28 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 28 Μαρτίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σημαντικότερος Έλληνας που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Σπύρος Σκούρας (1893-1971), κινηματογραφικός παραγωγός και διευθυντής του κολοσσού 20th Century Fox στη "χρυσή" εποχή του Χόλιγουντ (1942-1962).
Ωστόσο, η σημαντικότερη μορφή παγκοσμίως που γεννήθηκε σαν σήμερα, υπήρξε αναμφίβολα ο Γιαν Άμος Κομένιους (ή Κομένσκι στην τσεχική γλώσσα, 1592-1670), ο οποίος θεωρείται ο "πατέρας της σύγχρονης εκπαίδευσης". Θεωρείται ότι η επιρροή του Κομένσκι στην εκπαίδευση, υπήρξε αντίστοιχη εκείνης του Καρτέσιου στη φιλοσοφία. Με το βιβλίο του "Didactica Magna" επισήμανε την ανάγκη να χωριστεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε βαθμίδες, η πρόσβαση σε αυτό να είναι καθολική (χωρίς διακρίσεις), να επανασυνδεθεί με τη φύση, ενώ η μάθηση να γίνει ευχαρίστηση για το μαθητή και όχι καθήκον.
Μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα που γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου είναι ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα (77 ετών), ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Ωστόσο, το πιο διάσημο πρόσωπο που έχει σήμερα γενέθλια αναμφισβήτητα είναι η Lady Gaga (ή Τζοάν Αντζελίνα Γκερμανότα, όπως είναι το πραγματικό της όνομα), η οποία γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1986.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στις Ρωμαιοκαθολικές και Προτεσταντικές χώρες σήμερα είναι Μεγάλη Πέμπτη και σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές χώρες η σημερινή ημέρα είναι αργία ή ημιαργία. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 28 Μαρτίου 1959, η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ανακοίνωσε την εκθρόνιση του Δαλάϊ Λάμα και τη διάλυση της μέχρι τότε θιβετιανής κυβέρνησης, ενώ προσωρινός πρωθυπουργός του Θιβέτ διορίστηκε ο κομμουνιστής Πάντσεν Λάμα σε μια προσπάθεια καταστολής της θιβετιανής εξέγερσης. Το ζήτημα του Θιβέτ αποτελεί μια από τις ανοιχτές πληγές της Κίνας μέχρι σήμερα, χάρη και στην έντονη διεθνή δράση του εκθρονισμένου Δαλάι Λάμα.

Στις 28 Μαρτίου 1969, ο Νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης έκανε μια δήλωση με παγκόσμια απήχηση για την ανώμαλη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σχεδόν δυο χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού BBC. "Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωρεί το κακό. Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό, όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. είναι εθνική επιταγή", προφήτευσε ο ποιητής. 
[Για το κείμενο της δήλωσης βλ. περισσότερα κλικάροντας εδώ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου