Μετά από μια κουραστική μέρα, κάθεσαι το βράδυ στο μπαλκόνι για να χαλαρώσεις κάτω από το φως των αστεριών, όταν διακρίνεις στον ορίζοντα τα φώτα ενός αεροπλάνου που περνάει πάνω από το σπίτι σου - έστω, πάνω από την περιοχή. Ποιο αεροπλάνο να είναι άραγε και που να κατευθύνεται; Αν σε βασανίζουν παρόμοια ερωτήματα ή πιο απλά, αν έχεις περιέργεια να μάθεις πόσα αεροπλάνα πραγματοποιούν πτήσεις αυτή τη στιγμή πάνω από τον πλανήτη ή αν θέλεις κάποια στιγμή να ζήσεις στιγμή προς στιγμή την αεροπορική πτήση ενός πολυαγαπημένου σου προσώπου, δεν έχεις παρά να επισκεφτείς την ιστοσελίδα www.flightradar24.com.
Η ιστοσελίδα αντλεί τις πληροφορίες για τις αεροπορικές πτήσεις από την Ομοσπονδιακή Αεροπορική Υπηρεσία για τις ΗΠΑ και βάσει του συστήματος ADS-B για αεροπλάνα από άλλα σημεία του πλανήτη. Καθώς μόλις το 60% των αεροσκαφών είναι εξοπλισμένα αυτή τη στιγμή με το σύστημα ADS-B, καταλαβαίνει κανείς ότι τα αεροπλάνα που πραγματικά υπερίπτανται του πλανήτη είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αποτυπώνονται στο χάρτη του flightradar24, αν και ουσιαστικά το μειονέκτημα αυτό παρουσιάζεται κυρίως στις χώρες του αποκαλούμενου τρίτου κόσμου.
Κάνοντας ζουμ στο σημείο του πλανήτη που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να επιλέξετε το αεροπλάνο της αρεσκείας σας. Κάνοντας κλικ στα αεροπλάνα μπορείτε να μάθετε διάφορες πληροφορίες γι' αυτά: σε ποια εταιρία ανήκει, τι τύπος αεροσκάφους είναι, σε ποιο ύψος πετάει, με τι ταχύτητα κινείται κλπ. Παράλληλα, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη του τη διαδρομή, καθώς ο χάρτης της ιστοσελίδας ανανεώνεται αυτόματα ανά δυο-τρία δευτερόλεπτα.
Δείτε πόσα αεροπλάνα πετούν πάνω από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ την ώρα που ανέβαινε η παρούσα ανάρτηση. Η γηραιά ήπειρος έχει σκεπαστεί ολόκληρη από αεροπλάνα, όπως και η ανατολική ακτή των ΗΠΑ - μην ξεχνάμε βέβαια και τη διαφορά ώρας. Με κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται τα αεροπλάνα που πετούν με καθυστέρηση σε σχέση με το προγραμματισμένο δρομολόγιο. Όπως θα δείτε, ενώ στην Ευρώπη τα προβλήματα είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα, στις ΗΠΑ ο χάρτης έχει κοκκινίσει. Τέλος, να διευκρινιστεί ότι η ώρα που αναγράφεται στην οθόνη είναι η ώρα Γκρίνουιτς:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου