29 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 29 Μαρτίου


Σήμερα είναι Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Παύλος Μελάς (1870-1904), το όνομα του οποίου είναι συνδεδεμένο με το Μακεδονικό Αγώνα. 
Άλλοι σημαντικοί Έλληνες που γεννήθηκαν στις 29 Μαρτίου είναι ο διεθνούς φήμης συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου (70 ετών) και η χρυσή Ολυμπιονίκης στα 110 μ. μετ' εμποδίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, Βούλα Πατουλίδου (48 ετών).
Διεθνείς προσωπικότητες που έχουν σήμερα γενέθλια και αξίζει να αναφέρουμε είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τζον Μέιτζορ (70), ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί (55), γνωστός και ως "προφήτης της κρίσης" λόγω των δυσοίωνων εκτιμήσεων του για την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά και ο ηθοποιός Κριστόφ Λαμπέρτ (56), γνωστός κυρίως από την ταινία "Χαϊλάντερ".

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στη Μαδαγασκάρη σήμερα είναι η Ημέρα των Μαρτύρων, που είναι αφιερωμένη στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της εξέγερσης του 1947 κατά των Γάλλων.
Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου πριν λίγες ανατράπηκε η κυβέρνηση της χώρας με πραξικόπημα, η μέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός από τους πρωτεργάτες για την ανεξαρτησία της χώρας, του Μπαρτελεμί Μπογκαντά, ο οποίος σκοτώθηκε σε ύποπτο αεροπορικό δυστύχημα στις 29 Μαρτίου 1959.
Τέλος, σήμερα είναι η Μεγάλη Παρασκευή των Ρωμαιοκαθολικών και των Προτεσταντικών εκκλησιών κι έτσι η σημερινή μέρα είναι αργία (ή ημιαργία) σε πολύ μεγάλο αριθμό κρατών, ακόμη και σε ορισμένες χώρες όπως η Ινδονησία, όπου οι Χριστιανοί είναι μειονότητα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 29 Μαρτίου 1864 (ή 17 Μαρτίου, σύμφωνα με το τότε ισχύον στην Ελλάδα ιουλιανό ημερολόγιο), υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη μεταξύ της Ελλάδας και των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία), που επικύρωνε τη συμφωνία το Νοέμβριο 1863  σχετικά με την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα, που τυπικά πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου/2 Ιουνίου 1864. 
Σύμφωνα με το άρθρο 1 της Συνθήκης, "Η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, επιθυμούσα να πραγματοποιήση την ευχήν, ην η Βουλή της Ηνωμένης Πολιτείας των Ιονίων Νήσων εξέφρασε υπέρ της μετά της Ελλάδος ενώσεως των, συνήνεσεν, υπό τους παρακάτω διαλαμβανόμενους όρους, να παραιτήση την προστασίαν των Νήσων της Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδος, Ιθάκης, Κυθήρων και Παξών μετά των παραρτημάτων αυτών, αίτινες δια της εν Παρισίοις τη 24 Οκτωβρίου/ 5 Νοεμβρίου 1815 υπογραφείσης Συνθήκης υπό των πληρεξουσίων της Αυστρίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Πρωσσίας και της Ρωσσίας συνέστησαν εν και μόνον ελεύθερον Κράτος υπό το όνομα "Ηνωμένη Πολιτεία των Ιονίων Νήσων" τεθέν υπό την άμεσον και αποκλειστικήν προστασίαν της Αυτής Μεγαλειότητος του Βασιλέως του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, των κληρονόμων και διαδόχων Αυτού".

Στις 29 Μαρτίου 1896 (παλαιό ημερολόγιο), ο Σπύρος Λούης έγραψε ιστορία ως ο πρώτος χρυσός Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου δρόμου, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονταν εκείνες τις ημέρες στην Αθήνα, ενώ οι θεατές τον υποδέχονταν στο Στάδιο ζητωκραυγάζοντες μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού και εθνικής υπερηφάνειας. Ο χρόνος που κατέγραψαν τα χρονόμετρα ήταν 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα - αρχικά είχε μετρηθεί ως 2.55΄50΄΄, αλλά ύστερα από διασταύρωση αυτό το νούμερο τροποποιήθηκε. - "ταχύτης θεωρούμενη έξοχος", όπως σχολίαζε την επόμενη μέρα η εφημερίδα "Το Άστυ".
Από τους 17 αθλητές που έτρεξαν, τερμάτισαν μόνο οι 10, εκ των οποίων οι 8 ήταν Έλληνες, 1 Ελληνο-Γάλλος και 1 Ούγγρος. Η σειρά τερματισμού είχε ως εξής:
1. Λούης (2.58΄50΄΄)
2. Βασιλάκος (3.06΄03΄΄)
3. Μπελλόκας (3.06΄30΄΄)
4. Κέλλνερ (3.06΄35΄΄)
5. Βρετός
6. Παπασυμεών
7. Δεληγιάννης
8. Γερακάκης
9. Μασσούρης
10. Λαγουδάκης

Στις 29 Μαρτίου 1985 πραγματοποιήθηκε η επεισοδιακή εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατία κατά την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβήτησε το δικαίωμα ψήφου του τότε Προέδρου της Βουλής - και προσωρινά εκτελούντος χρέη Προέδρου Δημοκρατίας μετά την παραίτηση Καραμανλή - χωρίς την οποία δεν θα είχε εξασφαλισθεί η πλειοψηφία των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα. Ένταση δημιουργήθηκε και με το χρώμα των ψηφοδελτίων και τυχόν παραβίαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, αλλά και από την αδιανόητη κίνηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να διακόψει την ψηφοφορία "κλέβοντας" την κάλπη και μεταφέροντας τη στα γραφεία του κόμματος του. Ποιος είπε ότι η Βουλή έγινε τσίρκο μόνο τα τελευταία χρόνια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου