Σήμερα είναι Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013. Πρόκειται για τη σημαντικότερη ημερομηνία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, καθώς μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Το ζητούμενο σήμερα είναι να προσδιορίσουμε πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το νόημα της Επανάστασης του 1821 για το σήμερα και το αύριο αυτής της χώρας. Ν' αρκεστούμε σε πριβέ παρελάσεις για τους επισήμους και μεγάλα λόγια ή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον της κοινωνίας όπου ζούμε εμείς σήμερα και αύριο θα ζήσουν οι απόγονοι μας;
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ένας από τους διακεκριμένους συνθέτες του περασμένου αιώνα, ο Αρτούρο Τοσκανίνι (1867-1957) γεννήθηκε σαν σήμερα, όπως και μια από τις σημαντικότερες Γαλλίδες ηθοποιούς, η Σιμόν Σινιορέ (1921-1985).
Τα γενέθλια τους γιορτάζουν σήμερα η "βασίλισσα της σόουλ" Αρέθα Φράνκλιν (71 ετών), ο Άγγλος τραγουδιστής Έλτον Τζον (66), αλλά και η ηθοποιός/fashion icon Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, που γεννήθηκε στην κωμόπολη Νέλσονβιλ του Οχάιο στις 25 Μαρτίου 1965.
ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου γιορτάζεται η Επανάσταση του 1821, υπάρχουν κι άλλες χώρες που σήμερα γιορτάζουν κάποιο γεγονός.
Στο Σαν Μαρίνο γιορτάζεται η επέτειος του Αρέγκο. Μέχρι το 1906, το σύστημα διακυβέρνησης του κρατιδίου θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια ολιγαρχική δημοκρατία υπό τη διακυβέρνηση ενός εκκλησιαστικού συμβουλίου. Στις 25 Μαρτίου 1906 έγινε για πρώτη φορά η εκλογή του Μεγάλου και του Γενικού Συμβουλίου με καθολική ψηφοφορία (πλην των γυναικών, που απέκτησαν δικαίωμα ψήφου μόλις το 1960).
Επίσης, σήμερα είναι και η γιορτή του Ευαγγελισμού, που αποτελεί αργία στο Λίβανο. Να σημειωθεί ότι στις Δυτικές Εκκλησίες η γιορτή του Ευαγγελισμού μετατίθεται για τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, επειδή σήμερα ξεκινάει - αρκετά νωρίς - η Μεγάλη Εβδομάδα για τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Προτεστάντες.
Στο Ισραήλ σήμερα είναι η Γιορτή των Πρωτότοκων, που δεν θεωρείται αργία, καθώς αύριο (στην πραγματικότητα από απόψε μετά τη δύση του ήλιου) ξεκινάει το εβραϊκό Πάσχα.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα σαν σήμερα υπήρξε η επίσημη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης από την Πελοπόννησο, στις 25 Μαρτίου 1821. Ένα σχετικό, ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα μπορείτε να διαβάσετε στην ανάρτηση Η Επανάσταση του 1821 στις ξένες εφημερίδες. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά συλλεκτικό αφιέρωμα από δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων τους πρώτους μήνες της Επανάστασης, αλλά κι ένα αφιέρωμα σε Έλληνες οπλαρχηγούς, που δημοσιεύτηκε στον ξένο τύπο το 1826.
Στις 25 Μαρτίου 1896 (ιουλιανό ημερολόγιο) έγινε η έναρξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό στάδιο. Ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος, που ήταν και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, εκφώνησε τον πρώτο λόγο:
"Την ευχήν του εν Παρισίοις Διεθνούς Συνεδρίου περί αναβιώσεως των Ολυμπιακών Αγώνων εκτελούντες απεφασίσαμεν, όπως ούτοι γείνωσιν εν Αθήναις, τη χώρα εν η αρχικώς εγεννήθησαν και εμεγαλύνθησαν. Ατελείας βεβαίως δεν είνε δυνατόν να μην ανεύρη τις εις έργον τοιούτο, το οποίον και χρόνον πολύν και πείραν πολλήν απήτει. Ελπίζομεν δε, Βασιλεύ, ότι επιεικώς θέλουσι κριθή πάσαι αι προς ανάστασιν των Αγώνων ενέργειαι ημών. Διά των Αγώνων τούτων ου μόνον το εθνικόν φρόνημα και ο προς τας αθλητικάς και γυμναστικάς ασκήσεις έρως θα υπεκκαυθή, αλλά και προς τον πολιτισμένον κόσμον στενώτερον θα συνδεθή ο λαός Υμών, διά της ανεγέρσεως του Σταδίου, το οποίον φιλόπατρις Έλλην εδώρησε τη Πατρίδι, ο Γεώργιος Αβέρωφ. Είθε, Βασιλεύ, επ' αγαθώ του Έθνους ναποβή η ανασύστασις των Ολυμπιακών Αγώνων. Παραδίδων το Στάδιον τούτον, παρακαλώ να ευδοκήσης όπως κυρήξης σήμερον την έναρξιν των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων"
Ακολούθησε ο λόγος του βασιλιά Γεωργίου Α΄, ο οποίος σήμανε την κήρυξη της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας ("Μετ' αγαλλιάσεως κηρύσσω την έναρξιν των Ολυμπιακών Αγώνων. Ζήτω το Έθνος!"), έγινε η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου του Σπύρου Σαμάρα σε στίχους Κωστή Παλαμά και ξεκίνησαν οι πρώτοι αγώνες.
Το πρώτο αγώνισμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν οι προκριματικές σειρές των 100 μέτρων, ενώ άλλα αγωνίσματα της πρώτης ημέρας ήταν το άλμα τριπλούν, ο δρόμος 800 μέτρων, η δισκοβολία και ο δρόμος 400 μέτρων.
Στις 25 Μαρτίου 1924 κηρύχθηκε έκπτωτη η δυναστεία των Γλίξμπουργκ και ανακηρύχθηκε η Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία με ψήφισμα της Εθνοσυνέλευσης, που επικυρώθηκε τρεις εβδομάδες αργότερα με δημοψήφισμα:
[Βλ. περισσότερα: 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την 25η Μαρτίου]
Στις 25 Μαρτίου 1938 έγινε η πρώτη εκπομπή ραδιοφωνικού προγράμματος από την Ελλάδα, ένα ολιγόλεπτο μήνυμα του τότε βασιλιά Γεωργίου Β΄ με αφορμή την εθνική επέτειο.
[Βλ. περισσότερα: 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για την 25η Μαρτίου]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου