21 Σεπτεμβρίου 2012

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΑΣΕΤΕ ΚΙΛΑ; ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ, ΌΜΩΣ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ...


Η απώλεια των περιττών κιλών απαιτεί θυσίες και μία από αυτές είναι η σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, δε χρειάζεται να το παρακάνετε, αν το μόνο σας ενδιαφέρον είναι να αδυνατίσετε και όχι να χτίσετε σώμα, καθώς, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η γυμναστική επιφέρει μεγαλύτερη απώλεια βάρους όταν γίνεται με μέτρο, παρά όταν το παρακάνουμε.
Στην έρευνα, που πρόκειται σύντομα να δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Physiology, συμμετείχαν 64 άνδρες ηλικίας 20 έως 40 ετών, οι οποίοι είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά: ήταν υπέρβαροι (λίγο πάνω από το κανονικό) και έκαναν καθιστική ζωή.
Οι περισσότεροι ακολούθησαν πρόγραμμα 13 εβδομάδων αεροβικής άσκησης με βάση το τρέξιμο και την ποδηλασία, αφού προηγουμένως χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ, το ένα εκ των οποίων ακολουθούσε εντατικό πρόγραμμα γυμναστικής μία ώρα τη μέρα, ενώ οι άνδρες που συμμετείχαν στο δεύτερο γκρουπ γυμνάζονταν το μισό χρόνο, δηλαδή μόλις 30 λεπτά ημερησίως. Τέλος, υπήρχε και μια τρίτη ομάδα, που δε γυμναζόταν καθόλου. 
Μετά το πέρας των 13 εβδομάδων, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά, αν και σίγουρα όχι αναμενόμενα. Όσοι ακολουθούσαν το πρόγραμμα των 60 λεπτών έχασαν κατά μέσο όρο 2,7 κιλά σωματικού βάρους έναντι 3,6 κιλών που έχασαν εκείνοι που γυμνάζονταν μόνο ένα τριαντάλεπτο. Φυσικά, τα αποτελέσματα προκάλεσα έκπληξη στους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να τα ερμηνεύσουμε ως απόρριψη της γυμναστικής. Στο κάτω-κάτω υπήρξαν θετικά αποτελέσματα.
Πώς εξηγείται όμως αυτή η αντιστρόφως ανάλογη απώλεια των περιττών κιλών σε σχέση με το χρόνο που αφιέρωναν καθημερινά στη σωματική άσκηση οι συμμετέχοντες στην έρευνα; Ενδεχομένως, εκείνοι που γυμνάζονταν πιο έντονα, να είχαν αυξήσει την ποσότητα των τροφών που κατανάλωναν, επειδή αισθάνονταν μεγαλύτερο το αίσθημα της πείνας, χωρίς όμως να το δηλώνουν στα σχετικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωναν. Σε κάθε περίπτωση, οι δραστηριότητες τους το υπόλοιπο της ημέρας δε διέφεραν, ώστε να μπορούσε να αναζητηθεί μια πειστική απάντηση στο γενικότερο τρόπο ζωής τους.
Μπορεί οι ερευνητές να εξακολουθούν να πονοκεφαλιάζουν με τα παράδοξα αυτά ευρήματα, το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε έστω και 30 λεπτά γυμναστικής την ημέρα, από γρήγορο περπάτημα μέχρι αεροβικές ασκήσεις. Στο κάτω-κάτω η τηλεόραση δε θα μετακινηθεί από τη θέση της, αν την κλείσουμε και μισή ώρα παραπάνω τη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου