13 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 13 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, το νέο μεγάλο όνομα της αμερικανικής ποπ, γίνεται 23 ετών, ενώ 83 γίνεται ο ηθοποιός Κρίστοφερ Πλάμερ.
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος (1902-1986), ο οποίος είχε δύο πολύ σύντομες θητείες στο συγκεκριμένο αξίωμα, σε δύο πολύ κρίσιμες περιόδους: 1-22 Νοεμβρίου 1945 και 3-21 Απριλίου 1967. Επίσης, σαν σήμερα γεννήθηκε και ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης (1884-1951).

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Η Μάλτα γιορτάζει την Ημέρα της Δημοκρατίας. Σαν σήμερα, το 1974, το Σύνταγμα της χώρας τροποποιήθηκε. H βασίλισσα της Βρετανίας έπαψε να θεωρείται επικεφαλής του κράτους και η χώρα έγινε Προεδρευομένη Δημοκρατία.. 
Καθώς σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Λουκίας, σύμφωνα με τους Ρωμαιοκαθολικούς, η ημέρα γιορτάζεται ιδιαίτερα στο ομώνυμο νησί-κράτος της Καραϊβικής, αλλά και στην πόλη Συρακούσες της Σικελίας, όπου γεννήθηκε. Η γιορτή της Αγίας Λουκίας θεωρείται πολύ σημαντική και για τους Σουηδούς. Περισσότερα για το πώς γιορτάζεται η σημερινή ημέρα στη Σουηδία, καθώς και λίγα λόγια για την Αγία Λουκία μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 13 Δεκεμβρίου 1967, οργανώθηκε κίνημα ανατροπής του χουντικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα σχεδόν οκτώ μήνες νωρίτερα. Οργανωτής του κινήματος ήταν ο τότε βασιλιάς Κωνσταντίνος Β', ο οποίος αποφάσισε να δράσει πολύ αργά, ερασιτεχνικά και για αμφιβόλου ποιότητας σκοπιμότητες. 
Όπως μετέδιδαν τα ξένα ραδιόφωνα της εποχής, ο Κωνσταντίνος έφτασε νωρίς το μεσημέρι στη Λάρισα, από όπου απηύθυνε ραδιοφωνικό διάγγελμα. Σ' αυτό δικαιολογήθηκε ότι ήταν εξ αρχής αντίθετος με το καθεστώς της 21ης Απριλίου, αλλά συμβιβάστηκε διότι ήθελε ν' αποφύγει την αιματοχυσία. "Τώρα διεπίστωσα τον κίνδυνον άλλης ενόπλου επεμβάσεως εναντίον του λαού και επείσθην ότι θα έπρεπε να επέμβω. Έχομεν ανάγκην φίλων εις το εξωτερικόν και τους έχομεν χάσει", ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ δεν παρέλειψε στο τέλος ν' απευθύνει την προειδοποίηση ότι στο νέο καθεστώς που ονειρευόταν δεν είχαν θέση οι κομμουνιστές.  
Ουσιαστικά, το κίνημα ξεκίνησε και τελείωσε στη Λάρισα. Ο στόχος να κινητοποιηθούν οι στρατιωτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Μακεδονίας απέτυχε. Μέσα σ' ένα καθεστώς γενικότερης σύγχυσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Κόλλιας συνελήφθη από το καθεστώς των Συνταγματαρχών, ενώ ο βασιλιάς ανακοίνωνε από την Καβάλα το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Τελικά τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου, η βασιλική οικογένεια έφτανε στη Ρώμη σηματοδοτώντας την αποτυχία της εξέγερσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου