15 Νοεμβρίου 2012

Οι τραγουδίστριες Πρώτες Κυρίες των δύο ισχυρών κομμουνιστικών κρατών της Ασίας.

Η Πενγκ Λιουάν, η νέα Πρώτη Κυρία της Κίνας.

Η Κάρλα Μπρούνι ήταν η πρώτη διδάξασα συνδυάζοντας τα καθήκοντα του άτυπου θεσμού της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας με το τραγούδι. Για να είμαστε ειλικρινείς, η μουσική καριέρα της Μπρούνι δεν κατέκτησε τις καρδιές των Γάλλων - τουλάχιστον δεν την αναγόρευσαν στο επίπεδο μια ποπ σταρ. Απ' ότι φαίνεται, η κυρία Σαρκοζί δημιούργησε ένα τρεντ, το οποίο ακολουθούν τα δύο κομμουνιστικά κράτη της ασιατικής ηπείρου, η Κίνα και η Βόρειος Κορέα.
Ο Σι Ζινπινγκ είναι πλέον ο νέος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας - ή αλλιώς ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Σύζυγος του είναι η 49χρονη Πενγκ Λιουάν (Peng Liyuan), η οποία είναι σοπράνο, ενώ παράλληλα ασχολείται και με το παραδοσιακό τραγούδι. Της έχει απονεμηθεί το αξίωμα του στρατηγού, ενώ κάθε Πρωτοχρονιά - επί σειρά ετών - η Λιουάν εμφανιζόταν στη δημόσια τηλεόραση της χώρας, όπου την παρακολουθούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζων τηλεθεατών να υποδέχεται μαζί τους το νέο έτος τραγουδώντας δημοφιλή πατριωτικά τραγούδια των δεκαετιών '80 και '90. 
Παράλληλα, η Λιουάν έχει πλούσια κοινωνική δράση, καθώς έχει διοριστεί πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για τη φυματίωσης και τον ιό του HIV, ενώ πριν λίγους μήνες συμμετείχε σε αντικαπνιστική εκστρατεία μαζί με τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια, από το 2007 και μετά, όταν ο σύζυγος της άρχισε να ανέρχεται στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η Πενγκ Λιουάν άρχισε να περιορίζει σταδιακά τις εμφανίσεις της, μεταξύ αυτών και τα πρωτοχρονιάτικα σόου.  

Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας με τη σύζυγό του.
Εν τω μεταξύ, με το τραγούδι φέρεται να ασχολείται επαγγελματικά και η Ρι Σολ-Ζου (Ri Sol-ju), η σύζυγος του νέου ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Αν και ελάχιστες πληροφορίες μπορεί ν' αντλήσει κάποιος ξένος από το μυστικοπαθές βορειοκορεατικό καθεστώς, οι φήμες λένε ότι η Ρι Σολ-Ζου τραγουδούσε στην Ορχήστρα Unhasu, όταν ο Κιμ Γιονγκ-Ουν την είδε για πρώτη φορά και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά - ή, μάλλον, με το πρώτο άκουσμα. 
Η σχέση τους αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι ο πατέρας του Γιονγκ-Ουν, ο οποίος πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 2011, δεν ενέκρινε αυτή τη σχέση. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και την ημερομηνία του γάμου της Ρι Σολ-Ζου με τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Μπορεί η είδηση του γάμου τους ν' ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο δε διευκρινίστηκε η ημερομηνία τέλεσης του, εξάπτοντας τη φαντασία των αναλυτών. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα η Σολ-Ζου και ο Γιονγκ-Ουν παντρεύτηκαν κρυφά το 2009 ή το 2010 και ότι, ενδεχομένως, να έχουν ήδη αποκτήσει ένα παιδί, το οποίο για κάποιο λόγο το κρατάνε κρυφό!
Για την ίδια ελάχιστες πληροφορίες γνωρίζουμε, ενώ δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια ούτε καν η ηλικία της, η οποία εκτιμάται μεταξύ 24 και 27 ετών. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμη και το όνομα με το οποίο μας τη σύστησαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, δεν είναι το πραγματικό, αλλά ένα ψευδώνυμο. Ωστόσο, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ έχουν κατά καιρούς αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η Πρώτη Κυρία της Βορείου Κορέας ονομάζεται Hyon Song-wol, μία πολύ δημοφιλής ποπ τραγουδίστρια της χώρας πριν μία δεκαετία, μέλος του συγκροτήματος Pochonbo Electronic Ensemble! 
Ποια είναι η αλήθεια; Μάλλον θ' αργήσουμε να τη μάθουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η σύζυγος του Κιμ Γιονγκ-Ουν τα πάει καλά με τη μουσική, όπως και η νέα Πρώτη Κυρία της Κίνας. Η γλώσσα της μουσικής δεν γνωρίζει σύνορα. Θα καταφέρουν άραγε οι τραγουδίστριες Πρώτες Κυρίες των δύο εσωστρεφών - αν και σε διαφορετικό βαθμό - κρατών της Ασίας να ανοιχθούν περισσότερο στον δυτικό κόσμο; Ειδικά στην περίπτωση της Βορείου Κορέας, πάντως, οι διεθνείς αναλυτές διαβλέπουν ήδη μια αλλαγή, όπως με τηβ παράσταση με ήρωες του Ντίσνεϊ που παρακολούθησε το περασμένο καλοκαίρι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν και η οποία μεταδόθηκε ακόμη και από την κρατική τηλεόραση της χώρας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου