12 Δεκεμβρίου 2012

Ποιος είναι ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες


Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες - λίγο μετά την εκλογική του νίκη - να ορίσει ως προσωρινό αντιπρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο, έναν πρώην οδηγό λεωφορείου, προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Ακόμη περισσότερο συζητείται το όνομα του Μαδούρο τις τελευταίες ημέρες, όσο ο Τσάβες βρίσκεται στην Κούβα προκειμένου να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση, οπότε ο πρώην αυτός οδηγός λεωφορείου τον αντικαθιστά προσωρινά στο ανώτατο αξίωμα της Βενεζουέλας.

Ο ίδιος ο Τσάβες το γνώριζε, όταν έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις. "Κοιτάξετε πού προορίζεται ο Νικολάς. Ο Νικολάς, ο οδηγός λεωφορείου. Οδηγούσε λεωφορεία. Πώς συνήθιζαν να τον κοροϊδεύουν", ήταν τα λόγια του Τσάβες, όταν παρουσίασε το νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Ποιος είναι, όμως, ο Νικολάς Μαδούρο;
Ο Μαδούρο είναι 50 ετών. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική από την εποχή που πήγαινε στο γυμνάσιο, ως μέλος του Σοσιαλιστικού Συνδέσμου, μιας ακτιβιστικής οργάνωσης. Δεν σπούδασε στο πανεπιστήμιο, αλλά εργαζόταν ως οδηγός λεωφορείων. Ήταν άτυπος συνδικαλιστής σε μια εποχή, όπου τα συνδικάτα ήταν απαγορευμένα στη χώρα. Βρέθηκε στο πλευρό του Τσάβες από την εποχή που εκείνος ίδρυσε το πρώτο του κόμμα, την Μπολιβιαριανή Επαναστατική Κίνηση 200. Αποστολή του ήταν να δημιουργήσει ένα εργατικό κίνημα ως αντίβαρο στην πανίσχυρη Εργατική Συνομοσπονδία της Βενεζουέλας, η οποία ακόμη και σήμερα ανήκει στα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1992, όταν ο Τσάβες συνελήφθη, η σύζυγος του Μαδούρο, δικηγόρος Σίλια Φλόρες, ήταν εκείνη που υπερασπίστηκε και πέτυχε την απελευθέρωση του ανθρώπου που λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας. Ο Μαδούρο εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1998, ενώ το 2006 εξελέγη Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης. Τότε, η σύζυγος του κρέμασε φυλαχτά πάνω απ' όλες τις πόρτες του σπιτιού τους στο Καράκας "προκειμένου να κρατήσει μακριά την αρνητική ενέργεια", όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξη της.
Πράγματι, υπήρχαν πολλοί που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την απότομη άνοδο ενός ανθρώπου ταπεινής καταγωγής, αλλά αποδείχτηκε ότι τα φυλαχτά έφεραν γούρι. Λίγους μήνες αργότερα, ο Νικολάς Μαδούρο παραιτήθηκε για ν' αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών, αξίωμα που εξακολουθεί να διατηρεί ακόμη και μετά τον ορισμό του στη θέση του αντιπροέδρου, τον περασμένο Οκτώβριο. Παράλληλα, η Φλόρες τον διαδέχτηκε στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε σ' αυτή τη θέση στη Βενεζουέλα, ενώ σήμερα υπηρετεί από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. 
Ως Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ο Μαδόυρο προκάλεσε πολλές συζητήσεις διεθνώς με τη στάση που κράτησε στα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης και με την υποστήριξη που εξέφρασε προς τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, αλλά και για τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Φυσικά, δεν υπολείπεται καθόλου σε αντιαμερικανισμό ως προς τον Τσάβες, ο οποίος συχνά αρέσκεται να επαινεί δημοσίως τον Μαδούρο για την καταγωγή του, για το επάγγελμα που έκανε πριν ασχοληθεί με την πολιτική και για το γεγονός ότι δεν σπούδασε στο πανεπιστήμιο.
Ο Μαδούρο δεν είναι ο μοναδικός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσάβες. Είναι, όμως, αυτός που επελέγη από εκείνον για να τον αντικαταστήσει όσο θα υποβάλλεται σε θεραπεία κατά του καρκίνου, ενώ θα τον διαδεχτεί σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Όλα αυτά μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, οπότε θα ξεκινήσει η νέα θητεία του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας. Σε περίπτωση που ο Τσάβες δεν ολοκληρώσει την επόμενη θητεία του θα προκηρυχτούν νέες εκλογές από τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος φαίνεται να έχει την εύνοια του προέδρου της Βενεζουέλας, θα θέσει υποψηφιότητα. 
Άλλωστε, όταν ο Τσάβες ανακοίνωνε από τηλεοράσεως την προσωρινή αντικατάσταση του από τον Μαδούρο προϊδέασε σχετικά: "Είναι η ισχυρή, αμετάκλητη, απόλυτη, συνολική, πεντακάθαρη γνώμη μου ότι σε περίπτωση που απαιτηθούν νέες προεδρικές εκλογές, θα πρέπει να εκλέξετε το Νικολάς Μαδούρο". Βέβαια, η εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε ο Τσάβες πήγε καλά και προς το παρόν δεν μοιάζει τόσο πιθανό το ενδεχόμενο νέων προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα. Επειδή, όμως, κανείς ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον, μένει να φανεί στην πράξη αν ο πρώην οδηγός λεωφορείων με το χαρακτηριστικό, πυκνό, μαύρο μουστάκι θα διαδεχθεί όντως τον πολιτικό μέντορα του ή αν η απουσία του Τσάβες από το πολιτικό προσκήνιο, σημάνει και το τέλος του αποκαλούμενου "τσαβισμού". 

Πηγή: Clarin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου