17 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΠΙΟ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Προκειμένου να πετύχει εμπορικά ένα εστιατόριο, δεν αρκεί να προσφέρει μόνο καλό φαγητό, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται και σε μια έξυπνη ιδέα. Χωρίς να έχουμε δοκιμάσει την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται στα συγκεκριμένα καταστήματα, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα παράξενα εστιατόρια στον κόσμο. Κάποια από αυτά είναι απλά πρωτότυπα, άλλα έχουν ιδιαίτερη διακόσμηση, ιδιαίτερο προσωπικό, ορισμένα προσφέρουν ιδιαίτερα πιάτα, ενώ κάποια άλλα έχουν εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Γνωρίστε τα και κατεβάστε ιδέες!

1. Kayabukiya Tavern

Έχετε βρεθεί ποτέ στη θέση ν' αναφωνήσετε "Μα, καλά, μακάκας είναι ο σερβιτόρος", επειδή ίσως δε μείνατε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του; Στην παραδοσιακή ιαπωνική ταβέρνα Καγιαμπουκίγια  που βρίσκεται στην πόλη Ουτσουνομίγια (100 χλμ βόρεια του Τόκιο) μπορείτε να το βροντοφωνάξετε άφοβα, καθώς οι σερβιτόροι του καταστήματος είναι όντως μακάκες. Όλα ξεκίνησαν όταν η μεγαλύτερη από τις μαϊμούδες του ιδιοκτήτη της ταβέρνας, ο Γιατ-τσαν, προσέτρεξε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της, καθώς είχε μάθει μόνη τη τη δουλειά παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις του αφεντικού της. Ντυμένη με πουκάμισο και κοντό παντελονάκι, όχι απλά παίρνει τις παραγγελίες για τα ποτά των επισκεπτών, αλλά κάνει και το σερβίρισμα, ενώ σύντομα ακολούθησε και η μικρότερη μαϊμού, ο Φούκου-τσαν, που βρίσκεται επί της υποδοχής. Επειδή οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων επέβαλλαν ωράριο δύο ωρών απασχόλησης την ημέρα, ο ιδιοκτήτης άρχισε να εκπαιδεύει και άλλες μαϊμούδες. Αν αναρωτιέστε για το μισθό που παίρνουν, ατός είναι λίγο δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς αποτιμάται σε φασόλια σόγιας.

2. Kinderkookkafé

Πρόκειται για ένα οικογενειακό εστιατόρια που βρίσκεται στο Άμστερνταμ, η ιδιαιτερότητα του οποίου είναι ότι το λειτουργούν.. παιδιά! Λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες και δεν είναι μόνο εστιατόριο, αλλά και παιδικός σταθμός και σχολείο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να μαγειρεύουν, να σερβίρουν και να κάνουν όλες τις δουλειές του "μαγαζιού", από σφουγγάρισμα μέχρι να βάζουν το αλατοπίπερο στα τραπέζια. Το πρωί, οι γονείς αφήνουν τα βλαστάρια τους στο Kinderkookkafé και το απόγευμα, απολαμβάνουν τα καλά που εκείνα μαγείρευαν όλο το πρωινό. Φυσικά, μην περιμένετε πολύπλοκες συνταγές, αλλά προσιτές στην ηλικία τους. Η βασική ιδέα πίσω από το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα είναι να γίνουν τα παιδιά υπεύθυνα και να μάθουν να βοηθούν στις δουλειές μέσα σ' ένα φιλικό περιβάλλον. 

3. Fortezza Medicea

Ο σκοπός του συγκεκριμένου εστιατορίου που βρίσκεται στην πόλη Βολτέρα της Ιταλίας είναι επίσης διδακτικός, μόνο που οι εκπαιδευόμενοι είναι εγκληματίες. Το εστιατόριο φιλοξενείται σ' ένα φρούριο που χτίστηκε το 1474 και σήμερα λειτουργεί ως φυλακή υψίστου ασφαλείας, καθώς φιλοξενεί εγκληματίες που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης άνω των επτά ετών. Μάλιστα, το προσωπικό του εστιατορίου αποτελείται από τους κατάδικους, οι οποίοι κατ' αυτόν τον τρόπο αναμορφώνονται. Προτού επισκεφθεί κάποιος το εστιατόρια θα πρέπει να έχει κλείσει τραπέζι μήνες πριν, ενώ οι έλεγχοι και τα συστήματα ασφαλείας είναι αυξημένα και πάντα σε επιφυλακή. Εννοείται ότι τα μαχαιροπίρουνα είναι πλαστικά.

4. Disaster Café

Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του να απολαύσετε ένα πλήρες γεύμα την ώρα που γίνεται ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο στο Lloret de Mar της Ισπανίας. Ο σεισμός δε θα είναι αληθινός, οι δονήσεις όμως που θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια του φαγητού, θα είναι εξόχως πραγματικές και θα προσομοιάζουν με τις δονήσεις που προκαλούνται από έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. Δεν ενδείκνυται για καρδιοπαθείς και σίγουρα δε θα αποτελούσε καλή ιδέα να μεταφέρει κάποιος το συγκεκριμένο πρότζεκτ στη χώρα μας, που είναι μια από τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο.

5. Ithaa

Είναι το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο και βρίσκεται στις Μαλδίβες νήσους. Τι πιο ωραίο να απολαμβάνετε το γεύμα σας και γύρω σας να έχετε τον Ινδικό ωκεανό να ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο. Το μειονέκτημα του είναι η μικρή του χωρητικότητα, καθώς μπορεί να φιλοξενήσει μόλις 14 άτομα ταυτοχρόνως. 

6. Εστιατόρια με ρομπότ

Στις ασιατικές χώρες ευδοκιμούν αρκετά εστιατόρια, όπου τη θέση των σερβιτόρων έχουν καταλάβει τα ρομπότ. Στο Dalu Robot Restaurant στην πόλη Ζινάν της Κίνας, τα ρομπότ ανεβαίνουν στα μηχανοκίνητα ποδήλατα τους και μοιράζουν τις παραγγελίες κατ' ευθείαν στα τραπέζια των πελατών. Στο Hajime Robot Restaurant, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, τα ρομπότ έχουν την εμφάνιση σαμουράι πολεμιστών. Εκτός από το να παίρνουν και να σερβίρουν τις παραγγελίες, τα ρομπότ-σαμουράι καθαρίζουν τα τραπέζια, ενώ διασκεδάζουν τους πελάτες κάνοντας χορευτικές φιγούρες. Φυσικά, τα εστιατόρια αυτά δεν είναι τα μοναδικά με ρομπότ στις χώρες της Άπω Ανατολής, όπου οι κάτοικοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με το φαινόμενο.

7. Modern Toilet

Πρόκειται για αλυσίδα εστιατορίων με υποκαταστήματα στην Ταϊβάν, στο Χονγκ Κογκ και στην Ιαπωνία. Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από την ονομασία τους, το θέμα στα συγκεκριμένα εστιατόρια είναι το δωμάτιο της τουαλέτας. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με ντουζ τηλέφωνα, τα καθίσματα θυμίζουν τα καθίσματα τουαλέτας (χωρίς να χρειάζεται φυσικά να κατεβάσετε τη φούστα ή το παντελόνι σας), ενώ τα φαγητά και τα ποτά σερβίρονται επίσης σε αναλόγου αισθητικής δοχεία. Κατά τ' άλλα, ο χώρος είναι πεντακάθαρος, ενώ ο σκοπός του ιδιοκτήτη Wang Zi-Wei, πρώην τραπεζίτη που εμπνεύστηκε την ιδέα από ένα ιαπωνικό καρτούν, ήταν να αναμείξει τις αισθήσεις.

8. Unsicht-Bar

Αν μεταφράσετε το όνομα του στα ελληνικά, θα υποψιαστείτε ότι το συγκεκριμένο μπαρ είναι αόρατο. Φυσικά, το εξωτερικό του φαίνεται μια χαρά από το δρόμο στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου βρίσκεται, όμως στο εσωτερικό επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Όχι απλά δεν υπάρχει φωτισμός, αλλά απαγορεύεται στον πελάτη να εισέλθει στο χώρο, αν κουβαλάει πάνω του κινητό τηλέφωνο, ρολόι ή άλλο ηλεκτρονικό γκάτζετ που να εκπέμπει φωτισμό. Οι σερβιτόροι τοποθετούν τα φαγητά και τα μαχαιροπίρουνα σε προκαθορισμένες θέσεις βάσει των δειχτών ενός ρολογιού. Για παράδειγμα, τα κουτάλια βρίσκονται πάντα στις δώδεκα η ώρα.

9. Street Diner

Μια φορά το χρόνο στην ιταλική πόλη Φεράρα διοργανώνεται ένα δείπνο-έκπληξη στο δρόμο για τους επισκέπτες της πόλης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο κτίριο, αλλά τα πάντα κανονίζονται μέσω sms. Ο πελάτης ενημερώνει για την παραγγελία του, ενώ με γραπτά μηνύματα πληροφορείται πού θα πάρει το απεριτίφ, πού θα βρει το τραπέζι, τις καρέκλες και την τσάντα με το φαγητό που παρήγγειλε και μ' ένα τρίτο μήνυμα μαθαίνει και πού τελικά θα καθίσει για να το απολαύσει. Το 2010, ο μυστικός τόπος ήταν μπροστά στον καθεδρικό ναό της πόλης και το 2011, απέναντι από το κάστρο.

10. Ogori Cafe

Στο συγκεκριμένο ιαπωνικό εστιατόριο, το μενού είναι έκπληξη, καθώς οι σερβιτόροι θα σας φέρουν όχι ότι τους παραγγείλετε, αλλά ότι παρήγγειλε ο αμέσως προηγούμενος πελάτης. Η δικιά σας παραγγελία θα καταλήξει στον ουρανίσκο του αμέσως επόμενου από εσάς πελάτη κ.ο.κ. Σίγουρα δεν ενδείκνυται για όσους είναι πολύ εκλεκτικοί στο φαγητό και δεν τους αρέσουν οι γαστρονομικές εκπλήξεις.

11. Conflict Kitchen

Δεν είναι εστιατόριο για να κάτσει κάποιος, αλλά για να πάρει την παραγγελία του και να φύγει. Βρίσκεται στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ και η ιδιαιτερότητα του είναι ότι σερβίρει φαγητό με προέλευση από χώρες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αλλαγή της κουζίνας γίνεται ανά εξάμηνο, ανάλογα με τα διεθνή προβλήματα. Πάντως, από το 2010 που ξεκίνησε η λειτουργία του, το εστιατόριο έχει ασχοληθεί με την κουζίνα του Ιράν, του Αφγανιστάν, της Βενεζουέλας και της Κούβας. 

12. Heart Attack Grill

Πρόκειται για χαμπουργκεράδικο που βρίσκεται στο Λας Βέγκας. Όπως προϊδεάζει και το όνομα του, το φαγητό του είναι "τόσο κακό για σένα, που σοκάρει", όπως διαφημίζεται. Προφανώς, δεν αναφέρεται στη γεύση, αλλά στα προβλήματα υγείας που προκαλεί. Άλλωστε, όλο το θέμα του μαγαζιού είναι εμπνευσμένο από τα νοσοκομεία, ενώ ακόμη και οι σερβιτόρες είναι ντυμένες νοσοκόμες - να ένας λόγος που μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια μεταξύ των αντρών πελατών. Ιατρικής έμπνευσης είναι και τα ονόματα ορισμένων πιάτων, όπως το "τετραπλό μπαϊ-πας χάμπουργκερ".Αν ζυγίζετε πάνω από 159 κιλά, το φαγητό είναι δωρεάν - προφανώς για να καταλήξετε σε πραγματικό νοσοκομείο μια ώρα αρχύτερα.

13. Human Banquet

Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία του να τρώτε σαν να είστε κανίβαλοι, ίσως να πρέπει να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο ιαπωνικό εστιατόριο. Δεν τρώτε ανθρώπους - ηρεμήστε! Απλά, το φαγητό σας σερβίρεται μέσα σ' ένα ομοίωμα ανθρώπινου σώματος, το οποίο μάλιστα βγάζει "αίμα" ,όταν το κόψετε με το μαχαιροπίρουνο, προκειμένου να φάτε τη μερίδα που όντως παραγγείλατε. Μα, πού κάθονται και τα σκέφτονται;

14. Τέλος, το πρώτο εστιατόριο-φέρετρο στον κόσμο βρίσκεται στο Λβοβ της Ουκρανίας και ονομάζεται "Αιωνιότητα" (η ελληνική μετάφραση της ουκρανικής του ονομασίας). Πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση που θυμίζει φέρετρο, όσο και από την εσωτερική του διακόσμηση που επίσης παραπέμπει σε νεκροταφείο, τα πιάτα που σερβίρει το συγκεκριμένο εστιατόριο έχουν σχετικές ονομασίες, όπως "Ας συναντηθούμε στον παράδεισο", το οποίο μπορεί κάποιος επισκέπτης να το απολαύσει συνοδεία μιας σαλάτας "εννιάμερα" ή "σαράντα ημέρες".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου