11 Δεκεμβρίου 2012

Απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής στα σουηδικά νοσοκομεία


Με το μεταναστευτικό κύμα να βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια ελέω οικονομικής κρίσης, καλό είναι να ρίχνουμε μια ματιά σε ορισμένες αρνητικές λεπτομέρειες ορισμένων κρατών, που αποτελούν δημοφιλείς τόπους προσέλκυσης μεταναστών Για παράδειγμα, η Σουηδία. Κατατάσσεται πάντοτε μεταξύ των κρατών με το υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, όμως καλό θα ήταν να μην κάνει κάποιος το λάθος ν' αρρωστήσει εκεί και να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε σουηδικό νοσοκομείο, γιατί δεν ξέρει τι μπορεί να τον βρει.

Η σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter διενήργησε έρευνα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας, η συντριπτική πλειοψηφία των σουηδικών νοσοκομείων δεν τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Από τα 53 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, μόλις τα 7 τηρούσαν τον κανονισμό που επιβάλλει τον καθαρισμό των τουαλετών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αντίθετα, στα υπόλοιπα νοσοκομεία οι τουαλέτες καθαρίζονται μία μόνο φορά την ημέρα και μόνο πέντε ημέρες την εβδομάδα. 
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές έχουν επισημανθεί κρούσματα εξάπλωσης ασθενειών λόγω κακών συνθηκών υγιεινής στα σουηδικά νοσοκομεία. Ένα πρόσφατο παράδειγμα ήταν. η έξαρση ενός βακτηρίου στο Νοσοκομείο Ryhov της πόλης Jönköping το περασμένο καλοκαίρι. Τα συμπεράσματα είναι ανησυχητικά, καθώς μιλούμε για έναν ευαίσθητο χώρο, όπως είναι τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται εκατοντάδες ασθενείς και δέχονται πλήθος επισκεπτών. 
Άλλωστε, δεν είναι λίγα και τα κρούσματα ιατρικών λαθών στα νοσοκομεία της Σουηδίας, όπως στην περίπτωση του ασθενούς που πέθανε στο χειρουργικό κρεβάτι, επειδή τόσο ο γιατρός, όσο και η νοσοκόμα που τον βοηθούσε, άφησαν την επέμβαση στη μέση για να φάνε μεσημεριανό (για την εξωφρενική αυτή ιστορία μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ εδώ). 
Όχι ότι δεν συμβαίνουν ιατρικά λάθη και στη χώρα μας ή ότι εδώ όλα τα νοσοκομειακά ιδρύματα αποτελούν πρότυπα υγιεινής - αν κι εδώ που τα λέμε, δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια σοβαρή έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα. Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να κρατήσουμε από αυτήν την είδηση εδώ στην Ελλάδα, είναι το εξής: Ναι, οι Σουηδοί έχουν περισσότερα χρήματα, ένα αρκετά εκτεταμένο κοινωνικό κράτος κλπ. Ποιος είπε, όμως, ότι όλα εκεί είναι αγγελικά πλασμένα ή κλάσεις ανώτερα από τη μίζερη εικόνα που μόνοι μας αναπαράγουμε για τη χώρα μας; 
Στο κάτω-κάτω, ότι δεν μας αρέσει είναι στο χέρι μας να το αλλάξουμε και να μην γκρινιάζουμε μονίμως, αυτομαστιγωνόμενοι ως "άχρηστοι σε όλα". Αυτή η νοοτροπία είναι ισοπεδωτική, άδικη και εν τέλει εξίσου ρατσιστική, αν και από την ανάποδη οπτική, με τις ανοησίες περί "ανώτερης φυλής" που διαλαλούν οι εθνικιστές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου