12 Νοεμβρίου 2012

Το τραγούδι της ημέρας - Nadia's Theme


Σήμερα είναι τα γενέθλια της - κατά κοινή ομολογία - καλύτερης αθλήτριας ενόργανης γυμναστικής όλων των εποχών, Νάντια Κομανέτσι, η οποία γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1961 στην πόλη Onesti της βορειοανατολικής Ρουμανίας. Με αφορμή, λοιπόν, την περίσταση αυτή, ας γνωρίσουμε το τραγούδι που πήρε τ' όνομα της αθλήτριας κι έμεινε ως γνωστό ως "Nadia's theme".
Προτού καν συμπληρώσει τα 15 της χρόνια, η Κομανέτσι προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού παγκοσμίως με την άψογη εκτέλεση του προγράμματος της το καλοκαίρι του 1976 κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ. Έγινε η πρώτη αθλήτρια που βραβεύτηκε με 10 από όλα τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την αψεγάδιαστη εμφάνιση της. Το μουσικό χαλί που χρησιμοποίησε η Κομανέτσι, ήταν ένα μιξάρισμα των τραγουδιών "Yes Sir, That's My Baby" και "Jump In The Line". Ωστόσο, ήταν ένα άλλο τραγούδι, ένα ορχηστρικό κομμάτι που θα γινόταν - κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες - γνωστό ως "το τραγούδι της Νάντια" (Nadia's theme).
Το 1971, οι Barry De Vorzon και Perry Botkin jr.συνέθεσαν μια μελωδία για το σάουντρακ της ταινίας Bless the Beasts and Children. Το μουσικό αυτό κομμάτι ονομαζόταν Cotton's Dream και δύο χρόνια αργότερα χρησιμοποιήθηκε ελαφρώς παραλλαγμένο ως το σάουντρακ μιας νέας σαπουνόπερας που ξεκίνησε να προβάλλεται από το αμερικανικό δίκτυο CBS στις 26 Μαρτίου 1973, τα γνωστά και στην Ελλάδα "Ατίθασα Νιάτα" (The Young And The Restless).
Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελωδία θα γινόταν εξαιρετικά δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλοκαίρι του 1976, όταν η αθλητική εκπομπή του ABC για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προέβαλλε το βίντεο με την εντυπωσιακή εμφάνιση της Νάντια Κομανέτσι αλλάζοντας το μουσικό χαλί. Αντί για το αυθεντικό μέντλεϊ που ακούστηκε στο στάδιο, οι παραγωγοί του Wide World of Sports επέλεξαν το Cotton's Dream. 
Η ανταπόκριση του αμερικανικού κοινού ήταν τόσο μεγάλη, ώστε το τραγούδι απέκτησε νέο όνομα, έγινε το "τραγούδι της Νάντια", κυκλοφόρησε σε σινγκλ με την ονομασία "Nadia's theme (The Young And The Restless)" και λίγους μήνες αργότερα έφτασε μέχρι την όγδοη θέση του Billboard, ενώ συνολικά βρέθηκε στο αμερικανικό τσαρτ για 22 εβδομάδες. Μέχρι σήμερα, πολλοί είναι οι Αμερικανοί που νομίζουν - εσφαλμένα - ότι αυτό ήταν το κομμάτι που ενέπνευσε την άριστη εμφάνιση της Νάντια Κομανέτσι στο Μόντρεαλ και της χάρισε το απόλυτο 10 στη βαθμολογία των κριτών.
Το 2001, ένα τμήμα του Nadia's theme ενσωματώθηκε στο τραγούδι "No More Drama" της Mary J. Blige. Πρόκειται αναμφίβολα για μια εξαιρετικά μελοδραματική μελωδία που ταιριάζει τόσο με το συγκεκριμένο τραγούδι της Blige, όσο και με τις μελό ιστορίες της αμερικάνικης σαπουνόπερας. Εξίσου πετυχημένη η επιλογή και του ABC να μοντάρει και να προβάλει την εμφάνιση της Νάντια Κομανέτσι υπό τους ήχους της συγκεκριμένης μελωδίας που προσφέρεται για "δραματικές" κορυφώσεις. 
Για τα "Ατίθασα Νιάτα", τη σειρά που συνέβαλε σε μικρότερο βαθμό στην επιτυχία του συγκεκριμένου κομματιού, να σημειώσουμε μόνο ότι έχει το ρεκόρ της δημοφιλέστερη σαπουνόπερας στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερες από χίλιες εβδομάδες - από το 1988 μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά από τον ΑΝΤ1 στις 1 Ιανουαρίου 1990 (τη δεύτερη μέρα λειτουργίας του σταθμού) στη 13.30', ενώ πριν λίγα χρόνια προβαλλόταν από την κρατική τηλεόραση.
Ακούστε εδώ το "τραγούδι της Νάντια" (ένα μοντάζ από διάφορες ασκήσεις της Κομανέτσι, που ανέβασε ο χρήστης daphneblake6):






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου