18 Σεπτεμβρίου 2012

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΤΕΡΗΔΟΝΑ;


Ήρθε η ώρα να πούμε οριστικά αντίο στην τερηδόνα; Ιάπωνες επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν μια μικροσκοπική, λεπτή ταινία που την ονομάζουν "οδοντικό μπάλωμα" και η οποία μπορεί να προστατέψει το κάθε δόντι από τη φθορά ή ακόμα και να κάνει την οδοντοστοιχία σας να φαίνεται πιο λευκή.
Το εν λόγω οδοντικό μπάλωμα είναι κατασκευασμένο από ένα πολύ εύκαμπτο, πλην όμως ανθεκτικό υλικό, την υδροξυαπατίτη, που αποτελεί το κύριο ορυκτό στο σμάλτο των δοντιών. Σύμφωνα με τον Shigeki Hontsu, καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Οσάκα, το συγκεκριμένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την προστασία των δοντιών όσο και για την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου σμάλτου.
Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ταινία πάχους 0.004 χιλιοστών ρίχνοντας ακτίνες λέιζερ σε συμπιεσμένα μέρη υδροξυαπατίτη σε συνθήκες κενού. Μεμονωμένα σωματίδια απομονώθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο και κόλλησαν σε άλατα, τα οποία θερμάνθηκαν και μετατράπηκαν σε κρυστάλλους, οι οποίοι εν συνεχεία διαλύθηκαν στο νερό. 
Σύμφωνα με τον δρ. Hontsu, η μεμβράνη είναι σχεδόν αόρατη, ενώ μόλις που φαίνεται, εάν την εξετάσει κάποιος κάτω από φως. Προς το παρόν είναι διάφανη, θα μπορούσε όμως μελλοντικά να γίνει λευκή, ώστε να χρησιμοποιηθεί και από την αισθητική οδοντιατρική. Η κάθε ταινία έχει μια σειρά από μικρές οπές, που επιτρέπουν στο νερό και στον αέρα να διαφεύγουν, ώστε να αποτρέπεται ο σχηματισμός φυσαλίδων κατά την εφαρμογή τους στο δόντι. 
Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι μέχρι στιγμής απαιτείται σχεδόν μια ολόκληρη μέρα, μέχρι να εφαρμοστεί η ταινία πάνω στο δόντι. Άλλωστε, η τεχνική δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί, αλλά βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο από τους επιστήμονες, οι οποίοι την εφαρμόζουν σε ήδη χαλασμένα δόντια, με προοπτική να πειραματιστούν και με τις οδοντοστοιχίες ζώων. 
Όπως εκτιμά ο δρ. Hontsu, θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια ακόμη μέχρι να μπορεί η εν λόγω ταινία να χρησιμοποιηθεί στην πρακτική οδοντιατρική θεραπεία, ενώ σε συντομότερο χρονικό διάστημα, εντός τριών ετών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αισθητικούς λόγους. Μέχρι τότε, δείξτε υπομονή και μην ξεχνάτε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας δίνει ο οδοντογιατρός.

Πηγή: Japan Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου