22 Αυγούστου 2012

ΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ


Το Εμπορικό Επιμελητήριο της επαρχίας Μόντσα-Μπριάντσα στη Λομβαρδία της Ιταλίας προχώρησε σε μια πρωτότυπη έρευνα προσπαθώντας να υπολογίσει την αξία επτά εκ των σημαντικότερων ευρωπαϊκών μνημείων. Μεταξύ αυτών, ωστόσο, δεν περιλαμβάνεται κάποιο από τα πολλά αρχαιοελληνικά ή βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν στη χώρα μας - ούτε καν η Ακρόπολη. Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποφάσιζαν να βάλουν πωλητήριο στα σημαντικότερα ιστορικά τους μνημεία, πόσο θα "έπιανε το μαλλί";
Η εκτίμηση της αξίας των επτά μνημείων από το συγκεκριμένο ιταλικό Επιμελητήριο έγινε επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: η οικονομική κατάσταση της περιοχής όπου βρίσκεται το κάθε μνημείο, η φήμη του, ο αριθμός των επισκεπτών τόσο στο μνημείο όσο και στην ευρύτερη περιοχή, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απασχολείται στο καθένα από αυτά, η προσβασιμότητα στην περιοχή, το ποσοστό των ξένων επισκεπτών, αλλά και η αξία των εξαγόμενων προϊόντων της κάθε περιοχής. Όλοι οι αριθμοί αντλήθηκαν από τις βάσεις δεδομένων επισήμων φορέων, όπως η Γιούροστατ, το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, τα επίσημα στοιχεία διαφόρων εταιριών κλπ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ακριβότερο ευρωπαϊκό μνημείο είναι ο Πύργος του Άιφελ, γνωστός και με το παρατσούκλι "Σιδηρά κυρία". Ο μεταλλικός πύργος που δεσπόζει στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και ο οποίος κατασκευάστηκε την περίοδο 1887-1889 από τον αρχιτέκτονα Γκουστάβ Άιφελ, στον οποίο οφείλει και το επίσημο όνομα του, αποτιμάται στα 436.336.000.000 Ευρώ - κοντά στο μισό τρισεκατομμύριο!
Ακολουθεί το Κολοσσαίο στη Ρώμη, η αξία του οποίου υπολογίστηκε στα 91 δισ. ευρώ, ενώ με μικρή διαφορά έπεται στην τρίτη θέση ο ημιτελής καθεδρικός ναός La Sagrada Familia του Γκαουντί, που βρίσκεται στη Βαρκελώνη, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην τέταρτη θέση συναντούμε τον καθεδρικό ναό του Ντουόμο στο Μιλάνο, ο οποίος ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1386 και ολοκληρώθηκε μόλις το 1965 (!). Ο γοτθικού τύπου ναός, ο μεγαλύτερος στην Ιταλία και ο τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, κοστολογήθηκε στα 82 δισ. €. Στις τελευταίες τρεις θέσεις βρίσκονται ο Πύργος του Λονδίνου (70.5 δισ. €), το μουσείο Πράντο της Μαδρίτης (59 δισ. €) και - τελευταίο - το μυστηριώδες μνημείο του Στόουνχετζ, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στο "πενιχρό" ποσό των 10.5 δισ. ευρώ.
Μήπως οι Ιταλοί να σκεφτούν να πουλήσουν το Κολοσαίο και το Ντουόμο; Ok, κακό αστειάκι... μην το πείτε σε κάποιον Ιταλό! Πάντως, δε σας φαίνεται λίγο εξωπραγματική η τιμή για τον Πύργο του Άιφελ; Δε λέω, είναι εντυπωσιακό μνημείο και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά... αξίζει περισσότερα από 436 δισεκατομμύρια, όταν το δύο χιλιάδων χρόνων Κολοσσαίο κοστολογείται στο ένα πέμπτο - σχεδόν - της αξίας του Πύργου;  Δε βαριέστε... ποιος έχει σήμερα τη διάθεση ή τα λεφτά να αγοράζει ολόκληρα μνημεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου