13 Νοεμβρίου 2012

Τα πολλαπλά οφέλη μιας αγκαλιάς για την υγεία σου


"Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα", λέει μια παροιμία. Όμως τα μήλα δεν μπορεί να τα βρει κανείς το ίδιο εύκολα όλες τις εποχές του χρόνου. Και τι γίνεται αν κάποιος ξεμείνει από αυτό το σούπερ γιατρικό; Το ρίχνει στις αγκαλιές, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μια αγκαλιά αποτελεί το ιδανικό γιατρικό.
Σύμφωνα με τη μελέτη του δρ. Γιαν Άστρομ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Comprehensive Psychology, "η θετική συναισθηματική εμπειρία της αγκαλιάς αυξάνει τις βιοχημικές και τις ψυχολογικές αντιδράσεις". Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Δέκα δευτερόλεπτα αγκαλιάς μειώνουν την πίεση του αίματος, ενώ στη συνέχεια αυξάνονται οι ορμόνες που μας ανεβάζουν τη διάθεση, όπως η οξυτοκίνη, ενώ μειώνονται οι ποσότητες των χημικών στρεσογόνων, όπως η κορτιζόλη.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπαθειών, καταπολεμάται το στρες και η κόπωση, βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο οργανισμός νικά τις λοιμώξεις και την κατάθλιψη. Εξάλλου, η οξυτοκίνη είναι μια ορμόνη, η έκκριση της οποίας βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, καταπολεμά το άγχος και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαν οι επιστήμονες ότι το μόνο που κάνει είναι ν' απελευθερώνει το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του τοκετού και του θηλασμού, όμως αποδεικνύεται ότι οι θετικές επιδράσεις της είναι πολύ περισσότερες.
Τι περιμένετε, λοιπόν; Δεν χρειάζεται να ψάχνετε αφορμή για να εκφράσετε την αγάπη σας στον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας. Απλά αγκαλιάστε τον. Άλλωστε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας άλλης έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι επιδράσεις στα επίπεδα των ορμονών παραμένουν ακόμη και 10 δευτερόλεπτα μετά από ένα αγκάλιασμα. Ανοίξτε, λοιπόν, διάπλατα τα χέρια, κρατήστε μέσα έναν φίλο/σύντροφο/συγγενή/άγνωστο, ακόμη κι έναν "εχθρό", και μη βιαστείτε να τον αποχωριστείτε εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου