17 Νοεμβρίου 2012

Ημερολόγιο: 17 Νοεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2012.
Πολλοί εκπρόσωποι της έβδομης τέχνης γεννήθηκαν σαν σήμερα, όπως ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε (γενν. το 1942), ο κωμικός ηθοποιός Ντάνι ντε Βίτο (γενν. το 1944) και η Γαλλίδα ηθοποιός Σοφί Μαρσό (γενν. το 1966). Το 1964, στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας γεννήθηκε ο  πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Κριστόφ Βαζέχα, ενώ (σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στη χώρα μας), στις 17 Νοεμβρίου 1889 γεννήθηκε ο μουσικοσυθνέτης Σπυρίδων Σαμάρας, ο οποίος συνέθεσε τον Ολυμπιακό Ύμνο σε στίχους του Κωστή Παλαμά. 
Στην Ελλάδα γιορτάζεται η φοιτητική εξέγερση στο Πολυτεχνείο το 1973, κατά τη διάρκεια της χούντας, ενώ στην Τσεχία και στη Σλοβακία γιορτάζεται ως εθνική αργία η επέτειος της μεγαλειώδους διαδήλωσης των φοιτητών στην Πράγα, στις 17 Νοεμβρίου 1989. Αφορμή για την διαδήλωση αποτέλεσε η επέτειος της συμπλήρωσης 50 ετών από τη δολοφονία του Jan Opletal, ενός φοιτητή της ιατρικής που έχασε την ζωή του κατά τη διάρκεια αντιναζιστικής διαδήλωσης το 1939. Ωστόσο, καθώς ο αέρας της ανανέωσης έπνεε ήδη στα περισσότερα κομμουνιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης - ειδικά μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου - η διαδήλωση πήρε αντικαθεστωτικό χαρακτήρα. Η βίαιη καταστολή της από την αστυνομία, καθώς και μια αναληθής φήμη για το θάνατο ενός φοιτητή που διαδήλωνε, πυροδότησαν ένα ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας που ονομάστηκε "Βελούδινη Επανάσταση" και οδήγησε στην ορκωμοσία της πρώτης μη κομμουνιστικής κυβέρνησης ύστερα από 41 χρόνια, στις 10 Δεκεμβρίου 1989.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα όσο και στην Τσεχοσλοβακία του 1989 συνέπεσαν με την Παγκόσμια Ημέρα Φοιτητών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο - από το 1941 μέχρι σήμερα - στις 17 Νοεμβρίου. Αφορμή αποτέλεσαν τα γεγονότα του 1939 στην Πράγα, όταν 9 φοιτητές και καθηγητές, που συμμετείχαν σε αντιναζιστικές διαδηλώσεις, εκτελέστηκαν από το ναζιστικό καθεστώς που είχε καταλάβει την τότε Τσεχοσλοβακία ύστερα από την ντροπιαστική Συμφωνία του Μονάχου, το Σεπτέμβριο του 1938.

Ένα μικρό αφιέρωμα στη σημερινή γιορτή του Πολυτεχνείου υπάρχει εδώ:
Ο ταραχώδης μήνας Νοέμβριος της ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου