16 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Σήμερα είναι Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012.
Τα γενέθλια του γιορτάζει ο λαϊκός τραγουδιστής Σταμάτης Γονίδης, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1957. Ένα χρόνο νωρίτερα γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης Αμερικανός ταχυδακτυλουργός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ενώ το 1968 γεννήθηκε ο λάτιν τραγουδιστής Μαρκ Άντονι.
Στο Μεξικό γιορτάζεται η επέτειος από την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας στις 16 Σεπτεμβρίου 1810. Στις 6 το πρωί εκείνης της ημέρας, ο Μιγκέλ Χιδάλγο ι Κοστίγια, ιερέας στη μικρή πόλη Ντολόρες, διακήρυξε την ανεξαρτησία από το ισπανικό στέμμα και την έναρξη ένοπλου αγώνα κατά της διορισμένης κυβέρνησης. Η στιγμή αυτή έμεινε γνωστή στη μεξικανική ιστορία ως "Grito de Dolores", δηλαδή η "Κραυγή της Ντολόρες"
Στην Παπούα-Νέα Γουινέα γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η χώρα που μέχρι τότε ήταν αυτόνομη υπό αυστραλιανή διοίκηση, έγινε ανεξάρτητη στις 16 Σεπτεμβρίου 1975.
Στη Μαλαισία γιορτάζεται η επέτειος από την ίδρυση του σύγχρονου ομοσπονδιακού κράτους σαν σήμερα το 1963.
Στη Λιβύη γιορτάζεται, για πρώτη φορά φέτος, η Ημέρα των Μαρτύρων, που συμπίπτει με την επέτειο από την εκτέλεση του Ομάρ Μουχτάρ, του εθνικού ήρωα της Λιβύης, ο οποίος ηγήθηκε επί 20 σχεδόν χρόνια, από το 1912 μέχρι το θάνατο του στις 16 Σεπτεμβρίου 1931, του αγώνα εναντίον της ιταλικής κατοχής.
Στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής Άγιος Χριστόφορος και Νέβις γιορτάζεται η Ημέρα των Ηρώων, σκοπός της οποίας είναι η απόδοση τιμών στη μνήμη των τριών εθνικών ηρώων: του Robert Llewellyn Bradshaw, πρώτου πρωθυπουργού της χώρας (1967-1978), του Paul Southwell, δεύτερου πρωθυπουργού (Μάιος 1978-Μάιος 1979) και του πολιτικού και συνδικαλιστή Joseph Nathaniel France.
Τέλος, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Λωρίδας του Όζοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου