15 Νοεμβρίου 2012

20 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την Κίνα


Τις τελευταίες ημέρες τα φώτα της δημοσιότητας σ' όλον τον κόσμο έχουν πέσει πάνω στην Κίνα με αφορμή το Συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και την αλλαγή στην ηγεσία της χώρας. Πόσο καλά, όμως, γνωρίζουμε τη χώρα του μεταξιού; Διαβάστε 20 πράγματα για την Κίνα, που ίσως να μην γνωρίζατε.

1. Κάθε λεπτό στην Κίνα γεννιούνται 34 παιδιά.

2. Σύμφωνα μ' ένα μύθο, το μετάξι ανακαλύφτηκε από τη Xi Ling Sui, σύζυγο του αυτοκράτορα Huang Di, όταν τυχαία έπεσε στο τσάι της ένα κουκούλι μεταξοσκώληκα, με αποτέλεσμα να γεμίσει το ζεστό νερό με λεπτές κλωστές.

3. Οι Κινέζοι εφηύραν πρώτοι το χαρτί το 105 μ.Χ. και το κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό.

4. Το "4" θεωρείται γρουσούζικος αριθμός κι έτσι πολλά κτίρια δεν έχουν "τέταρτο όροφο", αλλά από τον τρίτο πηγαίνουν κατ' ευθείαν στον.. πέμπτο.

5. Τα τσόπστικ χρησιμοποιούνται εδώ και 4.000 χρόνια. Ωστόσο, το 2007 η κυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να ενθαρρύνει τη χρήση μη ξύλινων τσόπστικ από τους πολίτες της χώρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, κάθε χρόνο πετιούνται 45 δισεκατομμύρια τσόπστικ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 25 εκατομμύρια δέντρα το χρόνο!

6. Τα "τυχερά μπισκότα" δεν έχουν καμία σχέση με την κινέζικη παράδοση, αλλά αποτελούν επινόηση ενός εστιάτορα από το Σαν Φρανσίσκο το 1920.

7. Την εποχή της δυναστείας των Τανγκ, οι μορφωμένοι άνθρωποι χαιρετούσαν ο ένας τον άλλο με αυτοσχέδια ποιηματάκια.

8. Η πλατεία Τιέν Αν Μιέν έχει εμβαδόν 440.000 τετραγωνικά μέτρα και είναι η τρίτη μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο. Η πλατεία είναι γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο κυρίως για τις αιματηρές διαδηλώσεις του 1989, όμως στην Κίνα οι περισσότεροι αγνοούν τα συμβάντα εκείνης της περιόδου, εξ αιτίας της λογοκρισίας που έχει επιβληθεί.

9. Το Σινικό Τείχος είναι ορατό από το διάστημα, αλλά δεν φαίνεται από το φεγγάρι - είναι πολύ μακριά για να φανεί. Οι Κινέζοι το ονομάζουν "Wan Li Chang Cheng", που σημαίνει "Το τείχος των 10.000 λι". (10.000 λι = 5.000 χλμ.)

10. Συνολικά, η κινεζική γλώσσα έχει 40.000 χαρακτήρες, ενώ ο μέσος Κινέζος γνωρίζει μόλις τους 5.000 από αυτούς.

11. Οι Κινέζοι πρώτα γράφουν το επίθετο και μετά το όνομα τους.

12. Το φιλοδώρημα στα εστιατόρια θεωρείται προσβλητικό.

13. Το πρώτο παγωτό φτιάχτηκε στην Κίνα το 2000 π.Χ.. Επρόκειτο για ένα μείγμα μαλακού γάλατος και ρυζιού, συσκευασμένο στο χιόνι.

14. Οι Κινέζοι θεωρούν ότι η χελώνα και οι λευκοί γερανοί συμβολίζουν τη μακροζωΐα και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κυρίως στα γενέθλια των ηλικιωμένων.

15. Οι Κινέζοι έχουν κάποια περίεργα έθιμα μετά τη γέννα. Η νέα μητέρα δεν λούζει τα μαλλιά της για ένα μήνα, επειδή πιστεύεται ότι αν το κάνει θα γίνει πιο αδύναμη. Επίσης, τα πόδια των νεογέννητων τυλίγονται μ' ένα άσπρο ύφασμα, ώστε ν' αποκτήσει ίσια πόδια μεγαλώνοντας.

16. Στα γενέθλια τους οι Κινέζοι τρώνε βαμμένα, κόκκινα αυγά.

17. Όταν γεννιούνται, οι Κινέζοι θεωρούνται ήδη 1 έτους, ενώ μεγαλώνουν κατά ένα έτος όχι τη μέρα  που γιορτάζουν τα γενέθλια τους, αλλά κατά την κινεζική Πρωτοχρονιά - κάπου τον Φεβρουάριο.

18. Στη μανδαρινική γλώσσα, η Κίνα ονομάζεται Zhong Guo, που σημαίνει "Μεσαίο βασίλειο" ή "μεσαία χώρα". Μια πιο σωστή απόδοση του νοήματος στα ελληνικά θα ήταν "χώρα που βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου".

19. Η λέξη "Κίνα" (ή "China" στην αγγλική γλώσσα), προέρχεται από δύο ρίζες: το "Κι-" αναφέρεται στη δυναστεία των Κιν, ενώ το "-να" προέρχεται από την περσική λέξη για το έθνος. Γιατί όλος ο κόσμος υιοθέτησε μια ονομασία, ένα μέρος της οποίας έχει περσικές ρίζες; Επειδή, οι δύο χώρες είχαν πολύ καλές εμπορικές σχέσεις και όταν κάποιος ρωτούσε τους Πέρσες από πού προερχόταν ένα προϊόν, εκείνοι απαντούσαν "από το έθνος των Κιν".

20. Στη μανδαρινική γλώσσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ονομάζονται "Mei Guo", δηλαδή "όμορφη χώρα". Η Ελλάδα ονομάζεται "Xi La" και προφέρεται "Σι Λα", ενώ γράφεται έτσι:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου