25 Αυγούστου 2012

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ


Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσθέτει χρόνια ζωής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 713 γυναικών που διένυαν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους. Όσες έτρωγαν άφθονα φρούτα και λαχανικά και παράλληλα γυμνάζονταν, εμφάνιζαν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στην επόμενη πενταετία. Εξάλλου, σύμφωνα με άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου St. Andrew της Σκοτίας, τα φρούτα και τα λαχανικά ομορφαίνουν το δέρμα. Αναμφίβολα πρόκειται για τις πιο υγιεινές τροφές, οι οποίες δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο κανενός. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι οι άντρες τείνουν να αποκλείουν τα φρούτα και τα λαχανικά από το προσωπικό τους μενού, αντίθετα από τις γυναίκες. Πού οφείλεται αυτή η διαφορά;
Ερευνητές του Kent State University στο Οχάιο προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις διατροφικές συνήθειες των ανδρών από ψυχολογική σκοπιά. Σύμφωνα με τον John A. Updegraff, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και παράλληλα αναπληρωτής καθηγητής στην κοινωνική και υγιεινή ψυχολογία, "οι άντρες δεν πιστεύουν εξίσου ισχυρά όσο οι γυναίκες ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι εξίσου σημαντική για τη διατήρηση της υγείας τους", ενώ γενικότερα οι άντρες "αισθάνονται λιγότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα τους να φάνε υγιεινές τροφές...ειδικά όταν βρίσκονται στο χώρο εργασίας τους ή μπροστά στην τηλεόραση".
Η ερμηνεία αυτής της ανδρικής ιδιοτροπίας έγινε με βάση τη θεωρία της "Σχεδιασμένης Συμπεριφοράς", η οποία ψάχνει να βρει το σύνδεσμο ανάμεσα στις πεποιθήσεις ενός ανθρώπου και στην καθημερινή του συμπεριφορά. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές επικέντρωσαν τις έρευνες τους σε τρεις τομείς: τη στάση των ανδρών απέναντι στα φρούτα και τα λαχανικά, στο αίσθημα του ελέγχου απέναντι στη διατροφή τους και στην επίγνωση ότι οι άνθρωποι γύρω τους περιμένουν από εκείνους να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. 
Για την εξαγωγή συμπερασμάτων έλαβαν υπόψη τις απαντήσεις 3.400 ατόμων - αντρών και γυναικών - σε σχετική έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών το 2007. Βάσει των απαντήσεων, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά ένιωθαν ομορφότερες και πίστευαν ότι θα ζούσαν περισσότερο. Παράλληλα, τους ήταν πιο εύκολο απ' ότι στους άντρες να επιλέξουν ένα φρούτο ή ένα λαχανικό σαν σνακ, όταν ένιωθαν κουρασμένες και πεινούσαν πολύ. 
Το κίνητρο για να πειστεί ένας άντρας να περιλάβει τα φρούτα και τα λαχανικά στο καθημερινό του διαιτολόγιο πρέπει να είναι θετικά, υποστηρίζει ο καθηγητής Updegraff. Ένας καλός τρόπος είναι να τα τρώει σαν σνακ, όταν κάνει διάλειμμα από τη δουλειά ή όταν κάθεται μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης. Αντίθετα, η άσκηση πίεσης δεν έχει αποτελέσματα. Για την ακρίβεια, ενδεχομένως να φέρνει και αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες ένιωθαν να πιέζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες σε σχέση με το διαιτολόγιο τους, όμως παρόλα αυτά εκείνο εξακολουθούσε να παραμένει φτωχό σε υγιεινές τροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου