23 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012.
Σαν σήμερα το 1572 έλαβε χώρα στο Παρίσι η σφαγή χιλιάδων Ουγενότων (δηλαδή των Γάλλων Προτεσταντών), στα γεγονότα που είναι γνωστά και και ως η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, καθώς τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της 23ης Αυγούστου και διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης, που είναι η γιορτή του αγίου Βαρθολομαίου. Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα περιστατικά των θρησκευτικών πολέμων μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, που συγκλόνισαν την Ευρώπη του 16ου αιώνα.
Η UNESCO έχει καθιερώσει τη σημερινή ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Εμπορίου Σκλάβων και της Κατάργησης του. Η ημερομηνία επελέγη σκόπιμα, τιμώντας την εξέγερση των σκλάβων της Αϊτής - τότε γαλλική αποικία με την ονομασία Σαν Ντομίνγκ - τη νύχτα της 22ας προς 23η Αυγούστου 1791, η οποία επιτάχυνε την ανάληψη πρωτοβουλιών για κατάργηση του υπερατλαντικού εμπορίου σκλάβων.
Επίσης, σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Σκοπός είναι η απόδοση τιμών στα εκατομμύρια θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων που έριξαν βαριά τη σκιά τους στη ευρωπαϊκή ήπειρο κατά των 20ο αιώνα. Η καθιέρωση της σημερινής ημέρας μνήμης αποφασίστηκε με τη Διακήρυξη της Πράγας του 2008, ενώ η ημερομηνία επελέγη, καθώς σαν σήμερα, 23 Αυγούστου 1939, υπεγράφη το Γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης, περισσότερο γνωστό ως "Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροφ" από τα ονόματα των Υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών. Η συμφωνία αυτή, που μεταξύ άλλων προέβλεπε το διαμελισμό της Πολωνίας και την επέκταση της σοβιετικής επιρροής στις βαλτικές χώρες και στη Φινλανδία, αξιολογείται - σε συνδυασμό με την πολιτική κατευνασμού των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεων - ως ένας από τους παράγοντες που ευνόησαν την επίθεση του Χίτλερ στην Πολωνία, μία ημέρα μετά την επικύρωση του Συμφώνου από το Ανώτατο Σοβιέτ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου