20 Αυγούστου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Σήμερα είναι Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012.
Σαν σήμερα, το 1949, γεννήθηκε η ηθοποιός Κατιάνα Μπαλανίκα, την ίδια ακριβώς μέρα με τον Νικόλαο Άσημο, τραγουδιστή-σύμβολο του αναρχικού χώρου, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1988, σε ηλικία 39 ετών.
Στις μουσουλμανικές χώρες συνεχίζεται ο εορτασμός για το τέλος του Ραμαζανιού, ενώ στο Μαρόκο γιορτάζεται και η Ημέρα της Επανάστασης. Σαν σήμερα, το 1953 οι γαλλικές αποικιακές αρχές εξόρισαν το Μαροκινό βασιλιά Μοχάμεντ Ε', όπως και όλη τη βασιλική οικογένεια, επειδή εκείνος αρνήθηκε να υπογράψει και άρα να νομιμοποιήσει τη γαλλική κυριαρχία επί του Μαρόκου. Η ημέρα εκείνη αποτέλεσε την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας, την αρχή της Επανάστασης, που ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1956, όταν το Μαρόκο έγινε ανεξάρτητο κράτος.
Στην Ουγγαρία σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Στεφάνου. Πρόκειται για τον ιδρυτή του πρώτου ουγγρικού κράτους, ο οποίος κυβέρνησε υπό τον τίτλο του Μεγάλου Πρίγκηπα των Ούγγρων την περίοδο 997-1000 μ.Χ. και ως Βασιλιάς της Ουγγαρίας από το 1000 μέχρι το 1038 μ.Χ, ενώ εισήγαγε το χριστιανισμό στην περιοχή.
Στην Εσθονία γιορτάζεται η Ημέρα Παλινόρθωσης της Ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα το 1991, η πρώην σοβιετική δημοκρατία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ., στην οποία είχε ενσωματωθεί το 1940.
Στην Κολομβία, σήμερα γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου - ή, τουλάχιστον, σήμερα είναι η αργία με αφορμή τη γιορτή αυτή, που στην Ελλάδα την αποκαλούμε και "μικρό Πάσχα" ή "Πάσχα του καλοκαιριού". Η γιορτή είναι κινητή και γιορτάζεται την πρώτη Δευτέρα μετά τον δεκαπενταύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου