28 Μαρτίου 2013

Σε ποια χώρα κυκλοφορεί το πιο βρώμικο χρήμα;


Σπάνια παραμένουν ανέπαφα σ' ένα μέρος για μεγάλο διάστημα, αλλά συνήθως αλλάζουν κάτοχο πιο συχνά απ' ότι ορισμένοι αλλάζουν πουκάμισα, ενώ η μεταφορά τους γίνεται χέρι με χέρι. Πόσο καθαρά είναι όμως τα χέρια αυτά; Τα χαρτονομίσματα φημίζονται ως τα πιο βρώμικα αντικείμενα που μας περιβάλλουν κι όπως φαίνεται, δεν πρόκειται περί μύθου. Βρετανοί ερευνητές έλεγξαν τα χαρτονομίσματα 15 ευρωπαϊκών κρατών και ιδού τα αποτελέσματα.

Το πιο βρώμικο χαρτονόμισμα της Ευρώπης είναι η δανέζικη κορώνα, καθώς οι επιστήμονες ανίχνευσαν 40.226 βακτήρια, πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι τα 26.000 βακτήρια. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η σουηδική κορώνα με 39.600 βακτήρια, ενώ το τρίτο πιο βρώμικο χρήμα στην Ευρώπη κυκλοφορεί στην Ελβετία, όπου φαίνεται ότι γίνεται κυριολεκτικά "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος". Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ελβετικά φράγκα που διακινούνται στη χώρα περιέχουν 32.400 βακτήρια. Επομένως, αν ποτέ επισκεφθείτε μια από αυτές τις τρεις χώρες, καλό είναι να έχετε μαζί σας και γάντια για να κάνετε τις εμπορικές σας συναλλαγές με ασφάλεια.
Στον αντίποδα, το πιο καθαρό χρήμα της γηραιάς ηπείρου - και μάλιστα με διαφορά - είναι το ευρώ με 11.066 βακτήρια μόνο. Ok, δεν τα λες και λίγα, όμως η διαφορά είναι χαώδης σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα. Σχετικά καθαρή είναι και η βρετανική στερλίνα, με μόλις 18.200 βακτήρια - επίσης πολύ κάτω από το μέσο όρο. 
Τελικά, τι συμβαίνει; Οι κάτοικοι της ευρωζώνης τηρούμε πολύ περισσότερο τους κανόνες υγιεινής σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, κάνουμε συναλλαγές κυρίως με πιστωτικές κάρτες ή λόγω οικονομικής κρίσης κόψαμε εντελώς το "άθλημα"; Δυστυχώς, η έρευνα δεν έγινε κατά χώρες, αλλά κατά νομίσματα κι έτσι παραμένουν κάποια αδιευκρίνιστα σημεία. 
Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρήσουμε τη συμβουλή που μας έδινε η μητέρα μας, όταν ήμασταν παιδιά, και να πλένουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι, ύστερα από κάθε επαφή μας με το χρήμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου