακτούσε την όρασή του. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης όμως πέθανε ύστερα από δηλητηρίαση στο αίμα. Η βίλα άλλαξε και πάλι χέρια και περιήλθε στον μόλις ενός έτους γιο του, Auberon Herbert, ενώ το πολυτελές σπίτι άλλαξε ιδιοκτησία. Για τη ιστορία, ο Auberon δεν είχε κάποιον παράξενο θάνατο, ωστόσο πέθανε νέος σχετικά, σε ηλικία 52 ετών, και εργένης. Μεταξύ των ενοικιαστών της βίλας ήταν ο Meher Baba, ένας Ινδός μυστικιστής, ο οποίος από επιλογή και μόνο δε μιλούσε με λέξεις, αν και δεν είχε κάποιο πρόβλημα ομιλίας, αλλά επικοινωνούσε με έναν παράξενο κώδικα.
Και μπορεί οι περίεργοι θάνατοι της οικογένειας Herbert να μη συνέβησαν στην περίφημη βίλα, ωστόσο φήμες θέλουν να βρήκε περίεργο θάνατο εκεί μία συγγενής του κόμη Carnarvon, όταν γλίστρησε στα σκαλιά του λόφου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Ο θάνατος πάντως που ανακίνησε όλη την ιστορία περί "κατάρας" ήταν αυτός της τελευταίας ιδιοκτήτριας, της κοντέσας Francesca Vacca Agusta, η οποία διέμενε εκεί από το 1993. Στις 8 Ιανουαρίου 2001 η κοντέσα εξαφανίστηκε και τρεις εβδομάδες αργότερα βρέθηκε το πτώμα της 200 μίλια μακριά από το Portofino στις γαλλικές ακτές. Σύμφωνα με την αυτοψία η άτυχη γυναίκα πέθανε από κεφαλικά τραύματα προτού να βρεθεί στη θάλασσα, ενώ ο θάνατος θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ατυχήματος, αυτοκτονίας ή ανθρωποκτονίας. 
Η βίλα πλέον κληρονομήθηκε από δύο φίλους της κοντέσας, όμως μέχρι σήμερα παραμένει απούλητη. Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες, όλα αυτά τα χρόνια εμφανίστηκαν 13 αγοραστές, όμως κανένας δεν προχώρησε τελικά στην αγορά. Τελικά, τον ερχόμενο Μάιο θα βγει σε δημοπρασία στο ένα πέμπτο της αρχικής της αξίας. Άραγε θα βρεθεί τώρα κάποιος αγοραστής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου