13 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 13 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012.
Αρκετοί είναι οι αγαπημένοι ξένοι ηθοποιοί που γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο τηλεοπτικός "Mr. Big" Κρις Νοθ (γενν. το 1954), η Γούπι Γκόλντμπεργκ (γενν. το 1955) και ο "Leonidas" Τζεράρντ Μπάτλερ, που γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1969. Επίσης, γενέθλια έχει σήμερα και η πρώην πρωταθλήτρια του ακοντισμού Άννα Βερούλη, η οποία γεννήθηκε στην Καβάλα πριν από 56 χρόνια.
Σύμφωνα με το ινδουιστικό ημερολόγιο, σήμερα ξεκινάει το πενθήμερο Φεστιβάλ των Φώτων (Diwali ή Deepavali) και η ημέρα αποτελεί αργία για μια σειρά από χώρες, όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, τα νησιά Φίτζι, το Σουρινάμ, ο Μαυρίκιος, η Σρι Λάνκα, η Μιανμάρ και τα περισσότερα ινδικά κρατίδια. Η γιορτή συμβολίζει τη νίκη του Καλού έναντι του Κακού και του Φωτός έναντι του Σκότους. 
Η σημερινή πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη λατρεία της θεάς Laxmi, που είναι η θεά του πλούτου για τους Ινδουιστές. Η δεύτερη μέρα ονομάζεται και Choti Diwali ("μικρά Φώτα"), οπότε γιορτάζεται η επικράτηση του θεού Kirshna έναντι του διαβολικού πνεύματος Narakasura. Η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ αντιστοιχεί στην ινδουιστική Πρωτοχρονιά, ενώ οι τελευταίες δύο ημέρες είναι αφιερωμένες στην ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα στ' αδέλφια.
Στο Νεπάλ, σήμερα λατρεύεται μεν η θεά Laxmi, όπως και στα υπόλοιπα ινδουιστικά κράτη, όμως πρόκειται για την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ Tihar (όπως ονομάζουν εκεί το "Φεστιβάλ των Φώτων"), ενώ παράλληλα λατρεύεται και η αγελάδα, η οποία συμβολίζει για τους Νεπαλέζους τον πλούτο.

Κι επειδή σήμερα είναι Τρίτη και 13, οι αναγνώστες που πιστεύουν ή ενδιαφέρονται για προλήψεις, ίσως βρουν ενδιαφέροντα και τα παρακάτω θέματα:
ΟΙ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΑΡ

ΟΙ 11 ΠΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ
και
Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου