17 Νοεμβρίου 2012

Ζούσαν Νεάντερνταλ στην Κρήτη πριν από 100.000 χρόνια;


Νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την παρουσία των μακρινών μας προγόνων - σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων - στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στα ελληνικά νησιά παρουσίασε ο Άλεξ Σίμονς, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, σε μελέτη του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Science.
Στη μελέτη του αυτή, ο Σίμονς υποστηρίζει ότι πριν εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια κάποιοι πρόγονοι του σημερινού ανθρώπινου είδους, που ανήκαν είτε στους Νεάντερνταλ είτε στο είδος του Homo Erectus, φαίνεται ότι έκαναν τον γύρο της Μεσογείου και ότι αποβιβάστηκαν σε νησιά, όπως η Κρήτη και η Κύπρος. Το πιο πιθανό είναι ότι ήξεραν να κατασκευάζουν βάρκες και να πλέουν στην ανοιχτή θάλασσα, ακόμη και πριν από 100.000 χρόνια, παρόλο που δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποια στοιχεία που να επιβεβαίωναν αυτήν τη θεωρία. 
Πού βασίζει τη θεωρία του αυτή ο Άλεξ Σίμονς; Στα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών που έδειξαν ότι π.χ. στην Κρήτη χρησιμοποιούνταν εργαλεία όπως μπαλτάδες, τσεκούρια κλπ, ακόμη και πριν από 170.000 χρόνια, ενώ μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι το νησί εποικίσθηκε για πρώτη φορά πριν από 9.000 χρόνια. Κάποιος προγενέστερος πολιτισμός πρέπει να υπήρχε στο νησί - αντίστοιχα και στην Κύπρο - και δεν είναι πιθανό να έφτασε εκεί κολυμπώντας απλά τη Μεσόγειο. 
Η αλήθεια είναι ότι δεν βρέθηκαν οικισμοί που να αποδεικνύουν ότι στα νησιά της Μεσογείου υπήρχαν οργανωμένες κοινότητες πριν από 100.000 χρόνια, ενώ, κάπως αυθαίρετα, ο Σίμονς συνάγει τα συμπεράσματα του επικαλούμενος ότι η Αυστραλία κατοικήθηκε πριν από 50.000 χρόνια ή τα νησιά της σημερινής Ινδονησίας κατοικήθηκαν πριν από 1.1 εκατομμύρια χρόνια. Εφόσον μπόρεσαν οι άνθρωποι εκείνων των μακρινών εποχών να διασχίσουν ολόκληρους ωκεανούς, γιατί να μην το έχουν κάνει και στην - μικρότερη σε έκταση - Μεσόγειο θάλασσα. 
 Ο Bernard Knapp, καθηγητής στο Cyprus American Archaeological Research Institute, μιλώντας στην ιστοσελίδα του Discovery διακρίνει τον εποικισμό των μεσογειακών νησιών από την εξερεύνηση τους, χωρίς ωστόσο να ρισκάρει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη θεωρία του καθηγητή Σίμονς. Το σίγουρο είναι ότι είναι πολλά όσα αγνοούμε για τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπινου είδους και αποτελεί πρόκληση για τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους να ξεθάψουν καλά κρυμμένα μυστικά, που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για το ποιοί είμαστε και από πού προερχόμαστε. 

Πηγή: Discovery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου