28 Μαρτίου 2013

10 μυστικά του γύρω μας κόσμου, που ίσως δεν γνωρίζατε


Πόσο σίγουρος είσαι ότι γνωρίζεις τα πάντα για τον πλανήτη μας και για το σύμπαν ευρύτερα; Κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα χωρέσει ο ανθρώπινος νους, εκτός κι αν είναι επιστήμονας της NASA. 

1. Σύμφωνα με τους αστροναύτες, το διάστημα μυρίζει σαν καμμένη μπριζόλα, καυτό μέταλλο και αναθυμιάσεις από οξυγονοκόλληση.

2. Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τον πλανήτη μας στο μέγεθος ενός μαρμάρου, θα καταστρεφόταν μόνος του και θα μετατρεπόταν σε μαύρη τρύπα!

3. Αν είχαμε στη διάθεση μας ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο ακριβείας κι έναν αρκετά μεγάλο καθρέφτη, σωστά τοποθετημένο, σε απόσταση 22 ετών φωτός, θα μπορούσαμε την  προσελήνωση του διαστημοπλοίου "Apollo"... του χρόνου!

4. Η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονα της ελαττώνεται κατά 22 miliseconds ανά αιώνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την εποχή που ζούσαν οι δεινόσαυροι, η μέρα διαρκούσε 22 ώρες.

5. Το ηλιακό μας σύστημα χρειάζεται 225 εκατομμύρια χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιστροφή στο γαλαξία μας (τον Milky Way). Με άλλα λόγια, την τελευταία φορά που ο πλανήτης μας βρισκόταν στην τωρινή του θέση, τον κατοικούσαν οι δεινόσαυροι.

6. Σύμφωνα με τους αστρονόμους, κάθε μέρα γεννιούνται 275 εκατομμύρια νέα αστέρια.

7. Ο σεισμός των 9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011 μίκρυνε τη διάρκεια της μέρας στη Γη κατά 1.8 microseconds.

8. Το ψηλότερο βουνό του πλανήτη Άρη (ο Όλυμπος, όπως ονομάζεται από τους επιστήμονες) έχει ύψος 27 χιλιομέτρων, δηλαδή η κορυφή του βρίσκεται έξω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, ενώ η βάση του έχει πλάτος 550 χιλιόμετρα.

9. Όταν είμαστε ξύπνιοι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, για να φωτιστεί ένας μικρός λαμπτήρας.  

10. Η λειτουργία του ίντερνετ στηρίζεται σε 540 δισεκατομμύρια τρισεκατομμύρια ηλεκτρόνια, που όλα μαζί ζυγίζουν μόλις 50 γραμμάρια, δηλαδή όσο περίπου το βάρος μίας φράουλας.


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου