24 Ιουλίου 2012

ΤΑ 15 ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κάθε πολιτισμός έχει και τις δικές τους ιδιαίτερες γαστρονομικές προτάσεις. Ορισμένες φορές, όμως, οι προτάσεις αυτές είναι υπερβολικά ιδιαίτερες, σε βαθμό που να προκαλούν αισθήματα φρίκης και μόνο στο άκουσμα τους, χωρίς να μπούμε καν στον κόπο της δοκιμής. Σίγουρα, μας φαίνεται αδιανόητο ότι μπορεί π.χ. να τρώγονται οι σφήκες σαν σνακ ή ότι θα μπορούσαμε να σερβίρουμε στους καλεσμένους μας το πέος ενός βούβαλου. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και φαγητά που για εμάς θεωρούνται νόστιμα και "φυσιολογικά", π.χ. το μοσχαρίσιο ή το χοιρινό κρέας, σε άλλους λαούς θεωρούμαστε κατά κάποιον τρόπο ιερόσυλοι.
Όλα είναι σχετικά, λοιπόν, και μεταξύ αυτών και η γεύση. Εδώ όμως δε σας καλούμε να δοκιμάσετε, αλλά να πάρετε μια ιδέα για μικρές γευστικές λιχουδιές, που μάλλον δύσκολα θα βάζαμε ποτέ στο στόμα μας.


Σνακ από σφήκες
Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πόλης Ομάτσι τις σφήκες δεν τις αφήνουν να ζουζουνίζουν στους κήπους των σπιτιών τους αλλά τις τρώνε κιόλας σαν σνακ. Τις αλέθουν, τις βράζουν, τις αποξηραίνουν και μετά τις κάνουν τσιπς.


Jellied Moose Nose
Ο λόγος για μύτη ταράνδου σε μορφή ζελέ. Αυτό το φαγητό συναντάται στην Αλάσκα. Αφού πρώτα αφαιρεθεί το βολβώδες μέρος, η μύτη  του ταράνδου κόβεται σε φέτες, οι οποίες βράζουν, ώστε να αποτριχωθούν ευκολότερα. Στη συνέχεια η μύτη ξαναβράζει με την προσθήκη κρεμμυδιού, σκόρδου και μπαχαρικών, ενώ αποκτά ζελώδη υφή.


Balut 
Πρόκειται για μελάτο έμβρυο πάπιας. Είναι πολύ δημοφιλές στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, όπου πολλοί το τρώνε και στο δρόμο, όπως εμείς τρώμε πίτσα. Το έμβρυο παραμένει μέσα στο αυγό επώασης και περιέχει τα οστά, τα φτερά και το ράμφος του πτηνού, που έχουν αναπτυχθεί εν μέρει. Συνήθως επωάζονται δύο με τρεις εβδομάδες πριν την κατανάλωση, η οποία συνοδεύονται από αλάτι και μπίρα. 


Haggis
Είναι ένα σκωτσέζικο πιάτο και παρασκευάζεται από την καρδιά, το συκώτι, το κρέας και τους πνεύμονες προβάτου ή μοσχαριού συνοδευόμενα από πληγούρι ανακατεμένο με κρεμμύδι και μπαχαρικά. Όσοι το έχουν δοκιμάσει, υποστηρίζουν ότι είναι αλμυρό πιάτο, που μοιάζει με τη γεύση του καρυδιού. 


Escamoles
Πρόκειται για προνύμφες μυρμηγκιών, που μαζεύονται από τις ρίζες δέντρων στο Μεξικό και χρησιμοποιούνται στην τοπική κουζίνα ως πασπάλισμα παραδοσιακών πιάτων, όπως τα τάκος. Λέγεται ότι αφήνουν μια αίσθηση βουτυρωμένου καρυδιού. Το αποκαλούν και ως το "χαβιάρι των εντόμων".


Surströmming
Πρόκειται για ρέγκα της βαλτικής θάλασσας που έχει υποστεί ζύμωση και έχει κονσερβοποιηθεί. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φαγητού έγκειται στο... πικάντικο άρωμά του, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εμετό σε όποιον δεν είναι συνηθισμένος. Γι' αυτό, άλλωστε, συνιστάται το άνοιγμα της κονσέρβας σε εξωτερικό χώρο.


Cuy
Η θέα του τρομάζει πολλούς - κυρίως γυναίκες. Η γεύση του όμως; Το ινδικό χοιρίδιο αποτελεί αγαπημένη λιχουδιά για τους κατοίκους του Εκουαδόρ, της Βολιβίας και του Περού. Το κρέας του έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι τρυφερό και συχνά σερβίρεται... ολόκληρο, με το κεφάλι στη θέση του, ψημένο εννοείται, να θυμίζει τι ακριβώς κρέας τρώτε. Συνήθως ψήνεται στα κάρβουνα με τη συνοδεία πικάντικης σάλτσας.


Shirako
Πρόκειται για ιαπωνικό φαγητό, που αναφέρεται στο σπέρμα (ή στα σπερματικά υγρά) ψαριών και μαλακίων. Οι Ιάπωνες προτιμούν να το βγάζουν από ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και η πεσκανδρίτσα, ενώ έχει αρκετά κρεμώδη υφή.


Chapulines
... ή ακρίδες στα ελληνικά. Τρώγονται κυρίως στην Οαχάκα του Μεξικό. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν πηγή άφθονων πρωτεϊνών. Συνήθως συνοδεύονται από τορτίγιες, τσίλι, σκόρδο και χυμό λάιμ. Προσοχή όμως: πρέπει να μαγειρευτούν καλά πριν καταναλωθούν, διότι πολλές φορές περιέχουν νηματώδη, τα οποία μπορεί και να μολύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.


Kopi Luwak
Θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε "καφές μοσχαριού". Στην πραγματικότητα πρόκειται για φασόλια, τα οποία πέρασαν από το πεπτικό σύστημα μιας ποικιλίας ασιατικών μοσχαριών, αφοδεύτηκαν, εν συνεχεία περισυλλέχτηκαν και τελικά έγιναν καφές, αφού προηγουμένως πλύθηκαν πολύ καλά και ψήθηκαν στον ήλιο.


Πέος από Yak
Έτσι ονομάζεται ένα είδος βουβαλιού που ζει στο Θιβέτ. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι το πέος του , όταν μαγειρευτεί, θεραπεύει την ανδρική ανικανότητα και βοηθάει το δέρμα των γυναικών.


Κρασί φιδιού
Αυτό το ποτό θα το συναντήσετε στη νοτιοανατολική Ασία. Η παρασκευή του απαιτεί να κόψετε ένα φίδι κατά μήκος στο υπογάστριο του και εν συνεχεία να στραγγίξετε το αίμα του σ' ένα ποτήρι γεμάτο κρασί από ρύζι (όπως το παρασκευάζουν οι Ασιάτες) ή οινόπνευμα (όπως το ευρωπαϊκό). Μπορείτε να το συναντήσετε και σε εναλλακτική μορφή, όπου ένα ολόκληρο δηλητηριώδες φίδι μπαίνει σ' ένα γυάλινο βάζο με κρασί από ρύζι. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ εξαφανίζει τον όποιο κίνδυνο από το δηλητήριο. Τέλος, αφαιρώντας τη χολή από τη χοληδόχο κύστη του θα έχετε ένα πρώτης τάξεως σφηνάκι.


Hakarl
Παράξενα φαγητά δεν έχουν μόνο στην Ασία και στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο πιάτο μαγειρεύεται στην Ισλανδία και δεν είναι τίποτε άλλο από παστό, σάπιο κρέας σκυλόψαρου ή καρχαρία της Γροιλανδίας. Το συγκεκριμένο είδος καρχαρία είναι πολύ δηλητηριώδες, λόγω των υψηλών επιπέδων του ουρικού του οξέως. Το φαγητό αποπνέει μια έντονη μυρωδιά αμμωνίας, ενώ οι Ισλανδοί το συνοδεύουν μ' ένα τοπικό ποτό, που βοηθάει στην κατάποση του.


Casu Marzu
Είναι μια ποικιλία τυριού από τη Σαρδηνία, το οποίο παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα, ενώ περιέχει και ζωντανές προνύμφες εντόμων. Οι προνύμφες προστίθενται στο τυρί για να βοηθήσουν στη διαδικασία της ζύμωσης, Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με πολύ μαλακή και ορισμένες φορές υγρή υφή, που μπορεί να περιέχει χιλιάδες πεινασμένα σκουλήκια. Η πώληση του έχει απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τους υγειονομικούς της κανονισμούς, όμως δεν έχει σταματήσει και η παρασκευή του.


Εγκέφαλος σκίουρου
Η συγκεκριμένη νοστιμιά είναι δημοφιλής στους κατοίκους του Κεντάκι και πιο συγκεκριμένα σε όσους κατοικούν στα Απαλάχια όρη. Τρώγεται μαγειρεμένος μαζί με αβγά, ενώ μια παραλλαγή είναι να γίνει στιφάδο μαζί με το κρέας του σκίουρου.

5 σχόλια: