11 Δεκεμβρίου 2012

Πώς πρέπει να πιάνουμε σωστά τα τσόπστικ;


Στα ιαπωνικά προφέρονται "hashi", στην Ελλάδα όμως χρησιμοποιούμε την αγγλική τους ονομασία "τσόπστικ". Δεν είναι εύκολη η χρήση τους, για όποιον θέλει να φάει με τον παραδοσιακό τρόπο  ένα πιάτο της ιαπωνικής (ή της κινέζικης) κουζίνας. Μάλιστα, ούτε καν οι ίδιοι οι Ιάπωνες ξέρουν να τα χειρίζονται σωστά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, δύο στους τρεις 30άρηδες τα χρησιμοποιούν λάθος, παρά τα 350 σχολεία που λειτουργούν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και φιλοδοξούν να διδάξουν τους Ιάπωνες πώς να τρώνε σωστά με τσόπστικ. 

Το τσόπστικ θα πρέπει να το κρατάμε στα δύο τρίτα του μήκους του. Ο δείκτης και το μεσαίο δάχτυλο κινούν το τσόπστικ που βρίσκεται από πάνω, ενώ ο αντίχειρας στηρίζει την κίνηση από την άλλη πλευρά. Το κάτω τσόπστικ θα πρέπει να μένει ακίνητο στηριζόμενο από τον παράμεσο, ενώ η άκρη του θα πρέπει να φτάνει στη βάση του αντίχειρα. Όταν πιάνουμε το φαγητό, θα πρέπει να κινείται μόνο το τσόπστικ που βρίσκεται από πάνω.
Για να υπολογίσουμε ποιο μέγεθος είναι το ιδανικό για μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο σύγκρισης την απόσταση από την άκρη του αντίχειρα μέχρι την άκρη του δείκτη, όταν μεταξύ τους σχηματίζεται ορθή γωνία. Το ιδανικό μήκος του τσόπστικ πρέπει ν' αντιστοιχεί στο 150% αυτής της απόστασης. Για παράδειγμα, αν το άνοιγμα μεταξύ αντίχειρα και δείκτη είναι 15 εκατοστά, το ιδανικό τσόπστικ θα έχει μήκος 21 εκατοστά. 
Ρίξτε μια ματιά και στην εικόνα πάνω, η οποία θα σας βοηθήσει. Από κει και πέρα είναι θέμα εξάσκησης και φυσικά.... πολλών λαθών μέχρι να μάθε να τα χρησιμοποιείται σωστά, σαν να κατάγεστε από την Ιαπωνία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου