24 Αυγούστου 2012

ΟΙ "ΩΡΑΙΕΣ ΚΟΙΜΩΜΕΝΕΣ" ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ "ΠΡΙΓΚΙΠΑ"! ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Θύμα της κατάρας μιας γριάς μάγισσας, η 16χρονη πριγκίπισσα Αυγή τσιμπήθηκε από το αδράχτι την ώρα που έγνεθε και έπεσε σε βαθύ ύπνο. Η πριγκίπισσα κοιμόταν για εκατό ολόκληρα χρόνια, μέχρι που ένας νεαρός πρίγκιπας έφτασε στο εγκαταλελειμμένο παλάτι, ανέβηκε στον ψηλότερο πύργο, όπου βρισκόταν το κρεβάτι της πριγκιποπούλας, εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της, τη φίλησε και εκείνη.. ξύπνησε! 
Στην Ουκρανία, το Εθνικό Μουσείο Τεχνών της χώρας σκέφτηκε να αναβιώσει το πιο πάνω δημοφιλές, κλασσικό παραμύθι του Σαρλ Περό με... κοιμωμένες γυναίκες της διπλανής πόρτας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ουκρανο-Καναδό καλλιτέχνη Τάρας Πολατάικο, ενώ η έκθεση με τίτλο "Ωραία Κοιμωμένη" ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.
 Πολατάικο αναζήτησε εθελόντριες, οι οποίες θα πρέπει κάθε μέρα επί δύο ώρες να "κοιμούνται", στην ουσία να έχουν απλά κλειστά τα μάτια τους, ντυμένες στα λευκά περιμένοντας το φιλί του "πρίγκιπα", κάποιου από τους άντρες επισκέπτες του Μουσείου και της έκθεσης. Αν κάποιο από τα φιλιά είναι ξεχωριστό, "το φιλί της αληθινής αγάπης" κατά το παραμύθι του Περό, η κοιμωμένη θα ανοίξει τα μάτια της, υποχρεωμένη στη συνέχεια να παντρευτεί τον άνδρα που αφύπνισε τα εσωτερικά της ένστικτα. 
Άλλωστε, η κάθε - προφανώς ανύπαντρη - εθελόντρια έχει υπογράψει σχετικό συμβόλαιο: "Αν ανοίξω τα μάτια μου ενώ με φιλάει κάποιος, συμφωνώ να παντρευτώ αυτόν που με φίλησε". Αντίστοιχα, όποιος επισκέπτης θέλει να συμμετάσχει στην πρωτότυπη αυτή αναβίωση του κλασσικού παραμυθιού, θα πρέπει προηγουμένως να έχει υπογράψει ένα αντίστοιχο συμβόλαιο: "Αν φιλήσω την Ωραία και εκείνη ανοίξει τα μάτια της, συμφωνώ να την παντρευτώ".
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου: "Η ένταση του θεάματος βρίσκεται στην αποπλάνηση και στο φόβο της ύστατης στιγμής. Ο θεατής θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά, προτού φιλήσει την Ωραία. Η Ωραία θα πρέπει να αποφασίσει, εάν η ύστατη στιγμή έχει φτάσει ή όχι. Το θέαμα θα τελειώσει τη στιγμή που η Ωραία Κοιμωμένη θα ανοίξει τα μάτια της".  Πάντως, στο παραμύθι του Περό, όταν η κοιμωμένη ξύπνησε και παντρεύτηκε τον πρίγκιπα, πέρασε τα πάνδεινα από τη βασίλισσα πεθερά της, που προσπαθούσε να τη σκοτώσει, μέχρι που τελικά εκείνη έπεσε θύμα των ίδιων της των ραδιουργιών. Με άλλα λόγια, οι κοιμωμένες της έκθεσης θα πρέπει να εύχονται να έχουν καλύτερη τύχη ως προς την πεθερά που θα τους τύχει.
Αρχικά, το ουκρανικό Υπουργείο Πολιτισμού δεν είδε ευνοϊκά την ιδέα αυτής της διαδραστικής έκθεσης και κίνησε τις διαδικασίες για να την απαγορεύσει. Οι παρεξηγήσεις, όμως, λύθηκαν και όλα ξεκίνησα σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Καθώς η έκθεση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμη, όσοι είστε υποψήφιοι γαμπροί και δεν πιστεύετε στην παροιμία "παπούτσι από τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο" σπεύσατε στο Κίεβο και στο Εθνικό Μουσείο Τεχνών της Ουκρανίας.

1 σχόλιο:

  1. Ενδιαφερον! Ουε και αλιμονο σε οποια ανοιξει τα ματια ενω εχει υπογράψει το συμβολαιο,και αρνηθει να παντρευτει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή