14 Δεκεμβρίου 2012

Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Γίνε Ολυμπιονίκης!


Το μυστικό για τη μακροζωία; Κανείς δεν το κατέχει καλύτερα από τους Ολυμπιονίκες και πιο συγκεκριμένα από τους κατόχους μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο British Medical Journal.
Οι ερευνητές συνέκριναν 15.000 κατόχους ολυμπιακών μεταλλίων από 9 διαφορετικά κράτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιονίκες ζουν 2.8 χρόνια περισσότερα από τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα απόλυτο συμπέρασμα, που δεν επηρεάζεται από τη χώρα καταγωγής, το είδος του μεταλλίου ή το άθλημα.
Εξάλλου, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος, οι αθλητές που αγωνίζονται σε έντονα σπορ, όπως η ποδηλασία ή η κωπηλασία, εμφανίζουν τα ίδια πλεονεκτήματα επιβίωσης μ' εκείνους που διακρίνονται σε λιγότερο έντονες αθλητικές δραστηριότητες, όπως π.χ. το γκολφ. Ωστόσο, όσοι αγωνίζονται σε σπορ με υψηλό κίνδυνο τραυματισμών (πυγμαχία, χόκεϊ επί πάγου, ράγκμπι), διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους άλλους Ολυμπιονίκες.
Ok, η λύση δεν είναι να γίνουμε όλοι Ολυμπιονίκες - ούτε εύκολο είναι, ούτε μπορούμε να κατακτήσουμε κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο στα καλά καθούμενα, αν δεν έχει προηγηθεί έντονη, πολυετής προετοιμασία. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βάλουμε τη γυμναστική, μια τακτική σωματική δραστηριότητα, στη ζωή μας.

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου