24 Αυγούστου 2012

Η "ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ" ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΗΡΙΑΛ


Ο Γουόλντεν Σμιντ (Άστον Κούτσερ) μπαίνει ολόγυμνος στην κουζίνα του νέου του σπιτιού. "Μέρα!", χαιρετάει την Μπέρτα, την 60 και κάτι ετών οικιακή βοηθό, που τακτοποιεί τα ράφια. Εκείνη γυρίζει και τον κοιτάζει. "Θεούλη μου!", αναφωνεί. "Είμαι ο Γουόλντεν" της συστήνεται ο νέος ιδιοκτήτης και εκείνη του απαντάει: "Είμαι εντυπωσιασμένη". Ο Γουόλντεν δεν είναι ήρωας κάποιου μυθιστορήματος άρλεκιν, αλλά ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Άστον Κούτσερ στην κωμικά σειρά "Two And a Half Men", την "πιο πετυχημένη σειρά της τελευταίας δεκαετίας" σύμφωνα με τους New York Times, που στην Ελλάδα προβάλλεται με τον τίτλο "Δύο και κάτι άντρες".
Η πιο σκηνή προβλήθηκε στο δεύτερο επεισόδιο της ένατης σαιζόν της σειράς, που προβλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Σεπτέμβριο. Φυσικά, τα επίμαχα σημεία του Κούτσερ δε φάνηκαν στους τηλεοπτικούς δέκτες των εκατομμυρίων Αμερικανών τηλεθεατών. Η εικόνα ήταν ειδικά επεξεργασμένη, καθώς το επεισόδιο προβλήθηκε σε ζώνη υψηλής τηλεθέασης (μετά τις 9 το βράδυ), όταν πολλά παιδιά στήνονται μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες. Ωστόσο, οι ενήλικες τηλεθεατές και κυρίως οι θαυμάστριες του Άστον Κούτσερ, μπορούσαν να φανταστούν όλη την εικόνα.
Σύμφωνα με το Parents Television Council (PTC), ένα σύλλογο γονέων τηλεθεατών που ενδιαφέρονται για την εκπαιδευτική ποιότητα των αμερικανικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, η σκηνή με τον ολόγυμνο πρωταγωνιστή δεν είναι μια μεμονωμένη τηλεοπτική στιγμή, αλλά η νέα τάση στην αμερικανική τηλεόραση. Η έρευνα του PTC για τα τηλεοπτικά προγράμματα της σαιζόν 2011-'12 κατέδειξε ότι την περασμένη τηλεοπτική σαιζόν στην αμερικανική τηλεόραση προβλήθηκαν συνολικά 76 γυμνές σκηνές σε 37 διαφορετικές εκπομπές έναντι μόλις 15 γυμνών σκηνών που είχαν προβληθεί την προηγούμενη σαιζόν (2010-'11), αύξηση σε ποσοστό 407%.
Εξάλλου, από τις 76 αυτές σκηνές, οι 64 προέβαλλαν γυμνό το μπροστινό μέρος του ανθρώπινου σώματος, όπως στη σκηνή με τον Κούτσερ στο "Δύο και κάτι άντρες", έναντι μόνο μιας αντίστοιχης σκηνής τη σαιζόν 2010-'11, δηλαδή αύξηση σε ποσοστό 6.300%! Παράλληλα, ο σύλλογος των Αμερικανών γονέων τηλεθεατών καταγγέλλει ότι μόνο στις 5 από τις σκηνές που προέβαλλαν τη "γυμνή αλήθεια" των πρωταγωνιστών η σήμανση στους τηλεοπτικούς δέκτες ήταν η πρέπουσα, ώστε να προειδοποιούνται σχετικά οι γονείς.
Τα προγράμματα των τηλεοπτικών εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστά για την άκρως πουριτανική, πολιτικά ορθή και "μη προσβλητική" λογική που τα διακατείχε. Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία που σημειώνουν τα τελευταία χρόνια οι σειρές της καλωδιακής τηλεόρασης, που δεν υπακούουν στους αυστηρούς, άγραφους ηθικούς κανόνες των ελεύθερων καναλιών, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να επηρεάζει τον προγραμματισμό και των μεγάλων παικτών της αμερικάνικης τηλεόρασης.
Η αντίθετη ακριβώς τάση παρατηρείται στην ελληνική τηλεόραση. Ενώ τη δεκαετία του '90 κυριαρχούσαν οι δραματικές σειρές με προκλητικές, ερωτικές ιστορίες και άφθονες γυμνές σκηνές, τα τελευταία χρόνια - πριν ακόμα η ελληνική μυθοπλασία γίνει είδος προς εξαφάνιση - η τάση αυτή ανατράπηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ακόμα και η κυριαρχία των τούρκικων "σαπουνιών" επιβεβαιώνει αυτήν ακριβώς την τάση επιστροφής σε - ηθικά - πιο ανώδυνα, πιο αθώα τηλεοπτικά θεάματα.
Έχει αλλάξει τόσο πολύ το προφίλ των δύο αυτών κοινωνιών - της αμερικάνικης και της ελληνικής - ή είναι απλά συγκυριακά φαινόμενα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έλλειψη φρέσκων ελληνικών σίριαλ γίνεται ολοένα και πιο αισθητή, σε σημείο που να μη μας ενδιαφέρει επί της ουσίας αν μια σειρά θα δείχνει και καμιά γυμνή σκηνή παραπάνω, αρκεί οι πρωταγωνιστές να μιλούν τη γλώσσα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου