15 Δεκεμβρίου 2012

Σαν σήμερα: 15 Δεκεμβρίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης σαν σήμερα το 1926. Μια μέρα σαν κι αυτή γεννήθηκε ο Γάλλος μηχανικός Γουστάβος Άιφελ (1832-1923), αλλά και ο αρχαίος Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρωνας (37-68), όπως συνάγεται από το βιβλίο "Βίοι των δώδεκα Καισάρων" του Σουετώνιου. 

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ολλανδία σήμερα είναι η Ημέρα του Βασιλείου (Koninkrijksdag), η οποία γιορτάζεται ως αργία κυρίως από τις υπερπόντιες κτήσεις, καθώς σηματοδοτεί τους στενούς δεσμούς των περιοχών αυτών με το κυρίως κράτος.
Επίσης, σήμερα είναι η Ημέρα της Εσπεράντο. Σαν σήμερα, το 1859 γεννήθηκε ο ιδρυτής της, L.L. Zamenhof (1859-1917). Περισσότερα για την πιο διαδεδομένη τεχνητή γλώσσα στον κόσμο μπορείς να διαβάσεις κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 15 Δεκεμβρίου 1973, παραιτήθηκε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Ιερώνυμος Α'. Στις 11.30' το πρωί, ο διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του επίσκοπος Ευρίπου Βασίλειος επέδωσε το φάκελο της παραιτήσεως στην αρχιγραμματεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Ο Ιερώνυμος ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και επικρίθηκε έντονα για τους στενούς δεσμούς του με το χουντικό καθεστώς, αλλά και γιατί επί της θητείας του παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, όπως η "Ζωή", παρείσφρησαν στο έργο της επίσημης Εκκλησίας. "Απέρχομαι επωμιζόμενος προσωπικώς τον σταυρόν μιας κατακραυγής ή ίσως και σκανδαλισμού", ανέφερε μεταξύ άλλων στο κείμενο της παραίτησης, το οποίο ήταν μακροσκελέστατο. Απαρτιζόταν από 10 σελίδες και σε αυτό επικαλείτο κυρίως τις προσωπικές επιθέσεις που είχε δεχτεί. Να σημειωθεί πάντως ότι είχαν διατυπωθεί εναντίον του και κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, τις οποίες ο ίδιος αρνείτο. Τέσσερις μέρες αργότερα ο αριχεπισκοπικός θρόνος κηρύχθηκε "εν χηρεία" και στις 12 Ιανουαρίου 1974, νέος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξελέγη ο μέχρι τότε Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ.. 
Στις 15 Δεκεμβρίου 1978, με τηλεοπτικό διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ανακοίνωσε την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. Μέχρι τότε, οι ΗΠΑ αρνούνταν ν' αναγνωρίσουν το κομμουνιστικό καθεστώς που είχε επικρατήσει στην ηπειρωτική Κίνα το 1949 υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ. Άλλωστε, ακόμη και στον ΟΗΕ, η Κίνα, που ήταν άλλωστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εκπροσωπούνταν από την Ταϊβάν (ή Φορμόζα). Εξάλλου, στην ίδια ανακοίνωση, ο Κάρτερ ξεκαθάριζε ότι θα διακόπτοντο πλέον οι διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, η οποία διατηρεί μέχρι σήμερα ένα ιδιόμορφο στάτους. Θα μπορούσε βάσιμα να υποστηρίξει κανείς ότι με το διάγγελμα αυτό και την εισδοχή της Λαϊκής Κίνας στους διεθνείς οργανισμούς λίγους μήνες αργότερα, άνοιξε ο δρόμος για την εδραίωση του κινεζικού κράτους ως σημαντικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική σκηνή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου