13 Δεκεμβρίου 2012

Τυρί 7.000 ετών


Είναι δυνατόν οι πρόγονοι μας πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια να παρήγαγαν τυρί από γάλα αγελάδας, προτού καν ο ανθρώπινος οργανισμός αναπτύξει την ικανότητα να διασπά τη λακτόζη; Πολύ πιθανόν, σύμφωνα με επιστήμονες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το πρώτο τυρί φτιάχτηκε πριν από 7.000 χρόνια από Πολωνούς αγρότες. 

Πριν από 30 χρόνια, αρχαιολόγοι εντόπισαν θραύσματα αγγείων στην κεντρική-βόρεια Πολωνία, εκεί όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι αγρότες της περιοχής. Τα αγγεία χρονολογούνται ότι κατασκευάστηκαν πριν από 6.800 με 7.200 χρόνια. Πάνω τους βρέθηκαν μικροσκοπικά κόσκινα πλάτους δύο με τρία χιλιοστά. Δίπλα στα αγγεία βρέθηκαν οστά ζώων και οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα δοχεία χρησιμοποιούνταν ως σουρωτήρια για την παρασκευή τυριού. 
Φυσικά, ένα τέτοιο συμπέρασμα μοιάζει κατ' αρχήν αυθαίρετο, εφόσον δεν συνοδεύεται από άλλες, περισσότερο απτές αποδείξεις. Έτσι, προχώρησαν σε λεπτομερείς χημικές αναλύσεις σε 50 κομμάτια από 34 αγγεία. Σε όλα εκτός από ένα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα γάλακτος. Όμως οι άνθρωποι δεν έπιναν τότε γάλα, καθώς δεν τους το επέτρεπε ο ίδιος τους ο οργανισμός, ούτε θα μπορούσε το κόσκινο να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή βουτύρου. Έτσι, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής φαίνεται ότι, αφού έπηζαν το γάλα, τα ημι-στερεά υπολείμματα από το υγρό και παρασκεύαζαν τυρί. 
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πρώτοι σημαντικοί αγροτικοί πληθυσμοί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και ο πολιτισμός τους ονομάζεται Linearbandkeramik. Πάντως, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι δεν έχει αποδειχθεί αν οι άνθρωποι Linearbandkeramik ήταν όντως οι πρώτοι που παρασκεύασαν τυρί στην ιστορία της ανθρωπότητας, όμως το σίγουρο είναι πως η ανακάλυψη αυτή αποτελεί την πρώτη άμεση απόδειξη της όλης διαδικασίας παρασκευής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου