Τα παιδιά σκοτώνουν το σεξ - ή, ακριβέστερα, η γέννηση των παιδιών κατεβάζει την ερωτική διάθεση των περισσότερων ζευγαριών για διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 6 χρόνια, όπως ανακοινώθηκε σε ετήσια συγκέντρωση μαιευτήρων και γυναικολόγων που πραγματοποιήθηκε στην Καμπέρα της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το βήμα της συνάντησης, τουλάχιστον το ένα τρίτο των ζευγαριών παρουσιάζει σοβαρές, μακράς διάρκειας ψυχολογικο-σεξουαλικές διαταραχές μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. "Αντί να θέσουμε τον πήχη στις έξι εβδομάδες, είναι πιθανότερο να τον τοποθετήσουμε στα έξι χρόνια" ανέφερε χαρακτηριστικά η δρ. Μπέλα Έλγουλ-Κλέιτον.
Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο σε ζευγάρια που εμφάνιζαν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή ήδη πριν από τη γέννηση του παιδιού. Ωστόσο, το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ αυτών.
Πολλοί άνδρες υφίστανται κάποιου είδους ψυχολογικό τραύμα, όταν βλέπουν από κοντά τη διαδικασία της γέννησης του παιδιού από τη σύντροφο τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η ερωτική τους διάθεση. Αντίστοιχα, η μειωμένη λίμπιντο στις γυναίκες συνδέεται με καταστάσεις όπως η επιλόχεια κατάθλιψη, άλλους είδους ενοχλήσεις εξ αιτίας της γέννας, εξάντληση, χαμηλή αυτοπεποίθηση λόγω της κακής εικόνας του σώματος τους κλπ.
"Είναι φυσιολογικό να περνάμε κάποιες περιόδους έχοντας χαμηλότερη λίμπιντο και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό" διευκρινίζει η δρ. Κλέιτον. Πολλές φορές, όμως, το πρόβλημα διογκώνεται όταν οι ερωτικές διαθέσεις του ζευγαριού δε βρίσκονται σε αρμονία, με αποτέλεσμα ο ένας από τους δύο συντρόφους να μην ικανοποιείται πλήρως στον ερωτικό τομέα, κάτι που υποσκάπτει την αντοχή της σχέσης οδηγώντας ακόμη και μέχρι το διαζύγιο.
Στο βαθμό που τα προβλήματα προκύπτουν εξ αιτίας της εγκυμοσύνης, η δρ. Κλέιτον συστήνει στους γιατρούς "να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο συζητώντας [με το ζευγάρι] για τη σεξουαλική πλευρά της εγκυμοσύνης, της γέννας και του γονεϊκού ρόλου και να ερευνήσουν πιο συστηματικά τη σεξουαλική ευεξία του ζευγαριού". Σίγουρα, πάντως, δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση να αποφεύγουμε την τεκνοποίηση.
Πηγή: Canberra Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου